Colossus
"Wake"

Releaseår: 2013
Betyg: 9/10

Officiell hemsida»
Användarbetyg: 2.1/10
Antal röster: 48
Läst: 1561ggr | Kommentarer: 2 | Inlagd: 2013-05-01

Colossus - Wake
Svenska COLOSSUS följer upp sin debut-EP ”Spiritual Myiasis” med en fullängdare som bär den klockrena titeln ”Wake”. För vaknar är precis vad du gör när väl skivans första riff drar igång och jag kan säga redan nu, att efter ett varv av albumets 9 spår så kommer du att vara klarvaken när den är slut. För detta är en riktig koloss.

Musiken är svängig och väldigt intensiv på samma gång. Här samsas lekfulla uppfinningsrika taktlekar med actionfyllda riff som skapar intressanta och välspelade melodier. Allt detta toppas med en väldigt stark sånginsats.

Skivans första spår A Stir From Slumber som inleder med ett intro, där troligtvis en man under en sen oktobernatt försöker undkomma sin egen rädsla, promenerar med fasta steg i mörkret, takten ökar och det slutar med att han blir påkörd och sen sparkar låten igång. Tunga gitarrriff som får en att hoppa till, och sångaren Niklas Eriksson väcker den förlorade anden med sitt stridsrop.

Det smygande gitarrplock som inleder Traitors Gate är geniala, för att sedan släppa fram det tunga artilleriet för att skapa musikalisk kaos som får en som hastigast att tänka på FAIR TO MIDLAND. Därefter Reflections Of The Arcane där Niklas Eriksson verkligen får sjunga ut och gör det briljant.

Ruinbuilder är en av skivans riktiga höjdpunkter där samarbetet mellan Peter Berg och Thomas Norstedt är helt ypperligt och Niklas Erikssons gitarrspel och sång bara smälter in och skapar ett otroligt sväng. Pillars Of Perennity som är skivans mittpunkt blev även vald som första singeln från ”Wake”, en låt som gästas av ingen mindre än ENTOMBEDs LG Petrov.

COLOSSUS fortsätter att leverera storartade verk så som den episka Suncarrier och den otroligt svängiga Kingdoms som fÃ¥r klinga över till den härligt meckiga Cloudhead och sedan avsluta brilliant med Fungal Gardens, en hela 11 minuter lång resa som är ett fint exempel på det oändliga utbud av möjligheter ett band har när det begränsar sin närvaro för att maximera sin potential.

För att avsluta och summera alla intryck av skivan, "Wake" är som en flaska fint vin, exempelvis Syrah som omedelbart kan avnjutas. Men ju mer du lyssnar, ju mer karaktär får den och efter den 10:e gången har ditt fina vin utvecklas till ett Amarone, ungefär så skulle jag dra paralleller till skivan.

Detta är ett utmärkt album och jag rekommenderar er att inhandla ett ex.

/Janne Sandstén

Startsida recensioner »(Kommentarer som anses stötande, innehåller personangrepp, reklam eller på annat sätt inte följer våra riktlinjer kommer att plockas bort.)


Namn: Christofer | Datum: 2013-05-02 04:50:54

Fick hem Wake häromdagen och har bara hunnit
lyssna en gång men det räcker för att förstå
vilken bra platta det här är. Tungt och
relativt progressivt, trevligt värre.
Namn: Ludmilla | Datum: 2013-05-06 14:52:11

Skitbra skiva! Kanske årets bästa.
Annonser: