Deathember
"Going Postal"

Releaseår: 2013
Betyg: 7/10

Officiell hemsida»
Skivbolag»
Användarbetyg: 2.7/10
Antal röster: 48
Läst: 1994ggr | Kommentarer: 0 | Inlagd: 2013-04-01

Deathember - Going Postal
Namnet på den flagg under vilken DEATHEMBER släpper sin fullängdardebut, Violent Groove, är onekligen ganska passande. Den aningen thrashiga dödsmetall svenskarna lirar har nämligen klart mer gemensamt med LAMB OF GOD än med AMON AMARTH; fler likheter med PANTERA än med DARK TRANQUILLITY. De melodiösa inslagen är alltså tämligen sparsmakade, och istället är det köttigt riffande, gott om tritonus-disonanser och hög headbang-faktor som gäller.

Även om formeln är tydlig, är variationsrikedomen ändå förhållandevis god. Det finns ett och annat lite meckigare stycke som till exempel The Deprivation, rejäl ångvältstyngd som i Hailing Down (med gästspel av gitarristen Ralph Santolla från DEICIDE och OBITUARY), samt redigt rå-röj i form av Quietly. Men, som sagt, det tydligaste draget är ändå just groove, och Repeat & Remind utgör förmodligen det bästa exemplet på vad jag menar.

Kvalitén på själva musikerinsatsen är genomgående god, där skrikandet och growlandet från (hjälpligt) nye vokalisten Simon Tarasewicz imponerar ovanpå en stabil grund av flyhänt riffande och drivande trummor. Det jag möjligen skulle vara beredd att hålla emot DEATHEMBER, är måhända att trots den påtagligt höga lägstanivån saknas de allra högsta topparna. Det är hela tiden riktigt bra, men egentligen aldrig lysande (även om Quietly nosar på epitetet). Samtidigt är det väl frågan om man kan begära "lysande" på en debut?

Jag bestämmer mig för att bortse från det filosofiska dilemmat, och startar istället om Quietly (igen). Alla som vågar befinna sig mitt i mosh pit när det spåret drar igång live förtjänar en eloge – det lär bli blodigt...

/Fredrik Sandberg

Startsida recensioner »(Kommentarer som anses stötande, innehåller personangrepp, reklam eller på annat sätt inte följer våra riktlinjer kommer att plockas bort.)


Annonser: