Darkwater
"Calling the earth to witness"

Releaseår: 2007
Betyg: 8/10

Användarbetyg: 2.3/10
Antal röster: 73Köp skivan nu hos:


Läst: 1751ggr | Kommentarer: 1 | Inlagd: 2007-08-01

Evergrey får konkurrens...
Enligt det lilla infoblad som jag fått medskickat är Darkwater ett relativt nybildat (2003) svenskt band från landets västra delar. Denna platta är tydligen också det första som man spelat in, om man bortser från en låt på en samlingsplatta innehållande Sweet-covers.
Med det sagt slås man omgående av hur häpnadsväckande proffsigt det låter samt vilken hög kvalitet som finns här. Det brukar ju annars kunna ta ett par plattor för ett ”progg-metal-band” (ja jag vet att den benämningen är uttjatad) att sätta sitt sound.

Infobladet säger vidare att bandet är influerade av Symphony X, Dream Theater samt Evergrey och visst hör det. Jag tycker mig även i vissa stunder finna likheter med Kamelot som väl även dom får sägas spela en form av melodisk progressiv metal.

Det skall sägas direkt att detta inte är något man sätter i sig och smälter på en eftermiddag, här finns så mycket nyanser och små saker att upptäcka att ett antal genomlyssningar behövs. Trots detta sätter sig plattan ganska snabbt och jag kan ganska snabbt njuta av låtarna som håller väldigt hög kvalitet. Det är progressivt, tekniskt men samtidigt melodiöst och stundtals väldigt mörkt och tungt.
Just att man är så melodiösa och inte helt snurrar in sig i alltför tekniska partier som blir obegripliga för en normal hårdrockare som undertecknad gör att plattan blir så mycket mer lättillgänglig. Något som kan kännas väldigt befriande när kollegorna i drömteatern allt som oftast envisas med att försöka bräcka varandra i knepigheter.
Flera av låtarna är extremt långa och pendlar mellan 8-12 minuter, något som dock inte får mig att tröttna utan njutningsfaktorn är konstant hög rakt igenom.
Jag tänker inte utnämna några favoritlåtar då helheten är så pass imponerande. Alla låtar håller jämn och väldigt hög kvalitet.

Fans av de band som nämnts ovan bör inte bli besvikna utan kan inhandla albumet ganska ohört. Som svensk blir man ju också stolt över att ännu ett band från vårat lilla land imponerar så.

/Fredrik Wassenius

Startsida recensioner »(Kommentarer som anses stötande, innehåller personangrepp, reklam eller på annat sätt inte följer våra riktlinjer kommer att plockas bort.)


Namn: Roger Karlsson | Datum: 2007-08-16 02:45:43

Så Mörkt Vatten ger Evigt Grå konkurrens. Fan, då kanske jag borde ladda ner plattan! Vem vet, jag kanske blir frälst?
Annonser: