Cradle of filth
"Thornography"

Releasećr: 2006
Betyg: 7/10

Användarbetyg: 1.5/10
Antal röster: 24Köp skivan nu hos:


Läst: 1385ggr | Kommentarer: 0 | Inlagd: 2006-12-01

I mitten av 90-talet hörde jag Dani Filths sĂ€regna röst för första gĂ„ngen. En polare spelade ingenting annat Ă€n lĂ„tar frĂ„n de tvĂ„ första skivorna ”The Principle of Evil Made Flesh” och ”Dusk and Her Embrace”. Jag undrade hur i hela friden man kunde lyssna pĂ„ nĂ„got liknande. Jag fick ingen riktig ”hum” om musiken. Visst var det smĂ„trevliga pianoslingor lite dĂ„ och dĂ„, men annars hörde jag bara skrik utan nĂ„gon refrĂ€ng.

Det var inte förrĂ€n ”Cruelty and the Beast” (1998) kom ut som jag riktigt fastnade för gruppen. Jag fick lyssna pĂ„ specialutgĂ„van som ser ut som ett keltiskt kors. Faktiskt ett av de snyggaste skivomslagen jag nĂ„gonsin sett.
DÀr fanns en cover pÄ Iron Maidens "Hallowed Be Thy Name". Jag har aldrig varit nÄgot större fan av Maiden, men nÀr Cradle tog lÄten under sina vingar blev den bÄde tyngre och mer stÀmningsfull.
Skivan innehöll Àven en cover pÄ Venoms "Black Metal". Jag började höra refrÀngerna dÀr under "skriken" och upptÀckte att det faktiskt inte var tvÄ sÄngare som jag trott frÄn början utan den "lille" (165 cm) Dani Filth har en unik röst med omfÄng frÄn dovt mullrande demonviskningar till höga "jag drar kritan över svarta tavlan" skrik.

Efter den skivan blev jag mer och mer imponerad av den brittiska gruppen. LĂ„tar som ”From the Cradle to Enslave” och ”Her Ghost in the Fog” Ă€r rena mĂ€sterverk och jag blev överlycklig nĂ€r Liv Kristine gĂ€stsjöng pĂ„ förra skivan ”Nymphetamine”. Inte för att jag nĂ„gonsin har haft nĂ„got emot Sarah Jezebel Deva som sjunger all annan kvinnlig sĂ„ng pĂ„ deras skivor, men norskan Liv Kristines underbart ljuva stĂ€mma har alltid legat mig varmt om
hjÀrtat.

”Thornography” gĂ„r i samma anda som ”Nymphetamine”. En brutal och tung skiva, men samtidigt mycket Ă„ngestfylld och vemodig. Mina absoluta favoriter frĂ„n skivan Ă€r ”Libertina Grimm” som Ă€r mycket headbangervĂ€nlig med sina industri-inslag och sin vemodiga text, samt ”Tonight In Flames”. Eftersom jag Ă€r ett inbitet skrĂ€ckfilmsfreak Ă€r det otroligt coolt att Doug Bradley, Pinhead, i Hellraiser filmerna Ă€r med pĂ„ ett hörn. I ”Tonight In Flames” börjar lĂ„ten med hans poetiska berĂ€ttarröst, fortsĂ€tter med tunga riff, en suverĂ€n refrĂ€ng och avslutas med vackra pianoslingor. Allt i sann Cradle of Filth anda.
Även Ville Valo frĂ„n HIM gĂ€stsjunger pĂ„ denna platta, dock inte med hans vanliga gothröst.

Hela skivan kÀnns lite mer Ängestladdad och rockigare Àn de tidigare och det vÀrmer ett gammalt gothhjÀrta som mitt. TyvÀrr skall de alltid experimentera lite grand och sista lÄten pÄ skivan Àr en typisk sÄdan grej. Den hade de kunnat skippa eller möjligen lÀmnat den till nÄgon singel b-sida.

/Liza

Startsida recensioner »(Kommentarer som anses stötande, innehćller personangrepp, reklam eller pć annat sätt inte följer vćra riktlinjer kommer att plockas bort.)


Annonser: