Ne Obliviscaris
"Portal Of I"

Releaseår: 2012
Betyg: 9/10

Officiell hemsida»
Skivbolag»
Användarbetyg: 1.3/10
Antal röster: 45Köp skivan nu hos:


Läst: 2163ggr | Kommentarer: 4 | Inlagd: 2012-07-01

Ne Obliviscaris – Portal Of I
Vet ni, ibland stöter man på en skiva av ett band man inte hört talas om överhuvudtaget, bara för att upptäcka att skivan i det närmaste omedelbart blir omistlig. ”Portal Of I” av NE OBLIVISCARIS är, rätt gissat, en sådan skiva.

Från första genomlyssningen gjorde skivan i stort sett lyssnande på annan musik fullständigt omöjlig. Allt annat verkade platt, livlöst, inte tillräckligt utmanande – det var en i det närmaste skrämmande upplevelse.

NE OBLIVISCARIS är ett band från Australien. Första, och enda, demon ”The Aurora Veil” kom 2007. Bandet har alltså tagit hela fem år på sig att färdigställa fullängdsdebuten. Och det märks, för låtmaterialet ligger på en så groteskt hög nivå att till och med de mest kräsna av bandets fans sedan grundandet har tokhyllat skivan.

Bandets fora, extreme progressive metal, som den omnämns på Metal Archives har här ett band som redan har lyft genren något fruktansvärt. För progressivt är det – vid sidan av de ofrånkomliga referenserna till OPETH har bandet något verkligt unikt i sin musik som gör det svårt att se annat än att med rätt marknadsföring så kommer bandet att bli nästa världsledande namn inom scenen.

Prick alla låtarna från öppnande tolv minuter långa Tapestry Of The Starless Abstract till avslutande dryga elva minuter långa Of Petrichor Weaves Black Noise är fyllda med sådan briljans att det finns grupper som inte kommer uppnå under en hel karriär vad NE OBLIVISCARIS gör under en enda låt.

Intrycken fullständigt väller in i öronen – och det spelar mindre roll om det är skirt gitarrspel, blastbeats, glödande fiolsolon, klockren sång oavsett om det gäller growlet eller rensången – jag kapitulerar fullständigt.

Höjdpunkten rent personligen ligger i mitten av skivan och utgörs av låten Forget Not som inleds ack så mjukt med en akustisk gitarr och byggs upp till astronomiska proportioner innan låten klingar ut efter tolv minuter. Makalöst.

Man gör klokt att hålla sig borta från NE OBLIVISCARIS musik om man inte gillar pompös metal där gränser sprängs åt alla håll och kanter. För oss andra är det i stort sett bara att inse att ”Portal Of I” har en fullständigt i järn gjuten plats på årsbästalistan.

/Martin Bensch

Startsida recensioner »(Kommentarer som anses stötande, innehåller personangrepp, reklam eller på annat sätt inte följer våra riktlinjer kommer att plockas bort.)


Namn: Hex | Datum: 2012-07-06 18:02:27

Galet bra. Tack för tipset!
Namn: Robert G | Datum: 2012-07-10 18:55:59

Ruggigt bra platta. TACK för tipset!
Namn: Martin | Datum: 2012-07-14 21:18:30

Inget att tacka för :)
Namn: Peps | Datum: 2012-10-12 09:18:20

Kan bara instämma! Fantastisk!
Annonser: