Napalm Death
"Utilitarian"

Releaseår: 2012
Betyg: 6/10

Officiell hemsida»
Skivbolag»
Användarbetyg: 0.8/10
Antal röster: 39Köp skivan nu hos:


Läst: 1267ggr | Kommentarer: 0 | Inlagd: 2012-03-01

Napalm Death – Utilitarian
Med en imponerande livslängd för att gälla ett band i den extremare skolan och med hela 14 fullängdare inräknat ”Utilitarian” i bagaget har NAPALM DEATH inget kvar att bevisa.

Och det märks, för på ”Utilitarian” tar bandet ut svängarna rejält med en stor, för att inte säga episk produktion som får Danny Herreras trummor att låta fullständigt storslagna. Lyssna bara på öppnaren Circumspect som i mina öron är en otypisk dänga från bandet.

Errors In The Signals visar dock att gruppen inte har övergett sina röjrötter då bandet i stort sett ställer sig på gaspedalen och inte släpper upp den mer än momentant förrän man presenterat bisarrt galet saxofonspel i Everyday Pox, stabilt ös i Protection Racket och en rasande diatrib i The Wolf I Feed som bjuder på finfin växelsång mellan Mitch Harris mer galna skrikande och Barneys vredgade growl. Detta är i mina öron plattans starkaste låt.

NAPALM DEATH blandar och ger, emellanåt även inom låtar som Fall On Their Swords som inte lämnar något bestående intryck i förstone men som har ett härligt kaotiskt slut som jag gillar skarpt, eller i Quarantined som har en av de minst inspirerande refrängerna bandet klämt ur sig sida vid sida med i övrigt lysande tonkonst.

”Utilitarian” räcker inte hela vägen och jag undrar om det inte hade hjälpt att faktiskt skala bort några låtar – framför allt de som ligger i slutet som gör att jag faktiskt slutar att lyssna aktivt. Och då är NAPALM DEATH ett av mina absoluta favoritband. Samtidigt finns här stundtals en briljans och en vrede som verkligen tränger igenom. Det märks att Barney Greenway är rejält förbannad på sakernas tillstånd och har tagit chansen att skriva angelägna texter som gör ”Utilitarian” till ett av bandets mest politiska släpp.

Här finns trots mina invändningar tillräckligt med verkligt bra musik – inte i paritet med ”Time Waits For No Slave” – men emellanåt ganska nära.

/Martin Bensch

Startsida recensioner »(Kommentarer som anses stötande, innehåller personangrepp, reklam eller på annat sätt inte följer våra riktlinjer kommer att plockas bort.)


Annonser: