Chickenfoot
"III"

Releaseår: 2011
Betyg: 7/10

Officiell hemsida»
Skivbolag»
Användarbetyg: 0.2/10
Antal röster: 62Köp skivan nu hos:


Läst: 1359ggr | Kommentarer: 2 | Inlagd: 2011-11-13

Chickenfoot - III
Begreppet supergrupp är ofta slitet, men ibland svårt att undvika.

Bestämmer man sig för att besätta rollerna i ett band med Sammy Hagar och Michael Anthony med ett förflutet i VAN HALEN som sångare respektive basist, JOE SATRIANI som gitarrist och till sist ber Chad Smith från RED HOT CHILI PEPPERS att hantera trumslagandet så får man ta att just det begreppet kommer att slängas runt i press och recensioner.

Det verkar ha varit lite jobbigt för bandet i början, då den självbetitlade debuten från 2009 svänger ungefär lika mycket som Autobahn.
Inte alls.

Ett krystat och framtvingat behov att visa att de minsann är en supergrupp och att de förbaske mig ska ha roligt gav hela skivan en ganska krampaktig känsla, och trots att det förstås fanns en del ljuspunkter så summerade jag den som en besvikelse. Ett projekt roligare för de inblandade än oss lyssnare.

2011 är det så dags för uppföljaren. Den döps till "III" (vilket då tydligen ska beror på att man spelat in lite livematerial emellan, men mest känns krystat) och bestyckas med ett rejält fult babyblått omslag.
Förväntningar = 0.

Mest köper jag skivan för att jag är nyfiken på om gruppen utvecklats lite, samt att jag är ett fan av Chad Smiths sätt att lira trummor, och resultatet är oväntat.Vid premiärlyssningen är det inte långt från att jag kör av vägen!
Vad är detta?

Det lite krampaktiga och framtvingade "nu ska vi ha roligt minsann" är borta, och istället finner vi ett avslappnat och opretentiöst band som struntat i virtuoskraven och istället manglat ut ett batteri av bra låtar.

Det svänger för bövelen stundtals på ett sätt som är rent av hälsovådligt!

Självklart har man inte lämnat sin fåra fullständigt, det är fortfarande bekymmerslös rock 'a la Kalifornien som står mall för låtarna, men baske mig om man inte valt att spela in musik som förvånar.

I både Different Devil och Come Closer levereras snygg, slick och perfekt västkust-AOR på ett sätt som får oss med en liten svaghet för mjukare musik att dra på smilbanden, medan Something Going Wrong luktar av country och blues, med en inte så liten nypa ERIC CLAPTON och TONY JOE WHITE. Dubai Blues blir episk arenarock innan det är slut, och även om det spretar så funkar det som helhet.

Bäst är det ändå när bandet hittar sin magiska zon och helt enkelt rockar röven av mig. Up Next och Big Foot är de bästa exemplen, och helt klart de bästa spåren på skivan.

Ljudbilden ger full rättvisa till Smiths svängiga och lite punkiga, funkiga trumspel, samtidigt som Anthony följer med sina lekfulla basgångar och Satriani inte överdriver gitarrkliandet på något sätt. Sammy H verkar också ha förstått att han inte är en ungdom som sjunger i VAN HALEN längre (nåja, så ung var han väl inte då heller, men ändå...) och använder rösten på ett sätt som bättre passar låtarna än på förgångaren då han mer eller mindre hamrade ut allt på samma sätt.

Jag är, totalt sett, lite chockad. Faktiskt.

Visst finns det fortfarande spår som inte riktigt håller den där vansinniga klassen (Last Temptation och framförallt Three And A Half Letters känns som utfyllnad), men på det hela taget är det här en skiva som lockar lyssnaren att lyssna klart.

Att sitta kvar i bilen ett tag på parkeringen för att höra klart låten.
Att inte trycka av iPoden förrän sången är slut.

CHICKENFOOT levererar på ett sätt jag inte trodde, och att betyget inte hamnar högre beror mest på att musikstilen i sig inte är min absoluta favorit. Däremot väcker det stora förhoppningar om att bandet gästar Sverige snart, för svänger det lika bra live så vill jag se vad detta avslappnade band kan göra med materialet från första skivan!

/Robert Gustafsson

Startsida recensioner »(Kommentarer som anses stötande, innehåller personangrepp, reklam eller på annat sätt inte följer våra riktlinjer kommer att plockas bort.)


Namn: Killer | Datum: 2011-11-14 17:15:58

Yo, Rebel Angel, är inte Last Temptation bästa låten på skivan...?? Håller visserligen med dig att Big Foot även svänger... hehe
Namn: Robert "Rebel Angel" Gust | Datum: 2011-11-17 14:29:59

...nä, Killer. Det är den inte. :)
Annonser: