Einherjer
"Norrøn"

Releaseår: 2011
Betyg: 7/10

Officiell hemsida»
Skivbolag»
Användarbetyg: 1.4/10
Antal röster: 34Köp skivan nu hos:


Läst: 1551ggr | Kommentarer: 2 | Inlagd: 2011-09-18

EINHERJER - ”Norrøn”
Det ska tydligtvis vara träd, rötter och skallar i bildkompositionen i höst. OPETH har sin version av temat på omslaget till ”Heritage” (se Martins recension här pÃ¥ sajten), och EINHERJER bjuder på en mer smakfull variant på samma tema som visuell presentation av sitt album ”Norrøn”.

Bandet bildades 1993 men efter ett framgångsrikt decennium lade man projektet i malpåse och grundarna Frode ”Grimar” Glesnes och Gerhard ”Ulvar” Storesund ägnade sig istället åt thrash metal-bandet BATTERED som gav ut sin självbetitlade debut 2006. EINHERJER återförenades först för några turnédatum 2008, och nu föreligger alltså även återföreningens första studioalbum.

Tungt, tungt trampar EINHERJER fram i inledande 13-minutersmastodonten Norrøn Kraft. Gitarrer, slagverk och den i stort sett rena, om än något raspiga, sången driver fram känslan av storslagenhet och mörker. Folkmusikinslagen med akustiska strängar och flöjt gör sig starka vid en tio minuter in i låten. Som en av pionjärerna inom det som benämns viking metal har ändå EINHERJER ingen överdriven respekt för sin genres gränser. Här blandas folkmusikinslag med black metal-känsla och även en avvägd dos av keyboards och körpartier. Bland de sex spåren återfinns även en cover på det norska folkmusik/post punk-bandet YM:STAMMENs Alu, Alu Laukar (’Öl, Öl & Vitlök’).

Det ska sägas att jag inte är någon ivrig tillskyndare av den s.k. viking metal-genren i allmänhet, men i ”Norrøn” är allt väl avvägt och avmätt vilket gör hela skivan njutbar. Ändå är de bästa partierna de när bandet lutar sig mer mot sina black metal-rötter än sina folkmusik-dito. Med detta i kombination med fångande melodier och en mycket gedigen musikalitet skapar EINHERJER ett album som har all chans att nå ut både långt och brett.

/BiblioteKarin

Startsida recensioner »(Kommentarer som anses stötande, innehåller personangrepp, reklam eller på annat sätt inte följer våra riktlinjer kommer att plockas bort.)


Namn: Bandit Metal | Datum: 2011-09-26 20:24:12

Tyvärr tyckte jag att covern är det mest orginella på plattan! Blev dessvärre lite besviken på resultatet, kanske mest för att jag lever på deras gamla meriter!
Ger plattan självklart några genomlyssningar till!
Namn: Karin | Datum: 2011-09-27 20:37:26

Tack för kommentaren. För mig som inte väntade mig så mycket blev det istället en positiv överraskning :)
Annonser: