Portrait
"Crimen Laesae Majestatis Divinae"

Releaseår: 2011
Betyg: 8/10

Officiell hemsida»
Skivbolag»
Användarbetyg: 0.6/10
Antal röster: 31Köp skivan nu hos:


Läst: 1707ggr | Kommentarer: 0 | Inlagd: 2011-09-01

Portrait - Crimen Laesae Majestatis Divinae
Allt är föränderligt.

Tiden går i en rak linje, men mode och trender kommer igen.

Inom hårdrocken är det just nu högsta mode att slaviskt följa ett 70-talssound, likväl som man kan skönja en trend smo hyllar och efterliknar 80-talets stora band med ockulta inslag.

MERCYFUL FATE och KING DIAMOND verkar vara de naturliga förebilderna för många av de yngre akterna så som IN SOLITUDE och PORTRAIT, och det gäller såväl musikaliskt som image- och textmässigt.

De två grupperna släppte sina skivor ungefär samtidigt under 2011, och en jämförelse känns ibland nästan oundviklig just på grund av de uppenbara inspirationskällorna.

PORTRAITs skiva "Crimen Laesae Majestatis Divinae", producerad i Necromorbus Studio av Tore Stjerna, är dock en platta som serverar mer tuggmotstånd än nämnda IN SOLITUDE.

Låtarna är snabbare, längre och mer invecklade.

Strukturen på skivan är mer komplicerad.

Belöningen minst lika stor.

Prestationen som bandet gör är makalöst bra, och gitarrspelet signerat Rickard Lagergren och Christian Lindell är sammanflätat på ett mycket snyggt sätt, kompletterat av en rent av grym sång av Per Karlsson. Han låter ibland som nämnde KING DIAMOND, ibland nästan som Eric Adams i MANOWAR, men alltid som sig själv.

Kryddan är den fina keyboardhanteringen som bandet lagt ovanpå låtmaterialet, och eftersom rytmsektionen är stabil som ett urberg (bra jobb av Joel Pälvärinne på bas och Anders Persson på trummor) så har man alla fundament som behövs för en riktigt bra skiva.

Låtarna är som nämnts av de lite klurigare slaget.

Slingriga saker som Infinte Descension samsas med mer hårdslående träffar som Beast Of Fire, och kanske är den bästa beskrivningen jag kan ge att... ja.. låtarna låter verkligen som de är betitlade.

Bloodbath ringer av just blodbad och kombinerar en fantastisk känsla av 80-talets metal, och plattans bästa spår Darkness Forever är lika tufft som det är snyggt.

PORTRAITs skiva är för min del faktiskt en utmanare till årsbästalistan.
Det är en skiva som verkligen vinner på mängden spelningar.
Vågar, orkar och vill man gnugga en del med "Crimen Laesae Majestatis Divinae" så belönas man.
Rikligt!

/Robert Gustafsson

Startsida recensioner »(Kommentarer som anses stötande, innehåller personangrepp, reklam eller på annat sätt inte följer våra riktlinjer kommer att plockas bort.)


Annonser: