Ignis Fatuu
"Neue Ufer"

Releaser: 2011
Betyg: 6/10

Officiell hemsida»
Skivbolag»
Anvndarbetyg: 0.4/10
Antal rster: 37Kp skivan nu hos:


Lst: 1510ggr | Kommentarer: 0 | Inlagd: 2011-05-15

Teatraliska tyskar och flöjtkvitter - kan det sluta på mer än ett sätt?
Jag inser att man som musikskribent bör sträva efter att vara så fördomsfri som möjligt mot de alster man tar sig an, men jag kan villigt erkänna att jag har larmsignaler tjutande i huvudet när jag startar Nürnberg-bördiga akten IGNIS FATUUs senaste platta ”Neue Ufer”. Folk metal på tyska, med låttitlar som Wolfszeit, Mondnacht och Junger Krieger (Drachenreiter II) kan väl säkerligen bara vara ostigt på ett väldigt… tyskt sätt?

Nja, det är faktiskt inte alls så illa som jag befarar. Faktum är att tyskarna har en hel del poänger. Visst, det är överdrivet känslosamt, och ja, flöjtkvittret är ibland lite too much. Det är svårt att inte känna en vag ploj-stämpel inför gravallvarliga texter om maskeradbaler när de framförs på tyska, och säger du att teatraliska viskningar aldrig fyller en försvarbar funktion tänker jag inte säga emot. Trots allt detta är jag ändå villig att göra tummen upp snarare än ner, för…

…det går inte att komma ifrån att IGNIS FATUU levererar musik som äger en viss skönhet. Den överdrivet pompösa känslosamheten smittar, den kvinnliga körsångerskan glänser bitvis med sin väna stämma och användandet av flöjter, stråkar och säckpipa har en autentiskt medeltida känsla. Det hela landar i att om man bara är villig att skippa eventuella ambitioner att vara coolt creddig, går det alldeles utmärkt att uppskatta tyskarna. Själv är jag alldeles för gammal för att bry mig om cred-faktor, och uppskattar därför framför allt Wolfszeit, Scherenschnitte, Wörterschmied, Junger Krieger och Stille Wasser (där den kvinnliga sångerskan faktiskt snuddar vid att ge mig gåshud).

Sedan finns det för all del ett par spår som engagerar en smula mindre, och på det hela taget är detta ingen skiva jag kommer att hålla bland de bättre i min samling. Jag tycker ändå att man kan försöka rensa sitt sinne från fördomar och pretentioner och ge IGNIS FATUU en chans; det är de och deras vinkel på folk metal värda.


/Fredrik Sandberg

Startsida recensioner »(Kommentarer som anses sttande, innehller personangrepp, reklam eller p annat stt inte fljer vra riktlinjer kommer att plockas bort.)


Annonser: