Ghost
"Opus Eponymous"

Releaseår: 2010
Betyg: 8/10

Officiell hemsida»
Skivbolag»
Användarbetyg: 2.5/10
Antal röster: 56Köp skivan nu hos:


Läst: 3126ggr | Kommentarer: 3 | Inlagd: 2011-01-11

Ghost - Opus Eponymous
Lika bra att erkänna att jag är såld redan vid introt Deus Culpa – bestående av en enkel kyrkoorgel. Det låter helt enkelt retro på precis rätt sätt.

Total-hypade – okej då, låt oss nu anta att Sveriges metalunderjord är lite större än den är – GHOST slår på ”Opus Eponymous” an en sträng som får mig att dyrka redan vid första genomlyssningen. Sisådär 30 vändor senare har jag inte ändrat mig en sekund.

GHOST består tydligen av ett gäng mer eller mindre kända metalpersonligheter inom den svenska scenen, som valt att i hemlighet spela in en skiva med 70-talsminande psykadelisk hårdrock (nu verkar medlemmarnas existens inte längre vara speciell hemlig men jag tänker inte avslöja något här) och kryddat skapelsen med sataniska texter. Det skulle således kunna sluta som årets musikaliska motsvarighet till ”Våra värsta år” men blir istället till en total succé. Den väna, fantastiska sången är föredömlig över de traditonsenliga hårdrocksriffen och den ofta framträdande orgeln – varför i hela helvete används inte orgel oftare i dagens musik? - och skapar ett ljudlandskap som är helt oemotståndligt. Det är ganska lätt att dra paralleller till BLUE ÖYSTER CULT och andra band med sin storhetstid för bortåt 40 år sedan men GHOST skäms inte i skuggan av jättarna utan står starka vid dess sida. Roligaste ryktet jag hört om bandet (detta är självklart inte sant, men är ändå inte så osannolikt med tanke på hur musiken låter) är att Björn Ulvaues skulle vara upphovsman till musiken.

Men det riktiga utropstecknet på denna skiva är refrängerna! Elizabeth, Death Knell och, framförallt, Stand By Him innehåller såna totalt knäckande refränger att jag går i total brygga – de är så fruktansvärt hitvänliga att de bör ses som direkt hälsovådliga. Ingen renodlad black metalskiva kan någonsin korrumpera människors sinnen som dessa refränger.

Tillhör ni kategorin som direkt avfärdar allting som hypas sönder bör ni göra ett undantag denna gång. Starta med Stand By Him och sen är ni fast.

Jag lovar.

/Jonas Andersson

Startsida recensioner »(Kommentarer som anses stötande, innehåller personangrepp, reklam eller på annat sätt inte följer våra riktlinjer kommer att plockas bort.)


Namn: Holma | Datum: 2011-01-12 10:21:14

Jag hade nog lagt på +1 på betyget. Magiskt bra!
Namn: fredrik-d | Datum: 2011-01-12 11:33:20

Du säger vän sång, jag säger klen sång. 8)

Medlemmarn älskar nog att ingen vägar säga vilka det är... elitserien i korpligan. Japp. Jag är INTE bitter. Jag är bara gnällig.
Namn: JonteRoyal | Datum: 2011-01-14 08:01:49

Fredrik// Haha, ja, medlemmarna är nog nöjda
över hemlighetsmakeriet. Men å andra sidan
avslöjar du ju det i en kommentar på min
blogg, och den har jag inte tagit bort :)
Annonser: