Candlemass
"Ashes To Ashes"

Releaseår: 2010
Betyg: 6/10

Officiell hemsida»
Skivbolag»
Användarbetyg: 0.3/10
Antal röster: 38Köp skivan nu hos:


Läst: 2073ggr | Kommentarer: 0 | Inlagd: 2010-06-01

Candlemass - "Ashes To Ashes"
CANDLEMASS är verkligen ett av mina absoluta favoritband. Jag har alla plattor, och har hängt med bandet i stort sett för evigt. Jag har sett dem live ett antal gånger, och i min bok är Leif Edling chef i riffverkstan alla dagar i veckan.

Det är med andra ord med ganska stora förväntningar jag ger mig i kast med liveplattan "Ashes To Ashes", en liveplatta inspelad i samband Sweden Rock Festival 2009.

Det kanske också är därför min besvikelse blir ganska stor.

Jag förstår nämligen inte syftet med den här skivan alls.

Vill bandet ge fansen en ny livepatta (ja, inklusive DVD som också finns) med "nye" sångaren Robert Lowe?

I så fall är det bortom mitt förstånd att man inte väljer en spelning som de har full kontroll och obegränsat med tid på, istället för en festivalspelning.

Vill man dessutom göra en skiva som verkligen tar med Lowe's sånginsatser så borde man väl fokusera på material från de senaste - mycket högkvalitativa plattorna - "King Of The Grey Islands" samt "Death Magic Doom"?

Nä, som sagt - produkten är för mig rätt märklig.

Och inte blir det bättre av att första låten Dark Are The Veils Of Death i stort sett pajjas av svagt ljud. Janne Linds trummor låter initialt som kakburkar, och sologitarren som Lasse Johansson hanterar hörs knappt alls. Det rätar upp sig efter ett par minuter, men tyvärr sätter starten en lite tveksam smak i munnen för min del.

Som tredje och fjärde spår får vi höra lite nytt material, och här är också skivan som bäst. Vi får en version av If I Ever Die som spöar albumversionen med hästlängder, och en tung Hammer Of Doom som gör att jag vill höra mer av den varan.

Vi får också Emperor Of The Void och en tajt version av The Bleeding Baroness, men sen är det slut med nyheter.

Åter till klassikerna, Samarithan, At The Gallows End, Solitude - låtar vi hört många gångar, och dessutom i hungrigare versioner - med och utan Robert Lowe. Det hela känns stundtals lite... tja, trist, när bandet kör igenom den äldre repertoaren.

Dessutom avslutar man med Kill The King, en cover som antagligen var roligare för bandet än oss i publiken - även om den faktiskt ger perspektiv på Ronnie James Dio's stämma; Robert Lowe sjunger bra men blir verkligen fullständigt utklassad av den bortgångne legendaren.

Den DVD som finns ute innehåller ytterligare en spelning, från Athen, och ger bandet mer utrymme att stuva om i setlistan.

Jag har inte sett den, men man kan ju undra om det inte hade varit ett bättre val att ta ljudspåret till CD'n därifrån?

Nja, slutbetyget hamnar på urusla 6 av 10, och det är verkligen inte bra för att vara CANDLEMASS. med den rutin och låtskatt bandet sitter på kan det snarast betraktas som en flopp. Tyvärr.

För jag anser fortfarande det här är ett av mina absoluta favoritband!

/Robert Gustafsson

Startsida recensioner »(Kommentarer som anses stötande, innehåller personangrepp, reklam eller på annat sätt inte följer våra riktlinjer kommer att plockas bort.)


Annonser: