Khoma
"A Final Storm"

Releaseår: 2010
Betyg: 9/10

Officiell hemsida»
Skivbolag»
Användarbetyg: 0.9/10
Antal röster: 51Köp skivan nu hos:


Läst: 2519ggr | Kommentarer: 2 | Inlagd: 2010-05-01

Khoma - "A Final Storm"
Redan efter första spåret Army Of One kan man konstatera att KHOMA inte tagit någon radikal ändring sedan fyra år gamla ”The Second Wave”. På ”A Final Storm” har de snarare valt att förfina kanterna än mer och bygga vidare på det koncept som fick stora delar av kritikerkåren att ge närmast lyriska omdömen förra gången det begav sig.

Både debuten ”Tsunami” och efterföljande ”The Second Wave” är helgjutna album – det är närmast omöjligt för mig att lyssna på de låtarna individuellt. Till viss del kan jag känna att KHOMA lämnat det med sin nya skapelse. Guldkornen står att finna överallt på skivan – inte ett enda svagt spår finns – men jag har svårt att finna den där riktiga albumkänslan.

From The Hands Of Sinners sammanfattar bandets styrkor på samma sätt som klassikerna One Of Us Must Hang och Stop Making Speeches. Osiris andas så mycket MUSE att jag nästan får för mig att det är en cover. Förstasingeln In It For Fighting var jag aningen skeptisk till från början men nu står den ut som skivans kanske främsta spår. Och de två stillsamma hymnerna Harvest och Mist lämnar absolut ingenting mer att önska.

KHOMAs värld är fortfarande kal, vemodig och misantropisk men ändå så inbjudande vacker. Jan Jämtes röst är här bättre än någonsin, vilket verkligen inte är att säga lite. Den något NEUROSIS-minande rytmsektionen som präglat tidigare skivor har fått stå tillbaka lite för en något luftigare ljudbild men om det är positivt eller negativt har jag svårt att bestämma mig för. Lite av tyngden har gått förlorad men å andra sidan lyser nu känslorna starkare än någonsin och det passar låtarna, samtidigt som det ger Jämte ännu mer plats för sin röst.

”A Final Storm” är som skiva betraktat något sämre än de två föregångarna men haka inte upp er på det. Detta är fortfarande helt fantastisk musik och den bästa skivan som släppts så långt i år.


/Jonas Andersson

Startsida recensioner »(Kommentarer som anses stötande, innehåller personangrepp, reklam eller på annat sätt inte följer våra riktlinjer kommer att plockas bort.)


Namn: BiblioteKarin | Datum: 2010-05-01 10:41:33

Håller med dina omdömen väldigt mycket. Själv håller jag nog, som ganska nyfrälst Khoma-fan, ”The Second Wave” allra högst av deras plattor men det här är också mycket, mycket bra.
Namn: JonteRoyal | Datum: 2010-05-07 11:30:29

"The Second Wave" håller jag med om är deras mästerverk. Men ju mer jag lyssnar undrar jag inte om "A Final Storm" nästan går om snart. Om några månader får jag väl reda på det:)
Annonser: