Fjoergyn
"Jahrezeiten"

Releaseår: 2010
Betyg: 7/10

Officiell hemsida»
Skivbolag»
Användarbetyg: 0.5/10
Antal röster: 33Köp skivan nu hos:


Läst: 1240ggr | Kommentarer: 4 | Inlagd: 2010-05-01

Metal lika omväxlande som årstiderna
Tyska FJOERGYN visar sig vara en utmanande bekantskap. Musiken på ”Jahreszeiten” är så full av nyanser och subtila detaljer att det verkligen kräver uppmärksamhet av lyssnaren för att få grepp om tyskarna. Intressant är också att mina intryck länge varierar från lyssning till lyssning. Först tycker jag det är genialt, sedan att det är lite för pretentiöst. Slutligen stannar jag på åsikten ”riktigt bra”.

”Jahreszeiten” utgör en känslosam och vacker resa genom ett musikaliskt landskap bestående av vacker rensång, luftiga arrangemang och väna synthar men också blastbeats, nervig sorgsenhet och black metal-minnande partier. Bitvis kan jag dra paralleller till OPETH i balansen mellan vackert och brutalt, särskilt när FJOERGYN använder sig av greppet med elegant rensång över blastbeats. Som helhet är skivan aningen för ojämn för att nå absolut toppbetyg, då det till exempel finns en del partier som blir väl flummiga och högtravande. Samtidigt är FJOERGYN i sina bästa stunder ruskigt bra. Ett spår som Wie Jahr Um Jahr ger mig genuin gåshud och en klump i halsen med sin plågsamt vackra och pampiga avslutning. Även Am Ende der Weldt med sitt sköna driv och lite elakare avslutningen Ich Bin der Frost är riktigt, riktigt bra låtar.

Alla som vet med sig att de är svaga för vacker, känslosam musik i gränslandet mellan black metal och progressiv dito uppmanas alltså utan tvekan att låna det här gänget ett öra./Fredrik Sandberg

Startsida recensioner »(Kommentarer som anses stötande, innehåller personangrepp, reklam eller på annat sätt inte följer våra riktlinjer kommer att plockas bort.)


Namn: BiblioteKarin | Datum: 2010-05-01 10:54:05

"..svaga för vacker, känslosam musik i gränslandet mellan black metal och progressiv dito" låter som en perfekt beskrivning av min musiksmak så jag kastade mig nyfiket över FJOERGYNs musik på Spotify.

Och beskrivningen i recensionen stämmer väl, men ändå... i mina öron låter detta inte alls bra. Tyvärr. Inte alls min grej.
Namn: Blasphemedia | Datum: 2010-05-10 07:09:23

Åh fanken. Hade annars trott att det skulle vara precis din typ av grej, men där ser man...
Namn: JonteRoyal | Datum: 2010-05-10 11:27:43

Instämmer med Karin här...du har beskrivit musiken på ett bra sätt men - även om också jag håller de olika ingredienserna relativt högt - så tycker jag FJOERGYN misslyckas kapitalt.
Ett riktigt bottennapp i min bok!
Namn: Jocke | Datum: 2010-11-06 19:44:22

Själv tycker ja denna skiva är bland dom bästa som någonsin gjorts, Verklärte welt är utan tvekan en av dom bästa låtarna som har gjorts. Men den slår inte Requiem, vilket är en 7 minuter lång orgasm, om ni inte gillar det är det nå fel :)
Annonser: