Rotting Christ
"Aealo"

Releaseår: 2010
Betyg: 9/10

Officiell hemsida»
Skivbolag»
Användarbetyg: 1.7/10
Antal röster: 44Köp skivan nu hos:


Läst: 2054ggr | Kommentarer: 0 | Inlagd: 2010-04-01

ROTTING CHRISTs ”Aealo” - brutalt vackert
ROTTING CHRIST har skapat ännu en grekisk skönhet med ”Aealo”, bandets tionde fullängdare.

Detta är i sanning bra. Tungt, vackert, röjigt och, inte minst, mycket originellt.

Sakis Tolis, sångare och kompositör i bandet, fortsätter på den tidigare inslagna vägen där grekisk traditionell musik får befrukta ROTTING CHRISTs atmosfäriska death/black metal. I denna giv är det bland annat en traditionell kvinnokör, PLEIADES (Plejaderna=nymferna som är döttrar till titanen Atlas i mytologin), som skapar harmoni och kontrast gentamot Sakis brutala röst och musikens mörka tyngd. Damerna i kören blev, enligt Sakis i en intervju, först lite förskräckta när de tillfrågades men sedan han fått förklara konceptet växte samarbetet vidare och kören bidrar nu i hälften av låtarna på den färdiga plattan.

”Aealo” är ett konceptalbum kring en krigares upplevelse och känslor på slagfältet. Det är detta tema som fungerar sammanhållande för plattan, medan låtarna musikaliskt är väldigt olika varandra ofta med udda inslag som i Nekron Iahes vilken består av enbart körsång av ovan nämnda PLEIADES, eller den avslutande märkligt mässande 8 minuter långa klagosången av grekisk-amerikanska sångerskan Diamanda Galas, Orders From The Dead, med nyskapad musik av Sakis Tolis. Andra låtar på albumet som sticker ut är inledande Aealo och spåret dub-sag-ta-ke med sin fina kontrast mellan traditionell grekisk sång och brutalt growl. En given kommande radiosingel torde kunna vara Thou Art Lord, med skön medsång av PRIMORDIALs Alan Nemtheanga, en låt som besitter ett enormt driv och en catchig refräng.

Med förra albumet ”Theogonia” tog ROTTING CHRIST steget att införliva traditionella element i sin musik och med mycket lyckat resultat. Med det nya albumet tas detta ett steg vidare, ”'Aealo' är 'Theogonias' barn” säger Sakis Tolis om det senaste albumet, och resultatet blir uppseendeväckande bra. Detta är inte ett album att älska i varje bit redan vid första mötet, detta är ett koncept att växa in i. Att upptäcka och avtäcka alla ingredienser i ”Aealo” är en fantastiskt rolig resa, och en resa för mig hittills utan slut.

/BiblioteKarin

Startsida recensioner »(Kommentarer som anses stötande, innehåller personangrepp, reklam eller på annat sätt inte följer våra riktlinjer kommer att plockas bort.)


Annonser: