In Flames
"A sense of purpose"

Releaser: 2008
Betyg: 8/10

Officiell hemsida»
Skivbolag»
Anvndarbetyg: 1.6/10
Antal rster: 87Kp skivan nu hos:


Lst: 3969ggr | Kommentarer: 9 | Inlagd: 2008-04-08

Tradition och förnyelse i In Flames egen labyrint
Det tog ett antal varv i spelaren innan den här låtsamlingen intog sin rättmätiga plats i mitt hjärta. Men nu ligger den bra där. Det snabba stråk av besvikelse som drog förbi vid de första lyssningarna är utbytt mot en berusande känsla. Först som sist: A Sense of Purpose är mycket bra melodisk metal, en rad starka låtar, skickliga musiker, en känslig sånginsats i en förnämlig produktion. Göteborgsmetal av det hjärtevärmande slaget – ibland hettar det dessutom till ordentligt.

Den låt som slår an allra först, ”Sober and Irrelevant”, är spikrakt röj på vant In Flames-manér. Igenkänningen är hög, i trumspelet, gitarrerna och så Fridén som spottar och fräser fram orden: ”P’t now I tremp’l in pfear…” (But now I tremble in fear). Nästa låta att hugga tag är ”Alias”, med en fångande refräng, den sitter som gjuten redan efter ett par lyssningar. Akustiska gitarrslingor bygger spänningar och kontrastverkan. I och för sig inte något nytt grepp i IF-sammanhang, men effektivt.

Ett ämne till blivande vattendelare fansen emellan är “The Chosen Pessimist”, en av de mest intressanta låtarna på plattan. På det drygt åtta minuter långa spåret hinner mycket hända, med ett instrumentellt ”intro” på nästan två och en halv minut, och en skönsång så skön att jag måste undra om Fridén varit och tagit sånglektioner hos Thomas Di Leva… Över huvud taget tar Anders Fridén ut svängarna med rösten och varierar sången på de olika spåren i en lekfullhet som förvånar.

Den existentiella ångest som kittar ihop lyriken har Fridén delat med sig av även på tidigare plattor. Det fördröjande eftertänksamma har däremot förstärkts. De skenbart enkla raderna i några av sångerna sätter sig djupt inne i maggropen och går inte så lätt att skaka av sig. Fridéns brutalt nakna röst karvar sig in i hjärtat. ’Make me feel unbreakable, lie and set me free’ (”Delight and Angers”).

Och på detta vis faller låt efter låt in i mitt hjärta vid förnyad lyssning, det finns många detaljer att avtäcka här. Favoritlåten för närvarande är avslutningsspåret ”March to the Shore”. Den stör och berör, lockar och utmanar.

Rekommenderas inköp av albumet? Jamen, självklart - låt dig berusas! Det här är högkvalitativ svensk metal som platsar i vilken hårdrockssamling som helst. Frågan är bara vilken version du ska välja. DVDn som medföljer digipak-utgåvan är väl värd att få med sig för de futtiga tiorna extra, men har du inte inhandlat EPn The Mirror’s Truth väljer du om möjligt att införskaffa den japanska versionen av albumet, där låtarna från EPn finns med, och därmed ytterligare två riktiga höjdare, ”Eraser” och ”Abnegation”.

/BiblioteKarinLs ven:
Intervju med Björn Gelotte - In Flames
In Flames - The mirror's truth
In Flames Live - Annexet Stockholm
Recension IN FLAMES ”Sounds of a Playground Fading” (2011)


Startsida recensioner »(Kommentarer som anses sttande, innehller personangrepp, reklam eller p annat stt inte fljer vra riktlinjer kommer att plockas bort.)


Namn: Svenöjer | Datum: 2008-04-08 18:23:12

Skitbra platta! Bättre än CC och StyE
Namn: Zeke | Datum: 2008-04-12 19:38:57

Bästa IF gjort sen Clayman och Colony!!! Kan inte sluta lyssna .. Texterna sätter sig direkt .. så djupa .. Sommaren 2008 kommer tillhöra IF!!! Metaltown here we come..
Namn: Foot | Datum: 2008-04-13 22:50:58

Överrasknande bra faktiskt!
Namn: Gaffeln | Datum: 2008-04-19 22:31:05

Det här albumet påminer om pettson och findus böckerna:) ju mer man kolla på bilderna märkte man fler och fler detalier och blev bätre och bätre :D
Namn: BiblioteKarin | Datum: 2008-04-20 11:54:47

Ja, Gaffeln, det var det jag försökte uttrycka - fast jag inte hittade de rätta orden ;) Tack!
Namn: Mej | Datum: 2008-05-08 22:56:45

Alla In Flames album är as bra så de så :)
Namn: Tyrgrim | Datum: 2008-06-03 12:17:23

Enligt mig är denna platta ännu en j*vla smörja från IF. Jag saknar det äldre stuket fortfarande.
Namn: Metalkid | Datum: 2008-06-29 16:48:25

Din analys av skivan är exakt likadan som min, från favoritlåten till sången och texterna, klockrent :)
Namn: Fincozmoz | Datum: 2008-11-06 15:38:59

Jag håller verkligen med om att det tog några lyssningar att ta in skivan. Kopplingen till di-leva gjorde faktiskt jag också! :-)

Läs mer här: http://fincozmoz.wordpress.com/2008/11/06/in-flames-a-sense-of-purpose/
Annonser: