Engel
"Absolute design"

Releaseår: 2007
Betyg: 7/10

Officiell hemsida»
Skivbolag»
Användarbetyg: 0.5/10
Antal röster: 66Köp skivan nu hos:


Läst: 4042ggr | Kommentarer: 0 | Inlagd: 2007-11-01

Gedigen debut sprungen ur Göteborgsmyllan
Fyrtiosju minuter skön svensk metal, tung men lättlyssnad musik, bara att följa med och njuta. Engels debutalbum Absolut Design är ett gott verk, och med en del verkligt spännande musikaliska vändningar.

“…for the majority of Swedish extreme metal musicians membership of the scen is more salient than membership of one particular band. The Swedish scen is superficially constantly in flux but its membership remains stable and enduring.” På ytan i ständig förändring men i grunden stabil, så beskrivs den svenska metal-scenen i boken ”Extreme Metal” (Keith Harris, 2007). Det är svårt att tänka sig en bättre illustration till detta än gruppen Engel som nu kommer med sitt debutalbum, Absolut Design. Gitarristen Niclas Engelin har spelat med In Flames och varit medlem i Passenger tillsammans med Anders Fridén, som är producent för albumet samman med Daniel Bergstrand. Michael Håkansson har lirat bas i Evergrey men också i All Ends, vars båda grundare Gelotte och Strömblad spelar med nämnde Fridén i In Flames. Och så vidare. Övriga musiker är inte heller några nybörjare. Marcus Sunesson har tidigare varit gitarrist i banden The Crown och The Haunted. Sångaren Magnus Klavborn kunde man tidigare hitta i Headplate, och trummisen Daniel “Mojjo” Moilanen i The Project Hate, och tidigare Lord Belial.

Denna västkustska korsbefruktning har i föreliggande album resulterat i något nytt och delvis ganska eget. Magnus Klavborn har ett brett och varierat röstregister, och bjuder på allt från skönaste skönsång till grövsta growl. Det är mycket melodi, backat av skickligt gitarrspel och snabba trummor. Inledningens ”In Splendour” lägger grunden med sitt tunga malande och med emellanåt ganska udda tongångar. Tempot är betydande i låtar som ”Propaganda” och ”Casket Closing”, medan spåren ” Descend” och ”Next Closed Door” är av det, relativt sett, lugnare slaget, den senare med vackra stämmor i inledningen. Favoritspåret ”Calling Out” är kanske plattans rivigaste låt och finns också ute med en skön video.

Det här är alltså riktigt bra. Visst är det lockande att genast jämföra Engel med In Flames och annan göteborgsmetal, men det finns också anledning att låta bli, Absolut Design står stadigt på egna ben och albumet innebär helt enkelt en säker debut av ett mycket kompetent band. Betyget blir 7 av 10.


/BiblioteKarin

Startsida recensioner »(Kommentarer som anses stötande, innehåller personangrepp, reklam eller på annat sätt inte följer våra riktlinjer kommer att plockas bort.)


Annonser: