Amorphis
"Silent waters"

Releaseår: 2007
Betyg: 8/10

Användarbetyg: 2.2/10
Antal röster: 51Köp skivan nu hos:


Läst: 2403ggr | Kommentarer: 1 | Inlagd: 2007-09-05

Metal åt det lite mer deppigare hållet har för mig aldrig varit till någon större förtjusning. När jag lyssnar på det finska sexmannabandet Amorphis senaste album ”Silent Waters” ändras emellertid min uppfattning något. Bandet har varit aktivt sedan tidigt 90-tal och ”Silent Waters” är deras åttonde studioalbum tillika min första lyssning av dem.

Öppningsspåret ”Weaving the Incantation” slår med tung kraft ner en begynnande lyssnare i soffan och griper ett stadigt tag i mig direkt från start. Man blir som det kallas ”hooked”. Övriga låtar varierar mellan lugnare lunk-tempo och lite mer fartfyllda toner. Detta ser jag inte som något negativt då låtarna är välskrivna både text- och musikmässigt. Albumet genomsyras av väldigt bra och genomtänkta omväxlingar vilket medför att det med stor sannolikhet finns något att upptäcka för alla smaker. Att sångaren Tomi Joutsen är mångfacetterad märks påtagligt då growl och renare sång inte sällan kombineras till perfektion, vilket man tydligt får höra prov på i låten ”Towards and against”.

Då detta som sagt var min första drabbning med bandet, har jag svårt att avgöra hur albumet står sig mot deras tidigare verk. Klart är i alla fall att albumet inte lämnar mig oberörd. För även om detta är metal med en slags nedstämd aura, upplevs Amorphis med en mer hoppfull känsla än flertalet andra förekommande band inom genren. De låtar som under lyssningens gång kommit att bli mina favoriter är ”Towards and against”, ”Silent waters” och ”Weaving the Incantation”.

Allt som allt är ”Silent Waters” utan tvekan ett lättlyssnat album då det omedelbart etsar sig fast på mina inte allt för lättflirtade trumhinnor. Med detta vill jag gladligen tilldela albumet betyget 8 av 10. Detta med förhoppning om framtida alster i samma anda från dessa begåvade finländare.

/Björn ThornellLäs även:
Recension av "Magic And Mayhem" (2010)
Recension av "Forging The Land Of Thousand Lakes" (2010)


Startsida recensioner »(Kommentarer som anses stötande, innehåller personangrepp, reklam eller på annat sätt inte följer våra riktlinjer kommer att plockas bort.)


Namn: Wasse | Datum: 2007-09-11 16:35:03

Har lyssnat igenom plattan ett par ggr nu och det är lite blandat tycker jag. Många låtar flyter ihop i en melankolisk dimma där inget sticker, medans vissa låtar är riktigt bra. Enigma och Shaman är ju ruggigt bra ex.

Jag gav den en sexa i betyg, klart godkänd mao.
Annonser: