Ride the sky
"New protection"

Releaseår: 2007
Betyg: 6/10

Användarbetyg: 0.6/10
Antal röster: 43Köp skivan nu hos:


Läst: 1939ggr | Kommentarer: 1 | Inlagd: 2007-09-04

Välspelat, men inget extra
Jag vet inte om vi skall sätta epitetet ”superband” på Ride the sky, men det är onekligen en imponerande uppsättning medlemmar man fått ihop till projektet?
De flesta av bandmedlemmarna har tidigare figurerat i mer eller mindre kända band.
Uli Kusch behöver kanske ingen närmare presentation efter sin medverkan i bla Helloween, Gamma Ray, Masterplan m.m.
Bröderna Björn och Benny Jansson bildar tillsammans bandet Tears of Anger, som jag själv har väldigt dålig koll på. Björn, som är vokalist, har också spelat med bla Squealer, L-E Matsson och Beyond Twilight, där han för övrigt tog över efter en viss Jörn Lande. Se där, ännu en Masterplan koppling.
Broder Benny har förutom en hel del studioarbete även spelat in plattor med då nämnda Tears of anger men också med Xsaviour där även RTS basist Matthias Garnås fanns med.
Återstår då bara keybordisten Kaspar Dahlqvist, som figurerat i band som Dionysus och Stormwind.

RTS får man nästan säga bildades av en slump. Redan vid tillfället för Jörn’s avhopp från MP Björn var påtänkt som ny sångare i Masterplan från efter Jörns avhopp. Kontakter togs men det blev ju Mike diMeo som tog hand om den posten i slutändan. När även Uli valde att hoppa av MP återupptogs kontakten då Björn ville ha Uli som batterist på några ToA spår till kommande plattan. Även Uli var intresserad av Björns gentjänster i form av sång på ett par spår han skrivit. I slutändan bestämde man sig för att istället bilda ett nytt band och i dess namn ge ut en platta tillsammans.

Efter den långa presentationen kan vi så ta itu med själva plattan New protection. Det är ju inte utan att man får vissa för att inte säga ganska stora förhoppningar med den uppsättning man har.
Likheterna med nya verket från Masterplan, MKII är stora. Vokalist Björn sjunger väldigt likt nämnde Jörn, men framförallt tycker jag hans röst är slående lik Mike diMeos.
Tyvärr har man också fastnat lite i samma fälla som MP. Dvs vi har här en oerhört välproducerad platta där medlemmarna gör fantastiska musikaliska prestationer, men något saknas ändå. Plockar man ut en låt ur sitt sammanhang och lyssnar på går det inte att undgå att höra hur välspelat det är. Men i sin helhet tenderar låtarna att flyta ihop utan att något sticker ut (ja jag vet att jag skriver det i var och varannan recension, men tyvärr är det ett stort problem med artister idag).
Jag vill haja till när jag hör vissa låtar eller vissa partier i låtar och det gör jag aldrig här. Det blir lite för mycket bakgrundsmusik tyvärr.
Ska jag plocka ut något som jag tycker höjer sig iaf lite över mängden får det bli öppningsspåret och tillika titelspåret New Protection samt även vackra A smile from heaven’s eye.
Ofta börjar det bra som i Corroded Dreams som öppnar med ett skönt intro, men sen försvinner intresset ganska snabbt i en midtempolåt utan någon större knorr. Andra bra exempel på detta fenomen är Black cloud och Break the chain som öppnar med blytunga riff som får en att haja till, men snabbt är vi tillbaka i midtempo med lite synthmattor över.

/Fredrik Wassenius

Startsida recensioner »(Kommentarer som anses stötande, innehåller personangrepp, reklam eller på annat sätt inte följer våra riktlinjer kommer att plockas bort.)


Namn: JON | Datum: 2007-09-05 08:23:02

bra beskrivande, men lite för mycket om själva bandet... de kändes lite trögt att läsa...
Annonser: