Scar Symmetry
"The Singularity (Phase I - Neohuman)"

Releaseår: 2014
Betyg: 8/10

Officiell hemsida»
Skivbolag»
Användarbetyg: 0.4/10
Antal röster: 23
Läst: 676ggr | Kommentarer: 0 | Inlagd: 2014-10-19

Scar Symmetry - The Singularity (Phase I - Neohuman)
SCAR SYMMETRY från Dalarna har hela karrären skämt bort oss lyssnare med material klädd i yppersta kvalitet när det gälller produktionen. Nya skivan ā€¯The Singularityā€¯ är inget undantag - det är ett sant nöje att lyssna på ett band som lägger sig vinn så här mycket när det gäller att ratta ljud.

ā€¯The Singularityā€¯ markerar starten på ett väldigt ambitiöst projekt för bandets del. Tre skivor med transhumanism som sammanhållande tema. Konceptskivor är ju ganska vanligt förekommande inom metal, men tre skivor - det är nog första gången som jag stöter på det.

ā€¯The Singularityā€¯ är en skiva som verkligen sätter ribban rätt högt när det ska till att skriva skiva två och tre. Jag efterlyste redan när bandet gav ut ā€¯The Unseen Empireā€¯ 2011 att de skulle våga satsa mer på att bryta mallarna i sin musik än vad de gjort tidigare. Och visst, trots att det låter ganska likartat om man har hört bandet innan, så märks det att bandet nu verkligen anstränger sig att skriva musik som har större tyngd och ambition än tidigare. Jag gillar i vilket fall det jag hör. Efter en ganska förväntad inledande Neohuman som bjuder på melodisk dödsmetall av rang kommer bandet igång på allvar från Limits To Infinity och håller greppet stramt fram till skivans slut. Jag är faktiskt imponerad av materialet som känns starkare än vad bandet har presterat på många år. Man har behållt det som bandet är verkligt bra på - högkvalitativ melodisk dödsmetall med gott om gitarrmumma och extremt snygga harmonier - och lagt på ett allvar som ger materialet en helt annan tyngd än vad bandet har haft tidigare.

Sångarna Roberth Karlsson och Lars Palmqvist svarar för sånginsatser av yttersta kvalitet. De kompletterar varandra på ett oerhört fint sätt och ger bandet ytterligare verktyg att jobba med sång i flera lager som ger musiken en extra dimension.

Komparbetet från trummisen Henrik Ohlsson och basisten Kenneth Sail är stabilt med tillräckligt med fillmumma från Ohlsson för att även undertecknad ska haja till lite extra ibland.

Gitarrarbetet från, numera ende, gitarristen Per Nilsson är det som imponerar mest på mig. Det är inte bara det att riffen är mer än lovligt snygga, solona är så chockerade bra att jag faktiskt har kommit på mig själv att spola tillbaka när ett extra snyggt lick har passerat trumhinnan.

Jag tycker att SCAR SYMMETRY med ā€¯The Singularityā€¯ visar att de är ett band som i sanning är värda vår uppmärksamhet, och det ska bli väldigt intressant att se var bandet stegar upp sin stig på skiva två och tre i denna trilogi.

/Martin Bensch

Startsida recensioner »(Kommentarer som anses stötande, innehåller personangrepp, reklam eller på annat sätt inte följer våra riktlinjer kommer att plockas bort.)


Annonser: