Ironbird
"Black Mountain"

Releaseår: 2014
Betyg: 8/10

Officiell hemsida»
Skivbolag»
Användarbetyg: 1.1/10
Antal röster: 41
Läst: 1180ggr | Kommentarer: 0 | Inlagd: 2014-10-01

Ironbird - Black Mountain
Planterar man ett knippe goda musiker i en mylla av 70-talshårdrock, gödslar med influenser av BLACK SABBATH och vattnar med ett starkt låtmaterial så kan resultatet liksom inte bli dåligt. Precis så är det med IRONBIRD och debutskivan "Black Mountain", och precis som med vilken planta som helst så är det här något som växer med tiden. Visst innebär musikstilen att det fungerar väl redan vid första genomlyssningen, men det är med de upprepade varven som jag verkligen kommit att gilla skivan, och höjt betyget till en rätt klar betygsåtta.

De tre första låtarna sätter effektivt ut kursen på den här resan, och framförallt är det skivans titelspår (man får liksom två titelspår kan man säga, det finns en låt som heter Ironbird och en som heter Black Mountain - det är den senare vi talar om nu) tillsammans med Waterfall (The Sky Is Burning When Your Soul Turns To Ashes) som etablerar svänget och tyngden.

Det är de två låtarna som i början av skivan uppfyller löftet som skivbolaget ger i promoinbjudan: With a perfect blending of skilled musicians and visions, IRONBIRD manages to create a unique mix of the 70's best era along with the heavy days of the 90's. Let's face it - if you're into BLACK SABBATH, IRONBIRD will blow you away.

Det är träffsäkert, för trots att skivans produktion skvallrar om att den är sentida så är det tydligt att BLACK SABBATH runt tiden för "Master Of Reality"/"Volume 4"/"Sabbath Bloody Sabbath"/"Sabotage" som fått påverka en hel del, och det är ju liksom aldrig fel.

"Black Mountain" innehåller såväl bluesiga andpauser (Tomorrows Dream och till viss del avslutande Nothing Is Real), tunga doomkarameller (In Time) samt klassisk hårdrock i 70-talskläder (Up On The Hill och tidigare nämnda Black Mountain samt Waterfall).

Sisådär en 15-20 varv in på min relation med skivan är min största invändning mot den att den tar slut, och fortsätter det så här så innebär de kommande 15-20 varven att jag vill revidera betyget uppåt.

IRONBIRD är definitivt ett band att hålla öronen på!

/Robert Gustafsson

Startsida recensioner »(Kommentarer som anses stötande, innehåller personangrepp, reklam eller på annat sätt inte följer våra riktlinjer kommer att plockas bort.)


Annonser: