Below
"Across The Dark River"

Releaseår: 2014
Betyg: 8/10

Officiell hemsida»
Skivbolag»
Användarbetyg: 0.2/10
Antal röster: 45
Läst: 937ggr | Kommentarer: 0 | Inlagd: 2014-08-01

Below - Across The Dark River
Svenska Mästarna i doom, CANDLEMASS, har officiellt lagt nyskapandet i form av studioskivor på hyllan.

Måhända undrar du.liksom undertecknad, vad som ska hända med genren och efterföljare i allmänhet, samt med den svenska scenen i synnerhet.

Övermästaren själv har gått vidare med mycket lovande projektet AVATARIUM, men det är annorstädes som det verkligt intressanta händer.

Det är namn som VOID MOON, NYMF och kanske framförallt debuterande BELOW som gör att i alla fall mina funderingar snarare kan benämnas som nyfikenhet och förväntan än något annat.

Med "Across The Dark River" placeras sig Nyköpingsbandet som en egentligen felande länk mellan ikonerna CANDLEMASS skivor "Ancient Dreams" och "Chapter IV" (ja, jag är medveten om att det däremellan utgavs en skiva, ett smärre mästerverk vid namn "Tales OF Creation", men nu avses mixen som skapar ljudbild, låtmaterial och sound snarare än kronologisk ordning).

Efter att lyssnaren begravts i introt (bokstavligen, man skottas helt helt enkelt över med hjälp av ljudeffekter) så kastar sig bandet ut i inledande Trapped Under Ground, och redan från start är det tydligt: BELOW siktar på att ärva mästerskapstiteln. Allt sitter precis där det ska. Trummorna (hanterade av Doc) låter precis som de ska, med lagom släp och muller, strängbändandet på såväl bas (Hedman) som gitarr (Paud, Berg) utgör en riktigt bra enhet. Sången är riktigt bra, även om Seb kanske inte når upp i samma svindlande nivåer som en Tomas Wikström eller samma karaktär som en Messiah Marcolin så är det ständigt passande. Hela skivan är dessutom välproducerad (en viss Andy LaRoque står bakom det faktumet), och låter riktigt läckert.

Det låter doom - och det gäller inte minst låtarna.

Allra bäst tycker jag att det blir i Ghost Of A Shepherd, Portal, Mare Of The Night och avslutande titelspåret, men hela skivan är tajt, jämn och bra.

Betyget är ändå med nöp och näppe, och det beror till stora delar på att jag har svårt att sätta samma siffror på de potentiella efterföljarna som på de gamla mästarna. Med tiden får jag ändå ge mig.

Detta är bra.

Det är riktigt bra!

/Robert Gustafsson

Startsida recensioner »(Kommentarer som anses stötande, innehåller personangrepp, reklam eller på annat sätt inte följer våra riktlinjer kommer att plockas bort.)


Annonser: