Skriven av: Werock Läst: 3296 ggr. Kommenterad: 1 ggr.


2009 framstÄr som ett Ànnu bÀttre Är för metal Àn 2008 - mÀngden skivor av yppersta kvalité har varit sÄ stor att skribenterna har slitit sitt hÄr med att fÄ fram sina ÄrsbÀstalistor. Resultaten kan ni lÀsa nedan.
Enjoy!!!!


Tomczek:
10. "Black Gives Way To Blue" - ALICE IN CHAINS
Med en sÄngare som lÄter som Layne Staley utan att försöka vara Layne Staley kröp Seattlebandet in under min hud efter en skeptisk instÀllning till att ens lyssna pÄ skivan.

9. "All Shall Fall" - IMMORTAL
Bandet som plojjar pÄ allvar utan att förlora sin credd. Immortal verkar komma undan med det bÀsta och fortfarande behÄlla nÄgon form av mysticism och Àra hos fansen. En episk och kall skiva perfekt för den nordiska kylan som hÄller oss om greppet.

8. "To The Death" - EARTH CRISIS
Politiskt, samhÀllskritiskt, veganskt men framförallt brutalt. Finaste sorten av metalcore innan metalcore ens var en genre och besudlades av alla trebandsnamn.

7. "Constellations" - AUGUST BURNS RED
Kristen metalcore, finns det? Tydligen. HÀr Àr musiken den viktigaste faktorn och mÄnga drar paralleller till Messhuggah. NÄgon frÄgade mig om inte August Burns Reds musik bara lÄter invecklad utan att vara det.

6. "Söndra Och HĂ€rska - TOTALT JÄVLA MÖRKER
"Vem Formar Din Syn PÄ VÀrlden?" Àr en fantastisk dÀnga som utan pardon gÄr rakt pÄ sak. Renset har trappats ned till förmÄn för sludge-element.

5. "Night Is The New Day" - KATATONIA
Trodde lÀnge att de svenska mÀstarna i depp skulle ta hem titeln som Ärets album men tyvÀrr blev det inte sÄ denna gÄng. Fantastiska lÄtar trÀngs pÄ "Night Is The New Day" och mÄnga av singaturriffen Àr utbytta mot progressiva och mjukare tongÄngar. En komplex skiva som tar ett tag att komma in i men detta Àr ett naturligt steg för Katatonia 2009. Perfektion in i minsta detalj ger en alltför perfekt skiva. FrÄgan Àr om den Àr bÀttre Àn "The Great Cold Distance"?

4. "World Painted Blood" - SLAYER
Ett band som ger mig precis det jag vill. Jag blir varken överraskad eller besviken. Thrashigare produktion som luktar old-school utan att vara dÄlig (tÀnk Metallicas "Death Magnetic" fast bÀttre). Lite mer utrymme för melodi, sjukt flippade utsvÀvningar i"Psychopathy Red" och ett banalt primalriff i "Americon" grep tag i mig och gav mig den thrashstÀnkare jag behövde i höstas.

3. "Deflorate" - THE BLACK DAHLIA MURDER
Ett band jag sÄgat totalt för att komma att Àlska under 2009. "Deflorate" var lÀnge kandidaten till första platsen. "Ett At The Gates för 2000-talet" sÀger mÄnga. Jag Àr inte beredd att hÄlla med för jag ser inga direkta kopplingar. Det Àr melodisk dödsmetal med sjÀlvironi och punkkÀnsla. Trevor Strnads alternerande mellan djup growl och falsettskrik Àr helt magiskt.

2. "Crack The Skye" - MASTODON
NÀr Mastodon slÀppte "Crack The Skye" i början av 2009 trodde jag redan att Ärets vinnare var given. Progressiv och flummig metal som kommer spelas pÄ de stora arenorna. Bandet har verkligen tagit klivet upp bland giganterna och man kan hoppas att musiken framöver inte kommer att pÄverkas. Brann Dailors sinnesjuka trummande stÄr tillbaka vilket Àr en smÀrre nackdel. Saknar alla sjuka fills frÄn "Blood Mountain" Àven om de finns dÀr i mindre utstrÀckning. Mannen Àr sÄ duktig att jag tror han inte han kan spela "normalt". IstÀllet har Mastodon lyckats att skapa ett klassiskt stycke kompositioner som kommer rÀcka lÄng tid framöver. Lyssna pÄ singeln "Oblivion", hur likt lÄter inte detta Ozzy? Episkt och storslaget.

1. "New Junk Aethetics" - EVERY TIME I DIE
En helt underbar skiva som kom frÄn ingenstans och tilltalade mig direkt. Trodde först dessa grabbar var ett sedvanligt amerikanskt metalcoreband och brydde mig aldrig att kolla upp dem tidigare. Men "New Junk Aesthetics" har allt jag förvÀntat mig av en skiva, in i minsta detalj! Ett konceptalbum om den nya generationens fördummande kultur gÄr hand i hand med skivans omslag och bookletens design. Skarpa texter varvas med sjÀlvironi, samhÀllskritik och personliga reflektioner. Gungig sydstatsrock varvas med ösig metal, röjig hardcore och exklusiva gÀstinhopp frÄn bland annat Matt Caughthran (The Bronx) och Greg Puciato (The Dillinger Escape Plan). Detta Àr en skiva som tilltalar mig pÄ alla plan och Àr dÀrför en ohotad etta.

Martin Bensch:
10. "Skyforger - AMORPHIS
StĂ€mningsfull musik har varit finska AMORPHIS signum sedan starten – ”Skyforger” Ă€r ytterligare ett bevis pĂ„ att bandet fortfarande Ă€r mĂ€stare pĂ„ att framkalla melankoli och sorg pĂ„ ett sĂ€tt som inbegriper refrĂ€nger som fĂ„r knogarna att vitna.

9. "Dark Matter Dimensions - SCAR SYMMETRY
HÀr Àr skivan som verkligen har vuxit sedan jag först började lyssna pÄ den riktigt intensivt. SCAR SYMMETRYs mycket vÀlproducerade blandning mellan brutal death metal och vÀldigt melodiösa tongÄngar Àr nÀr den fungerar fruktansvÀrt bra. Bandet spelar som vanligt pÄ en hög och jÀmn nivÄ och nya sÄngarna Roberth Karlsson och Lars Palmqvist kompletterar varandra pÄ ett förtrÀffligt sÀtt.

8. "The Horror" - TRIBULATION
Old school death metal har sĂ€llan lĂ„tit sĂ„ bra denna sida millenniumskiftet. StrĂ€ngar sĂ„ nedstĂ€mda att gomseglet vibrerar, en produktion som minner om plattor inspelade pĂ„ början pĂ„ 90-talet, och en vansinnig stringens i lĂ„tmaterialets kvalitet gör att TRIBULATION med ”The Horror” förtjĂ€nar hypen de fĂ„tt.

7. "The Harvest Floor" - CATTLE DECAPITATION
Brutal, teknisk dödsmetall/grindcore med veganska inslag funkar alldeles förtrĂ€ffligt om den exekveras av CATTLE DECAPITATION. Detta Ă€r som ni sĂ€kert förstĂ„r ingen easy listening utan en attack mot öronen som stĂ€ller krav pĂ„ lyssnaren att uthĂ€rda. Gör man det kommer man inse att ”The Harvest Floor” Ă€r en av de bĂ€sta brutala döds/grindplattorna som har kommit ut Ă„r 2009.

6. "Fed Through The Teeth Machine - THE RED CHORD
Detta Ă€r skivan som tĂ€vlar mot föregĂ„ende i hĂ„rdhet. Detta Ă€r soundtracket till ett upplopp – ilskan Ă€r pĂ„taglig i stort sett varenda lĂ„t pĂ„ ”Fed Through The Teeth Machine” och ofta blir man helt utpumpad av den slakt som bandet anstĂ€ller av öronen – men har man tĂ„lamod Ă€r THE RED CHORD ett band som rikligt belönar lyssnaren för visat tĂ„lamod.

5. "Chargepoint" - DECADENCE
Wow! En riktigt stark platta frĂ„n bandet med den kanske mest mĂ„ngsidiga sĂ„ngerskan inom den extrema skolan Kitty Saric. Huvudet gĂ„r i spinn över hur fantastiskt bra ”Chargepoint” Ă€r – inte en enda svag lĂ„t, ett vansinnigt ös, med ena foten i thrashmyllan utan att bli mossigt, och som grĂ€dde pĂ„ moset just Saric som sjunger bĂ€ttre Ă€n nĂ„gonsin. Starkt.

4. "Axe To Fall" - CONVERGE
Detta Ă€r krĂ€vande lyssning – det brukar ju vara det nĂ€r man pratar om CONVERGE. Men gosse vilka lĂ„tar! Dark Horse rent ursinniga driv sĂ€tter tonen för skivan pĂ„ ett rent förbryllande kvalitativt sĂ€tt. Detta Ă€r skivan som varje gĂ„ng jag lyssnar pĂ„ den fĂ„rmig att vilja bilda en enmansmoshpit i vardagsrummet – och det om nĂ„got borde sĂ€ga nĂ„got om hur otroligt bra ”Axe To Fall” Ă€r.

3. "Death Domination" - IMPIOUS
Detta Ă€r Ă„rets bĂ€sta svenska death metalslĂ€pp. Gosse vad bra det Ă€r! IMPIOUS gör allt rĂ€tt pĂ„ denna makalösa platta: Martin Åkessons growl Ă€r sĂ„ avgrundsdjupt brutalt och bra att jag njuter i fulla drag, Mikael NorĂ©n blĂ€strar kaggarna med kreativitet och naturligtvis ett totalt rens. Och dĂ„ har jag inte ens nĂ€mnt lĂ„tarna som samtliga ligger pĂ„ en mycket hög nivĂ„ kvalitetsmĂ€ssigt. Ska ni bara köpa en death metalplatta förutom den som ligger pĂ„ plats 1 rĂ„der jag er att lĂ€gga pengarna pĂ„ ”Death Domination”. Ni kommer inte att bli besvikna.

2. "Crack The Skye" - MASTODON
Just nĂ€r man trodde att MASTODON inte kunde leverera ett mer skruvat album utan att slĂ„ knut pĂ„ sig sjĂ€lva sĂ„ dimper ”Crack The Skye” ner som ett exempel pĂ„ bibehĂ„llen excentricitet och en total hyllning till skivan som format. För detta Ă€r ett Album som man bör lyssna igenom frĂ„n början till slut. LĂ„nga, fullstĂ€ndigt episka lĂ„tar som ömsom smeker lyssnarens öra, ömsom slungar densamme i en kĂ€nslomĂ€ssig centrifug. Detta Ă€r det ultimata beviset pĂ„ att MASTODON inte bara Ă€r ett band – det Ă€r en urkraft som genererar sitt eget epicentrum med varje platta.

1. "Evangelion" - BEHEMOTH
Detta kom nog inte som nĂ„gon större överraskning eller hur? NĂ€, tĂ€nkte vĂ€l det. Redan tvĂ„ mĂ„nader innan ”Evangelion” kom ut hade jag turen att fĂ„ tillgĂ„ng till ett lyssnarexemplar. Vid första genomlyssningen stod det klart att Ă„rets platta hade anlĂ€nt – en sĂ„dan sinnesjukt bra leverans av kvalitativ death metal att jag som ni förstĂ„r kapitulerade direkt. ”Evangelion” Ă€r en skiva som i min bok kommer stĂ„ sig vĂ€ldigt lĂ€nge som en klassisk kvalitetsplatta. Magiskt.

BiblioteKarin:
10. "Pyroclastic Storms" - IGNEOUS HUMAN
”Det hĂ€r gör mig glad!”, skrev jag bland annat i recensionen nĂ€r albumet kom i oktober, och utsĂ„g "Pyroclastic Storms" till Ă„rets svenska metal-debut. Jag tvekar inte heller att Ă€ven ge IGNEOUS HUMAN en plats pĂ„ Ă„rets topp 10-lista. Göteborgsk kvalitetsmetal med eget sound.

9."Re Voltere" - DIA PSALMA
Efter Ă„terföreningen kom ”Djupa Skogen” 2007, första plattan pĂ„ tio Ă„r frĂ„n mollpunkarna i DIA PSALMA. Bra, men kanske lite hastigt ihopkommen för att svara mot trycket att Ă„ter ge ut nytt. I Ă„r kom sedan den fullmogna ”Re Voltere”: mer hĂ„rdrock, mer variation, utvecklat sound och öht vĂ€ldigt bra. Stormarnas RĂ„dslag och För Martyrernas Skull Ă€r ett par av favoritspĂ„ren.

8. "A-Lex" - SEPULTURA
Beundrat av mĂ„nga men bespottat av nĂ€stan Ă€nnu fler, blev SEPULTURAs konceptalbum ”A-Lex”, med boken ”A Clockwork Orange” som inspiration och tema. Visst, det Ă€r inte SEPULTURA sĂ„som det var tidigare, med bröderna Cavalera, men det Ă€r i sig helt enkelt fruktansvĂ€rt bra!

7. "All Shall Fall" - IMMORTAL
JĂ€mn och hög nivĂ„ pĂ„ IMMORTALs vĂ€lproducerade Ă„ttonde album. ”All Shall Fall” Ă€r norsk black metal av traditionellt snitt, inget revolutionerande, men ack sĂ„ bra.

6. "Lebenslinie" - AKREA
För mig tidigare okÀnda tyska AKREA överraskade med en nÄgot black metal-anstruken melodisk death metal-platta. "Lebenslinie" bjuder pÄ genomgÄende mycket hög kvalitet, och melodier som hÄller för Äterlyssning om och om igen.

5. "A Taste Of Extreme Divinity" - HYPOCRISY
Taktfast headbanging-frÀmjande metal med melodier och refrÀnger som sÀtter sig snabbt och varar lÀnge. Tungt svÀngig dödsmetall.

4. "Quantos Possunt ad Satanitatem Trahunt" - GORGOROTH
Plattan motstÄr analys och teoretiserande och ger den sortens musikupplevelse som blir direkt och vÀldigt fysisk utan att ta omvÀgen över hjÀrnan.

3. "KĂ€rlek Är För Dom" - THÅSTRÖM
HÄrdrock? Knappast, men en enastÄende platta av en artist som vÀgrar fastna i nÄgot format. Vackert, ömsom storslaget ömsom djupt personligt. Njut, bara njut.

2. "Veil Of Ignorance" - RAISTED FIST
En oslagbar kombination av slagfĂ€rdighet, vĂ€rme och proffsigt musicerande. Med RAISED FISTs ”Veil Of Ignorance” bli bĂ„de hjĂ€rna och hjĂ€rta aktiverade. FavoritspĂ„ret Ă€r Slipping Into Coma.

1. "Evangelion" - BEHEMOTH
BEHEMOTH gör allt sÄ fullkomligt rÀtt pÄ denna platta. Nergal sjÀlv har sagt att det blir vÀldigt svÄrt för bandet att övertrÀffa detta album. Men fÄr oss lyssnare Àr det bara att glÀdjas och förundras över detta mÀsterliga stycke.

 

 

Chief Rebel Angel:
10. "Isolation Songs" - GHOST BRIGADE
Finskt band som lyckats fusionera massor av influenser till nÄgot helt eget, och den hÀr skivan vÀxer med varje lyssning.

9."All Shall Fall" - IMMORTAL
Halleluja, de Ă€r tillbaka! Ljudbilden Ă€r tipptopp, lĂ„tarna Ă€r bra och Abbath lĂ„ter som han ska. NĂ€r skivan dessutom avslutas med smĂ„tt fantastiska Unearthly Kingdom sĂ„ Ă€r det bara att kapitulera. Årets bĂ€sta black metal-platta som ger mersmak. Hoppas de kör pĂ„ lĂ€nge till...

8. "Wrath" - LAMB OF GOD
Perfekt trÀningskamrat med sköna riff, bra texter och ett hÀrligt driv. I like!

7. "Blue Record" - BARONESS
För min del tog det ganska lÄng tid innan den hÀr plattan fastnade, men sen den vÀl satt sig sÄ stannade den kvar. Jag gillar nÀr skivan som helhet Àr genomtÀnkt, och hÀr harmoniserar allt. Omslag, texter, musik - rubbet stÀmmer överens, och hÀr bjuds massor av finfina stunder. BÀst Àr det i Swollen And Halo, men det finns massor av godbitar att smaska i sig.

6."Backspacer" - PEARL JAM
Hoppla, snacka om att jag blev tagen pÄ sÀngen av den hÀr plattan. I min bok var PEARL JAM ett gÀng föredettingar som brÀnt sitt bÀsta krut, men de motbevisar mig storligen. Underbar rockplatta utan ett enda svagt spÄr, och nytt hopp för Vedder och pojkarna.

5. "Faith Divides Us - Death Unites Us" - PARADISE LOST
Hell yes, de Àr tillbaka!

4. "The Time Of No Time Evermore" - THE DEVIL'S BLOOD
För min del kom hollÀndarna frÄn ingenstans, pÄ ett internet-tips. Tack för det, för gud förbjude att jag hade missat det hÀr - psykedelisk rock med 70-talsvibbar, kryddat med gÀll sÄng och texter om hin hÄle! Det lÄter kanske konstigt, men addera alla de helt fantastiska riff som driver plattan och du har en given placering högt pÄ ÄrsbÀstalistan!

3. "The Horror" - TRIBULATION
Svenskt pÄ prispallen - lÀnge leve svensk döds! Otroligt bra, vÀlspelat, aggressivt, melodiöst och kryddat med sÄ mÄnga underbara detaljer att det fÄr mig att utropa THE TRIBULATION till nÀsta stora svenska export, sÄ till mig Àr jag över denna debut!

2. "Skyforger" - AMORPHIS
AMORPHIS spelar melodisk hÄrdrock med bas i starka refrÀnger och bra sÄng, allt kryddat med finskt vemod. PÄ "Skyforger" stÀmmer allt för gÀnget, och den ena lÄten Àr starkare Àn den andra. Fantastisk platta, som bÄde talar direkt och hÄller för mÄnga spelningar.

1. "Crack The Skye" - MASTODON
Överraskande? Nej. VĂ€lförtjĂ€nt? Ja. MASTODON fortsĂ€tter sin resa mot ett av 00-talets mest betydelsefulla band, och denna gĂ„ng fĂ„r vi oss till livs en epos som aldrig verkar vilja ta slut - varje gĂ„ng du spelar den hĂ€r plattan sĂ„ finns nya saker att upptĂ€cka, nya lager att skala av. Inga svaga spĂ„r, bara underbar lyssning ger dem förstaplatsen 2009!

 

Manhammer:
10. "Night Electric Night" - DEATHSTARS
MĂ„ natten aldrig ta slut!

9."The Root Of All Evil" - ARCH ENEMY
Med Angela Gossow pÄ sÄng kan Àven gammal skÄpmat lÄta som ny!

8."16.6 (Before the Devil Knows You’re Dead)" - PRIMAL FEAR
Årets bĂ€sta lĂ„t alla kategorier, Riding the Eagle, Ă€r sĂ„ fruktansvĂ€rt bra att den ensam garanterar PRIMAL FEAR en plats pĂ„ denna lista.

7. "Beg For It" - HARDCORE SUPERSTAR
HARDCORE SUPERSTAR tillhör det lilla fÄtal band som har lyckats slÀppa tre strÄlande skivor i rad. VÄgar man hoppas pÄ en fjÀrde?

6."Tabula Rasa" - BLOODBOUND
Att BLOODBOUND med sin hittills sÀmsta skiva ÀndÄ placerar sig pÄ denna listas sjÀtteplats sÀger en hel del om bandets kvaliteter.

5."Skyforger" - AMORPHIS
Skyforger Àr vacker och stÀmningsfull pÄ det dÀr typiskt finska vemodiga sÀttet.

4."Evangelion" - BEHEMOTH
Det slutliga beviset för att BEHEMOTH har tagit över den polska metal-tronen frÄn VADER.

3. "Bible Of The Beast" - POWERWOLF
En skiva till brÀdden fylld av lÄtar som, vissa av texterna till trots, verkligen biter sig fast.

2. "Det Finns Bara Krig" - RAUBTIER
Lysande svensk debut med mersmak.

1. "Where Death Is Most Alive" - DARK TRANQUILLITY
Den i sÀrklass bÀsta skiva som slÀppts under Är 2009. Kanske den bÀsta liveskivan sedan Live After Death.

Shadows:
10. "Wormwood" - MARDUK
En naturlig uppföljning pÄ "Rom 5:12". Mortuus fortsÀtter att dominera vid mikrofonen.

9."Evangelion" - BEHEMOTH
Perfektionism frÄn första till sista ton. Ursinnigt driv skivan igenom och vilken insats Inferno stÄr för pÄ trummorna.

8."Maranatha" - FUNERAL MIST
Arioch(Mortuus) har hÀr fria tyglar att skriva och spela in den snabba och bitvis svÄrlyssnade musik han brinner för. Att musiken slÀpps pÄ franska Norma Evangelium Diaboli sÀger det mesta.

7. "Memoria Vetusta II - Dialogue With The Stars" - BLUT AUS NORD
Kaos, smÀrta, desperation - metal frÄn Frankrike.

6."Söndra Och HĂ€rska" - TOTALT JÄVLA MÖRKER
Med sin kĂ€ngpunk beskriver TOTALT JÄVLA MÖRKER samhĂ€llet vi lever. ObegrĂ€nsat med engagemang, hat och kĂ€rlek gör "Söndra Och HĂ€rska" till ett aktuellt och relevant inlĂ€gg i samtidsdebatten.

5."All Shall Fall" - IMMORTAL
Sju Är efter "Sons Of Northern Darkness" slÀpps den naturliga uppföljaren. Det galopperande drivet som gör IMMORTAL sÄ bra finns kvar Àven om lÄtarna pÄ "All Shall Fall" inte riktigt nÄr upp till de pÄ föregÄngaren.

4."KĂ€rlek Är För Dom" - THÅSTRÖM
THÅSTRÖM fortsĂ€tter i samma spĂ„r som pĂ„ "Skebokvarnsv. 209". "KĂ€rlek Är För Dom" Ă€r inte lika sjĂ€lvutlĂ€mnande, har inte nyhetens behag eller lika starka lĂ„tar men den Ă€r fortfarande riktigt bra. Sveriges bĂ€sta artist alla kategorier.

3."A Taste Of Extreme Divinity" - HYPOCRISY
Melodisk döds av högsta kvalitet frÄn TÀgtgren. Precis lika bra som förvÀntat.

2. "Revelations Of The Black Flame" - 1349
Med "Revelations Of The Black Flame" tar 1349 ett rejÀlt kliv frÄn det furiösa manglet pÄ de tidigare albumen. Nu ligger istÀllet fokus pÄ tyngd, mörker och stÀmning. Skivan krÀver sina genomlyssningar men den som ger den tid belönas rikligt.

1. "Quantos Possunt Ad Satanitatem Trahunt" - GORGOROTH
GORGOROTH Ă€r tillbaka och det med besked. Borta Ă€r King och Gaahl och istĂ€llet Ă€r de gamla bekantingarna Pest och Tormentor tillbaka kompletterade med Frank Watkins och Thomas Asklund. Även ljudmĂ€ssigt Ă€r det en Ă„tergĂ„ng och framför allt Pests insats fĂ„r mig att rysa.

Fredrik Sandberg:
10. "Straight Out The Alley" - THE GRIT
Rimligtvis BÖR det vara svĂ„rt att misslyckas med en energisk och medryckande mix av rockabilly, britpunk anno -79 och ska. Herrarna i London-baserade THE GRIT instĂ€mmer, och levererar ett uppkĂ€ftigt och glĂ€djeframkallande bidrag till Ă„rsbĂ€stalistan.

9."A Glorified Piece Of Blue Sky" - THE ATLAS MOTH
Även om jag inte alltid Ă€r överdrivet förtjust i det som kallas progressiv metal, kan jag inte undgĂ„ att inse kvalitĂ©erna THE ATLAS MOTH besitter. Den hĂ€r plattan Ă€r stĂ€mningsfull, mörk och olycksbĂ„dande och har gott om unika förtecken. Easy listening för svarta sjĂ€lar?

8."Stand Up Straight" - THE GENERALS
Inget nytt under solen, kanske du hÀvdar. Visst har du rÀtt; THE GENERALS förstlingsverk lÄter som en aningen rockigare version av ENTOMBED anno tidigt nittiotal. Listplatsen kÀnns ÀndÄ given, för precis som i fallet med den nÀmnda parallellen lÄter det jÀvligt bra! Svulstig, tung, arg och framför allt svÀngig death and roll nÀr den Àr som bÀst.

7."Those Whom The Gods Detest" - NILE
Att sĂ€tta sig in i en NILE-platta har förmodligen likheter med en arkeologisk utgrĂ€vning av en nyupptĂ€ckt pyramid. Det krĂ€ver tid, tĂ„lamod och engagemang. För den som investerar detta Ă€r belöningen pĂ„taglig. Karl Sanders & Co bjuder pĂ„ komplex, intelligent och – för den som lyssnar – angenĂ€mt nyanserad brutaldöds. En skiva som vĂ€xer.

6."Mariachi El Bronx" - THE BRONX
En mariachi-platta pĂ„ WeRocks Ă„rsbĂ€stalista? Okonventionellt, för all del, det medges. Dock: blir du inte glad av de normalt hardcore/punk-lirande LA-veteranernas insats hĂ€r, Ă€r det förmodligen nĂ„got fel pĂ„ dig
 Deras blandning av strĂ„kfylld 60-talspop och mariachi Ă€r briljant.

5."Faith Divides Us, Death Unites Us" - PARADISE LOST
Först var jag faktiskt var en smula besviken. Sedan lyssnade jag igen, och insĂ„g storheten hos denna skiva. Att lĂ„tarna besitter en obestridbar melankolisk skönhet var uppenbart redan frĂ„n början, och med tiden insĂ„g jag att den efterlĂ€ngtade tyngden finns dĂ€r den ocksĂ„. Jo, det Ă€r faktiskt sant – PARADISE LOST Ă€r tillbaka!

4."Constellations" - AUGUST BURNS RED
Jag sticker ut hakan och utnÀmner dessa kristna killar till framtiden för metalcore. Constellations Àr fylld av lika stenhÄrda som vackra spÄr; samtliga med sÄ mycket egen identitet att AUGUST BURNS RED omedelbart höjer sig över konkurrensen. Den vackraste knogmackan du lÀr serveras Är 2009.

3."Blind Leading Blind" - LOS SIN NOMBRE
LĂ€nge trodde jag att titeln som Ă„rets nykomling skulle gĂ„ till THE GENERALS, men dessa Linköpings-herrar snuvar dem pĂ„ Ă€ran i Ă„rets elfte timme. VĂ€lproducerad och vĂ€lspelad dödsmetall som inkorporerar sĂ„vĂ€l tyngd, snortight riffande och eleganta melodiska partier i en mix som verkligen glĂ€nser. Ni som diggar IN FLAMES, tag i akt vad jag sĂ€ger – för LOS SIN NOMBRE Ă€r precis lika bra som nĂ„gonsin FridĂ©n & Co!

2. "A Taste Of Extreme Divinity" - HYPOCRISY
Peter TĂ€gtgren balanserar pĂ„ grĂ€nsen till att vara FÖR hittig, nĂ€r han nu nyttjar sin lĂ„tskrivartalang till fullo Ă€ven inom ramarna för HYPOCRISY. Han landar dock pĂ„ rĂ€tt sida grĂ€nsen, och slutresultatet Ă€r en tokgrym dödsplatta dĂ€r monstertunga riff blandas med eleganta harmonier och effektiva arrangemang. Utstuderat i överkant för att vara death metal? Tja, kanske... En av Ă„rets allra bĂ€sta skivor? Absolut!

1. "Evangelion" - BEHEMOTH
Egentligen har jag lust att lĂ„ta min motivering bestĂ„ av endast frasen ”Lyssna sjĂ€lv”. Evangelion Ă€r inte bara med god marginal Ă„rets bĂ€sta metalplatta, utan en framtida klassiker som under lĂ„ng tid framöver kommer att sĂ€tta standarden för ond, hĂ„rd musik. Eftersom adjektiven Ă€ndĂ„ inte rĂ€cker till, nöjer jag mig med att kort sĂ€ga: Tack, BEHEMOTH; tack.


Lämna en kommentar till artikeln:
(Kommentarer som anses stötande, innehćller personangrepp, reklam eller pć annat sätt inte följer vćra riktlinjer kommer att plockas bort.)
Namn: bylin | Datum: 2010-01-11 10:51:32

Fina listor! MĂ„nga bra album, men jag saknade Brand New och The Ghost of a Thousand!
http://musiktips.notlong.com

Till startsida »