Skriven av: Werock Lst: 2019 ggr. Kommenterad: 4 ggr.


Listor är kul, och engagerande diskussioner likaså. Vi här på WeRock vill självklart att du skall ha något att prata om med familj och vänner när ni sitter uppkrupna i soffan över julhelgen, och få saker kan agera vattendelare lika effektivt som åsikter om favoritskivor. Därför presenterar vi den definitiva listan över de 10 bästa svenska metal-albumen alla tider! Vi kan inte garantera att du håller med om alla placeringar, men lovar att det blir en spännande resa mot den ärofyllda förstaplatsen. Vi börjar med att presentera skribenternas val till respektive placering för att avsluta med den sammanställda, ultimata topplistan. Häng med!

Werocks bästa svenska metalalbum - plats 1
Så, här har ni den. Förstaplatsen. Den ärofyllda statusen som den bästa svenska metalplattan någonsin. Går det verkligen att ifrågasätta den rättmätighet med vilken dessa ruskigt briljanta skivor intar tronen? Går det att säga annat än att dessa alster är crème de crème av svensk metal? We think not…

Fredrik S
"Slaughter Of The Soul" – AT THE GATES (1995)
Det här är förmodligen inte bara Sveriges utan världens bästa metalplatta alla tider. Från första till sista sekund är AT THE GATES mästerverk en skoningslös uppvisning i snortighta, eleganta men ändå stenhårda metalriff – ihopsatta till snudd på perfekta låtar.

 

Robert
"Ghost Reveries" – OPETH (2005)
Den här skivan har en enorm personlig betydelse för mig, den symboliserar läkning och återhämtningsprocess efter ett tufft privat år och jag har vandrat runt med den i hörlurar nästan oändligt antal gånger. För mig är det den perfekta OPETH-skivan, här är alla instrument i totalt samklang och jag tycker att Martin Lopez hade ett grymt sväng i trumspelet. Det känns som om jag kan varenda ton och ord på den här plattan, och det var faktiskt ett enkelt val som nummer ett!

 

Martin
"Shift" – NASUM (2004)
Jag har säkert lyssnat på "Shift" – 1000 gånger. Och varje gång växer skivan. Detta är, om du frågar mig, ett säkert tecken på att här har vi en skiva av yppersta kvalitet. Det finns många minnen kopplade till "Shift" – ett av de roligaste är när jag hade genomgång med kollegorna på biblioteket om olika hårdrocks/metalgenrer och avslutade med att spela The Engine Of Death. Kollegor som hängt med i början under LED ZEPPELINs Black Dog förvandlades till oförstående människor i takt med att NASUM piskade upp musik vars renande aggressivitet än i dag håller. Personligen föredrar jag att lyssna på skivan rakt igenom, vilket den verkligen håller för, men det finns såklart pärlor. Redan nämnda The Engine Of Death står tillsammans med Circle Of Defeat och Like Cattle för ett rent rens och sväng som få band inom genren kan uppvisa.

 

Jonte
"Slaughter Of The Soul" – AT THE GATES (1995)
Ingen överraskning direkt, eller hur? Att utnämna denna skiva till Sveriges bästa känns ungefär lika spännande som att påpeka att Peter Harrysson är fet. Tyvärr återstår problemet, "Slaughter Of The Soul" är så otroligt bra att den inte bara förtjänar epitetet Sveriges bästa utan även världens bästa. En total utklassning är vad som bjuds. Från start till mål.

 

Shadows
"Under The Sign Of The Black Mark" – BATHORY (1987)
Redan 1987 gjorde Quorthon albumet som till stor del kom att definiera kommande våg av black metal. Likheterna med följande skivor av bland annat DARKTHRONE är slående. De demoniska skriken, de monotona riffen och trummorna, allt finns här och så mycket tidigare och bättre än mycket av det som skulle komma.

 

Manhammer
"Fiction" – DARK TRANQUILLITY (2007)
På "Fiction" lyckades DARK TRANQUILLITY med konststycket att sammanfoga alla de bästa bitarna från tidigare släpp till en fantastisk helhet. Här blandas tyngden från "The Mind’s I" och "Damage Done" med melodierna från "The Gallery", de elektroniska effekterna från "Haven", de vackra pianoslingorna och partierna med Micke Stannes rena sång från "Projector", den härliga känslan från "Character" samt karriärens spridda inslag av kvinnlig sång. Stanne sjunger bättre än någonsin och allt framförs med den tekniska precision som har kommit att känneteckna bandet. Har du inte hört denna skiva så är du bara att beklaga.

 

Karin
"For Life. 'Til Death. To Hell. With Love." – ENTER THE HUNT (2006)
Första, bästa och hittills enda albumet av ENTER THE HUNT. Denna udda fågel i metal-världen vars uppföljare till debuten, "For Life. 'Til Death. To Hell. With Love" vi ännu väntar på. One, Setting Sun, Black Stars, Alone, Erased In Grace... varenda låt, varje text är helt unik. Musicerandet är världsklass.

Se också plats 2, och totalsammanställningen.


Lmna en kommentar till artikeln:
(Kommentarer som anses sttande, innehller personangrepp, reklam eller p annat stt inte fljer vra riktlinjer kommer att plockas bort.)
Namn: Diamond | Datum: 2010-01-09 12:43:23

Erkänn att ni helt glömt bort Candlemass, så får ni mildare straff!
Namn: Manhammer | Datum: 2010-01-11 02:44:38

Hmm, glömt bort vet jag inte, men jag kan väl i alla fall erkänna att det allt är lite konstigt att Candlemass inte fick med någon enda skiva på någon av våra listor... Förklaringen är väl dock så enkel som att vi saknar en riktig doomkonnässör i vårt stall. Du är inte sugen på att börja skriva för Werock Diamond?
Namn: Diamond | Datum: 2010-01-11 20:47:46

Tackar som frågar, men jag lider redan idag av tidsbrist, ( barn & jobb, du vet )
Faktum är att jag inte är värst \"doomig\" heller, utan mer åt heavy/thrash hållet.
Men just candlemass tycker jag har gjort en hel radda med bra plattor.

För övrigt ska ni veta att ni gör ett kanonjobb, alltid lika kul och intressant och gå in och läsa om allt.

Stay heavy
// Diamond

Namn: Manhammer | Datum: 2010-01-11 23:38:12

Tack för berömmet. Jättekul att höra att du gillar oss!

Till startsida »