Skriven av: BiblioteKarin Läst: 2401 ggr. Kommenterad: 0 ggr.


"Taste of Chaos", Hovet Stockholm, 11 december 2009

Det Ă€r skönt att fĂ„ uppleva en helt Idol- och Lucia-befriad konsertkvĂ€ll i dessa musikmĂ€ssigt annars sĂ„ blekbistra jultider. TurnĂ©paketet "Taste of Chaos" har nĂ„tt Sverige och Stockholm med IN FLAMES som huvudband och KILLSWITCH ENGAGE som support tillsammans med DEAD BY APRIL, EVERY TIME I DIE och MAYLENE AND THE SONS OF DISASTER. Kaoset utmanar Idol-finalen i Globen strax bredvid.

Killswitch Engage, Hovet 2009

VĂ„r kvĂ€ll pĂ„ Hovet inleds med att vi hĂ€nger av oss ytterklĂ€derna till tonerna av en utklingande Losing You med DEAD BY APRIL. Jag kĂ€nner ingen ledsnad att vi missade det bandet, utan vi Ă€r pĂ„ plats alldeles lagom till att KILLSWITCH ENGAGE drar igĂ„ng. Och som de drar igĂ„ng! Med en intensiv scennĂ€rvaro och energisprutande spelglĂ€dje charmar de publiken. Trots att bandets musik egentligen inte Ă€r nĂ„gon favorit, lĂ„tmaterialet Ă€r bra men gĂ„r pĂ„ stĂ€ndigt samma vĂ€xel, Ă€r spelningen oavbrutet underhĂ„llande. De bĂ„da sĂ„ngarna, Howard Jones och Adam Dutkiewicz – den senare iklĂ€dd shorts, pannband och slĂ€ngkappa – showar, spexar och har stĂ€ndig ögonkontakt med och total uppmĂ€rksamhet pĂ„ sin publik. Jag finner ingen logik i upptrĂ€dandet i sig, men vad gör det? Publiken har roligt.

In Flames, Hovet 2009

Med Cloud Connected rivstartar IN FLAMES sitt set, publiken i tĂ€ta led Ă€r med frĂ„n första sekund. TyvĂ€rr tvingas vi konstatera att Jesper Strömblad inte stĂ„r pĂ„ scen som jag hade hoppats. Inte för att inte Niclas Engelin (ENGEL) skulle vara en mycket god ersĂ€ttare som gitarrist, och samspelet i bandet Ă€r tajt nog. Den hĂ€r konstellationen har ju ocksĂ„ turnerat tillsammans under större delen av Ă„ret.  

Anders Fridén, In Flames, Hovet 2009Bandet serverar ikvÀll musikgodis frÄn hela sin lÄnga albumhistoria, alltifrÄn Artifacts Of The Black Rain frÄn 1995 Ärs "The Jester Race" till fjolÄrets album "A Sense Of Purpose". FrÄn den senare tas inte mindre Àn sex lÄtar under den halvannan timme lÄnga konserten, och med glÀdje konstaterar jag att The Chosen Pessimist Àr en bland dem, och att denna lÄt nu Àr en integrerad del av repertoaren, efter att vid förra Ärets höstkonserter utgjort en spektakulÀr inledning pÄ spelningarna. En annan favorit frÄn plattan som nu fÄr komma till liv pÄ scen Àr March To The Shore, för första gÄngen i Sverige enligt Fridén.

Som vanligt bjuder IN FLAMES in till en storslagen show med ljus, gnistregn, bomber och raketer, utan att för den skull tappa bort nĂ€rheten till publiken; Hovet kĂ€nns mindre Ă€n vanligt – och det beror inte pĂ„ trĂ€ngsel i den talrika publiken. IN FLAMES Ă€r mĂ€stare pĂ„ att skapa vi-kĂ€nsla Ă€ven pĂ„ större arenor. Publikens gensvar Ă€r ocksĂ„ starkt nĂ€r sedan "familjen" blir fulltalig dĂ„ Ă€ven Jesper Strömblad kliver upp pĂ„ scen under de tvĂ„ sista lĂ„tarna. Och texten i Take This Life fĂ„r ytterligare en fördjupad innebörd.

IN FLAMES har Äter gett oss en fantastisk konsertupplevelse. Detta Àr en av de sista Sverige-spelningarna pÄ ett bra tag har det sagts, gissningsvis till förmÄn för en period av nytt musikskapande i gruppen. Det Àr dÀrmed dags att stÀlla in sig pÄ en lÄng och otÄlig vÀntan, förhoppningsvis pÄ ett nytt IN FLAMES-album.

Spellista IN FLAMES
Cloud Connected
Embody The Invisible
Pinball Map
Delight And Angers
Disconnected
The Chosen Pessimist
Trigger
The Hive
Only For The Weak
Artifacts Of The Black Rain
March To The Shore
Come Clarity
Leeches
Alias
The Mirror's Truth
The Quiet Place
Take This Life
My Sweet Shadow

BiblioteKarin
2009-12-13


Lämna en kommentar till artikeln:
(Kommentarer som anses stötande, innehćller personangrepp, reklam eller pć annat sätt inte följer vćra riktlinjer kommer att plockas bort.)

Till startsida »