Skriven av: Shadows Lst: 1877 ggr. Kommenterad: 0 ggr.


MAYHEM, Musikens hus, Göteborg 25/11

Mayhem, Musikens hus 2009Jag visste inte riktigt vad jag skulle förvänta mig när jag gav mig av mot Musikens hus den 25 november. Jag hade hört att det inte hade sålts så många biljetter och att det fanns frågetecken för vilken form och på vilket humör killarna i MAYHEM skulle vara. Väl inne slog sorlet av ett ganska välfyllt Musikens hus emot mig och man kunde verkligen känna förväntningarna i luften. Det kändes att det var något stort på gång och min oro och misstro försvann direkt och förväntningarna tog överhanden. MAYHEM, bandet som är så förknippat med black metal, kanske det största inom genren. Äntligen live i Sverige, med Attila Csihar vid mikrofonen och en låtkatalog få band inom genren kan matcha. Dessutom var ju "Ordo Ad Chao" faktiskt nyskapande, intressant och bra.

Mayhem, Musikens hus 2009Rökmaskinerna gick för fullt och när ridån gick ner samtidigt som Pagan Fears började spelas steg jublet. I röken kunde man skymta silhuetterna av medlemmarna i dagens MAYHEM. Längst bort från mig sett stod Morfeus, något närmare Necrobutcher och precis framför mig Silmaeth. Osynlig i röken men definitivt inte ohörbar satt Hellhammer bakom trummorna. Musiken fortsatte och i takt med att jublet steg framträdde Attila Csihar ur röken. Iklädd prästkapp, med en lie i handen, en snara och ett upp- och nervänt kors runt halsen samt med en blodbestänkt mask över ansiktet gjorde han entré och han hälsades av publikens till djävulstecken formade händer. Attila var den som stod i centrum från det att han gjorde entré tills dess att spelningen var över. Övriga medlemmar skötte sitt hantverk och gjorde det bra, särskilt Silmaeth övertygade. Rent visuellt stod de dock stilla på sina positioner konserten igenom och lät Attila få uppmärksamheten. Han gjorde inte så mycket egentligen men från första stund hade han hela publiken i sin hand. Han rörde sig knappt, snarare stod han och blickade ut som en härförare över sina trupper, eller kanske som en präst över sin församling. Med prästkappan, sin storlek, sitt nerblodade ansikte och sina accessoarer gjorde han ett mäktigt och ganska surrealistiskt intryck. Han använde mikrofonen som en slipsten och ”slipade” sin lie, han dinglade med snaran framför publiken eller ”välsingnade” dem med korset. Hans karaktär var som en blandning av en präst, någon från en skräckfilm och en psykisk sjukdom och publiken verkade älska det. Frånvaron av djurhuvuden längst fram på scen i Sverige får skyllas på Jordbruksverket. Efter bandets spelning på Hultsfred 2006 gjordes en anmälan mot arrangören på grund av bandets användande av djurkadaver. Händelsen har blivit prejudicerande och därmed lär vi inte få se döda djur på scen i framtiden heller.

MAYHEM spelade en timme och tjugo minuter och jag tror inte att någon i publiken var missnöjd med låtvalet:

Pagan Fears
Ancient Skin
From the Dark Past
My Death
A time to Die
View from Nihil
Illuminate Eliminate
Anti
Freezing Moon
Crystallized Pain in Deconstruction
Silvesteranfang
Deathcrush
Buried by Time and Dust
Carnage
De Mysteriis Dom Sathanas
Pure Fucking Armageddon 

Det är alltid intressant att lämna konserter och höra vad de andra besökarna tyckte. Även efter uppskattade konserter brukar det klagas på något av låtval, lokal, ljud eller engagemang från bandet. Jag hörde inte en enda negativ kommentar och det har jag aldrig varit med om innan – imponerande! Jag har nog faktiskt aldrig hört så positiva reaktioner som efter MAYHEMs spelning. Folk som hade sett dem många gånger hade aldrig sett bandet bättre, någon var inte längre rädd för att dö för hans dröm hade gått i uppfyllelse och så vidare. 

Som ni förstår är jag mycket positivt överraskad över hur bra spelningen var. Mina betänkligheter om i vilken form dagens MAYHEM live var i krossades snabbt och om de återkommer till Sverige kommer jag vara en av de första att köpa biljett. Skulle de sluta kan jag vara nöjd över att få ha varit med denna kväll och hört alla klassiker framföras av ett MAYHEM i bra form med en karismatisk Attila Csihar vid mikrofonen.

/Shadows
2009-11-29


Lmna en kommentar till artikeln:
(Kommentarer som anses sttande, innehller personangrepp, reklam eller p annat stt inte fljer vra riktlinjer kommer att plockas bort.)

Till startsida »