Skriven av: Footstomp Läst: 2125 ggr. Kommenterad: 1 ggr.


Intervju med SISTER SIN, 2008-10-14

Jag ringde upp Liv i SISTER SIN för att prata lite om aktuella skivsläppet ”Switchblade Serenades” som kom ut i Europa 26e September och på den aktuella dagen, 14e Oktober, i USA.


www.sistersin.com

Efter ett par vänliga inledningsfraser så kommer vi igång med intervjun. Jag börjar med att fråga om hur känslorna kring släppet samt hur responsen varit än så länge.
- Jo men det känns bra. Det är jättekul att äntligen få släppa en skiva. Det är lite svårt att säga hur responsen varit än så länge. Vi har fått väldigt bra recensioner, det har vi fått, men eftersom den släpptes idag så vet man ju inte vad vanligt folk tycker. Men recensionerna är i alla fall bra som sagt, så det är ju kul.
- Gick inspelningsprocessen enligt planerna?
- Ja, det gjorde den. Vi jobbade ju med Tobias Lindell i Bohus Studio. Han är väldigt lätt att jobba med, väldigt pedagogisk och snabb. Vi spelade ju in med honom på EPn, och sedan så spelade vi in resten av låtarna med honom också. Så mastrade vi om alltihopa och mixade om och gjorde om lite på de gamla låtarna också. Så med tanke på den korta tiden som vi spelade in på så gick det väldigt bra.
- Vem är det som skriver låtarna?
- Det är vår basist Chris som skriver det mesta, eller han kommer upp med riff och låtidéer så har han med det till replokalen så sitter vi och får ihop låtarna där. Det är även han som skriver texterna. Sedan så arrangerar vi allt tillsammans. För alla har vi ändå olika bakgrund och olika idéer så det brukar ändå bli en bra kombination med oss allihop faktiskt.

Switchblade Serenades?
Jag tror inte att det undgått många sleaze själar att gruppen SPREAD EAGLE gjorde en rent av fantastiskt låt som hette ”Switchblade Serenade” på sitt självbetitlade album från 1990. Så jag var givetvis tvungen att fråga om det fanns någon speciell tanke bakom titeln. Det hörs att Liv fått frågan förut då hon börjar svara innan jag ens hunnit ställt frågan fullt ut.
- Inte på det sättet som de flesta tror att det är på det viset att SPREAD EAGLE hade en låt som hette det, för det hade dom men det var bara jag i bandet som hade koll på det. På vår EP som hette ”Smash the Silence” så hade vi lite sådär att vi kör Sister Sin, Smash the Silence, SSSS sådär lite som en kul grej. Så när våran basist hade gjort en låt som hette Switchblade Serenades så tyckte vi det var rätt kul. Det är lite motsägelsefullt med serenad sådär. Vi gillade den titeln och tycket det skulle vara en bra albumtitel, Switchblade Serenades. Men vi diskuterade givetvis igenom att det fanns en annan låt som hette så och tyckte inte att det spelade någon roll.
- Det var faktiskt min första tanke också, att det fanns en koppling till SPREAD EAGLE.
- Jaa, haha, det är många som har sagt det men det var som sagt bara jag i bandet som över huvudtaget hört talas om det bandet. Vi trodde inte att det inte att det var så många som kom ihåg den låten, men folk har ju verkligen uppmärksammat det. Sedan vet jag inte om det var deras skiva som hette det men jag tror att det bara var en låt som hette det.
- Jo, det vara bara en låt.
- Ja precis, och då tänkte vi skit samma, det var så länge sedan. Så finns det ju inte så många titlar kvar. Alla har ju redan använts på ett eller annat sett, haha.

Förebilder?
Att SISTER SIN inte gör någon ny innovativ musik är ju inget att sticka under stolen med. Istället blandar de friskt med det bästa från förr. Tongångar från MOTÖRHEAD, MÖTLEY CRÜE, W.A.S.P, SKID ROW med flera skiner igenom väldigt väl här och var. På albumet har de dessutom med MOTÖRHEAD covern Make My Day.
- Alltså MOTÖRHEAD är ett av våra favoritband och vi växte upp med dem allihopa. Dom står verkligen för rak bastant rock n roll med fötterna på jorden, vilket vi också väldigt gärna vill stå för. Så det blev på ett sätt ett ganska så naturligt val om man nu skulle välja en cover, det var vi inte riktigt säkra på först, men vi kände ändå att vi ville hylla MOTÖRHEAD.
- Men varför blev det just låten Make My Day.
Vi tyckte att vi gjorde en rätt bra version av den och det är ändå inte en så pass jätte känd MOTÖRHEAD låt att det skulle bli lite sådär töntigt och klassiskt. Vi spelade den vid några framträdanden live för skoj skull och tyckte liksom att den kändes jätte bra så… äähh.. den är så himla hård så ville bara göra den.
- Hehe, ja den låter jäkligt bra faktiskt.
Ja, hård blev den ju i alla fall. Hahaha!
- Jag förstår att Motörhead är en inspirations källa men jag hör även ganska mycket W.A.S.P. och tidiga MÖTLEY CRÜE, är det också inspirationskällor?
- Ja absolut självklart. MÖTLEY är också ett av våra favoritband och har alltid varit och det blir nästan lite väl mycket inspiration från dom ibland, haha, och samma gäller W.A.S.P. Det är ju liksom de klassiska som vi växt upp med, men vi har fortfarande ändå ena foten kvar i lite mera metal eller NWOBHW stilen på 80-talet snarare än den glammiga delen. Det är även det vi vill förmedla i vår musik, lite den här råare varianten av 80-talet.
- Har du själv några förebilder i form av kvinnliga frontfigurer, eller är det mest de manliga i form av Lemmy med flera.
- Alltså det har ju varit mest manliga. För mig är det egentligen ingen skillnad, jag anser mig ju inte vara mer speciell än våran gitarrist Jimmy. För vi är ett band, en helhet, och då spelar det ingen roll om jag är en tjej eller kille. Och då tycker jag inte att det ska vara det när jag lyssnar på andra band heller. Sedan så tycker jag många kvinnliga sångerskor låter på ett speciellt sätt när de försöker sjunga rock som är lite för gapigt vilket inte jag gillar. Därför har det blivit att jag mest har haft manliga förebilder som Sebastian Bach och Glenn Hughes. Men sen så självklart så har jag ju väldigt stor respekt för Doro, men hon är väll egentligen den enda som jag tycker uppfyller mina krav, för hon sjunger inte jätte kvinnligt heller. Nu finns det ju en del nya sångerskor som till exempel ARCH ENEMY sångerskan, hon är ju helt otrolig. Men om man tänker på hur det såg ut när jag var yngre, då var det inte mycket kvinnor. Det fanns Doro, sedan var det inte så mycket mer. Sedan fanns det DRAIN STH, ett svenskt band. Det var mycket tack vara dem som jag ville börja spela musik.

Framgång?
Det jag frågar mig själv är om det verkligen är någon slump att ett band som SISTER SIN dyker upp och får luft under vingarna precis nu. Det har ju talats en hel del om den svenska sleaze-vågen de senaste åren, så jag frågar om det är något som gynnat SISTER SIN.
- Delvis så tror jag det. Även om vi inte anser oss själva, och jag tror inte att folk gör det heller efter skivan släppts, att vi är en bra representant för den svenska sleaze-vågen på det sättet. Men visst så tror jag att det gynnar oss också. Sverige har ju fått en hel del uppmärksamhet eftersom vi har en massa bra band inom just den kategorin och då har väll SISTER SIN blivit uppmärksammat där också, vilket vi ju är väldigt glada för. Men det känns även det som den vågen lite har mattats ut nu, så då hoppas man ju, eftersom att vi inte riktigt anser oss passa i den vågen, att man inte heller åker med i fallet.
- SISTER SIN är ju lite unika genom att ni har dig som kvinnlig sångerska just i den här genren, tror du att det har hjälpt er?
- Det är ju positivt att man sticker ut mot andra i samma genre. Men sedan är det också det att man blir kritiskt synad. Att folk kollar, sjunger hon bra, hur är hon som frontfigur nu då? Mot om det hade varit en manlig frontfigur. Jag känner att det ställs lite högre krav på mig och bandet jämt emot om det vore en manlig sångare. Så det är både för och nackdelar. Sedan läser man ju en del där folk har åsikter, det är ju förståss åsikter åt båda hållen, men att det är mycket på grund av det som vi får den uppmärksamheten. Att hade dom inte haft en kvinnlig sångerska så hade dom ju inte ”bla bla bla”, och det är ju jättesvårt att säga om det är verkligen är så.

Framtiden?
- Vad är nu nästa steg för SISTER SIN?
- Nu åker vi då på USA turné nästa helg, så det blir det då i 5 veckor kommer vi vara där. Efter det så åker vi med ARCH ENEMY till Tyskland, Holland och Belgien. Vi vill ju spela så mycket som möjligt. Man måste ju höras och synas för att folk ska veta att vi finns.
- Det är ju en så ganska omfattande turné i staterna, är det så att det varit tryck därifrån att få dit er eller är det främst i promotion syfte?
- Det är väll i promotionsyfte från vårat amerikanska skivbolags sida, att vi i och med skivsläppet kommer dit så fort som möjligt så att vi syns. Så det är dom som fixat in oss så att vi fick följa med och vara förband på den här turnén med ILL NIÑO och OTEP då. Vi är ju ett litet svenskt band, och jag tror inte att det är så många amerikaner som just nu vet vilka vi är. Så jag tror verkligen det gäller att kämpa för att synas där.
- Jag vet att det är ganska tidigt för den här frågan, men är det några planer för en ny skiva?
- Det är nog lite för tidigt än, Hahaha. Men självklart har vi börjat fundera på hur vi ska gå tillväga med nästa skiva. Vi kommer att göra en pre-produktion och lite sånna grejer som vi varken hade tid eller budgeten till på den här skivan. Vi vill även jobba så att vi spelar in fler låtar och sedan väljer ut. Jobba mer med nästa skiva helt enkelt och under en längre tid. Längre än så har vi inte kommit eftersom just nu så är det mest bara spela som kommer att ligga framför oss det närmsta halvåret. Men vi kommer hela tiden försöka skriva låtar. Även fast man är ute så får vi ju utnyttja tiden vi har i bussen.
- Vad är visionen för SISTER SIN
- Ja, egentligen är det ju det vi gör nu som varit målet med Sister Sin. Att få spela, spela, spela och släppa skivor. Resa runt och glädja folk med vår musik och samtidigt glädja oss genom att spela vår egen musik. Så visionen är ju att bara fortsätta tills vi stupar, haha. SISTER SIN är framför allt ett live-band. Vi älskar att stå på scen så det är egentligen det vi kommer satsa mest på, att bara vara ute och giga så mycket som möjligt. Det är det som är det absolut roligaste.

Erik Sundberg
2008-11-03


Lämna en kommentar till artikeln:
(Kommentarer som anses stötande, innehåller personangrepp, reklam eller på annat sätt inte följer våra riktlinjer kommer att plockas bort.)
Namn: Tomczek | Datum: 2008-11-03 21:53:43

Bra intervju. Läste en liknande nyligen där intervjuaren också tog upp kopplingen till Spread Eagle.

Starkt jobbat!

Till startsida »