Skriven av: Shadows Läst: 2047 ggr. Kommenterad: 1 ggr.


Intervju med ENSLAVED, 2008-09-10

Jag avbryter ENSLAVEDs bandmöte för att på en blandning av svenska, norska och lite engelska förhöra frontmannen, sångaren och bassisten Grutle Kjelsson om bandets tionde skiva, ”Vertebrae”. Förutom nya skivan var pengar och nedladdning återkommande teman under intervjun.

Grutle började med att berätta att ”Vertebrae” är latin och engelska för ryggkota. Albumet är bandets tionde och är uppföljaren till 2006 års ”Ruun”. Att bandet 17 år efter att det grundats av Grutle och den andre originalmedlemmen Ivar Björnson fortfarande skulle släppa skivor kunde han inte föreställa sig 1991.
– Man tänker inte på det. Det är svårt att tänka 17 år framåt men man får gå med ”the flow” och bara hänga med. Det skulle dock inte förvåna mig om det blir 10 skivor till. Det känns som det nu i alla fall.
Grutle var bara 17 år när han började spela musik på allvar och han har alltså halva livet på mer eller mindre professionell nivå sysslat med musik. Vad är det som driver honom?
– Det är hela processen. Från riffen, att jobba med arrangemangen, hitta stämningen i låtarna, att man tvingar sig själv att vara kreativ, hitta balansen mellan det aggressiva och melankoliska. Helt enkelt att försöka spela in sin egen favoritmusik vilket är väldigt fascinerande.

Inspiration
Är du ENSLAVEDs största fan?
– Jag lyssnar väldigt lite på de gamla skivorna. Jag brukar dock lyssna på den senaste skivan för att lära mig den riktigt bra inför kommande turnéer. Jag får dessutom höra de äldre låtarna när jag spelar live. Istället ser jag framåt och inspireras av annan musik jag lyssnar på för tillfället.
Grutle berättar att inspirationen i grunden kommer från samma band som han alltid lyssnat på som BATHORY och CELTIC FROST. På senare tid har dock dessa band kompletterats av nyare metal som NEUROSIS och TOOL men även av progressiv rock som GENESIS och RUSH. När vi pratar mer om progressiv musik kommer vi in på Sverige och Grutle berättar till min stora förvåning och glädje att han och Ivar lyssnat mycket på band som ANEKDOTEN, BO HANSSON och KEBNEKAJSE.

Vertebrae, recensioner och pengar
Hur trevligt det än var att prata om proggen var det inte riktigt därför jag avbröt bandmötet så vi styrde över samtalet mot ”Vertebrae” igen.
– Skillnaden mot ”Ruun” är förbättringar i produktionen, arrangemanget och ljudet. Annars är ”Vertebrae” mer episk, det flyter mer. Om ”Ruun” består av flera separata låtar så är ”Vertebrae” mer av en flytande massa, som en drömmande sekvens eller en lång låt.
Något som ofta diskuteras bland kritiker och ENSLAVEDs fans är Grutles röst. Samtidigt som han har minskat på skrikandet à la black metal och ökat på klarsången har bandet gått från att sjunga på norska till engelska. Grutle håller med om att det blivit mer och mer klarsång på skivorna men han tror inte att den skrikiga sången helt kommer att försvinna även om bandet släpper tio skivor till.
– Efter det att vi har lagt musiken försöker vi finna den bästa stilen till rösten. På ”Vertebrae” är det kanske mer klarsång än tidigare, det är i alla fall den plattan med mest variation på rösten. På plattan använder vi både klarsång och skrikig sång vilket har skapat en väldigt bra balans på skivan.
– Jag har inte tänkt på det men det är inte omöjligt att vi kommer spela in på norska igen om det passar just då. När jag testade att sjunga på engelska 2001 tyckte jag att det fungerade och att det passade bättre till musiken än norskan gjorde. Sedan har vi helt enkelt fortsatt med engelska texter men det var inget dramatiskt beslut. Det är lättare att uttrycka sig på engelska, det är lättare att sjunga poesi på engelska än på skandinaviska. Det är också enklare rent tekniskt att sjunga på engelska. Orden i norskan är helt enkelt svårare att sjunga.
– Texterna kan komma till när som helst, de kommer ofta när man sitter på bussen, men de måste sedan bearbetas i skallen. En text kan ta en timme men ibland dröjer det flera månader innan den är färdig.
– Vilka förhoppningar har du på skivan?
– Den har ju fått bra kritik så långt. Recensionerna betyder allt. Får vi dåliga recensioner kommer ju folk inte att köpa plattan. Jag är dock för gammal för att ta åt mig personligen av en dålig recension men det har varit en dyr inspelning så vi hoppas att den skall spela in de kostnaderna. Det blir väl ingen supersuccé. Skivan är väl lite för svår för det men vi hoppas på att kunna överleva som ett band i alla fall. Vi hoppas även på en lyckad turné och ett antal festivalspelningar i sommar.
De första recensionerna av Vertebrae har dykt upp på Internet och ett par av dem har också lagts upp på ENSLAVEDs hemsida. I samband med detta berättar Grutle att bandet i högsta grad är inblandat i arbetet på hemsidan och att Ivar är den från bandet som tillsammans med management sköter den biten.
ENSLAVED har tidigare, liksom bland annat BURZUM och GORGOROTH, spelat in skivor i Grieghallen men inte denna gång. Grutle menar att Grieghallen spelat ut sin roll för bandet och berättar att de denna gång spelat in de olika instrumenten och rösten i olika studior. Allt för att respektive inspelning skulle bli så bra som möjligt och därmed också slutprodukten. Att utnyttja kontakterna i olika studior gjorde också att bandet kunde spela in skivan relativt billigt. Att hyra och spela in allt i en studio hade blivit mycket dyrare
– Det som kostar är istället promotion, mixning är väldigt dyrt, mastering kostar pengar, allt kostar pengar.

ENSLAVEDs resa och turnerande
ENSLAVED har genomgått en lång resa med stora musikaliska förändringar. De två originalmedlemmarna började spela death metal i PHOBIA. Ur PHOBIA bildades ENSLAVED och där har där gått från att spela black metal och viking metal till dagens progressiva extrema metal. Förutom originalmedlemmarna består bandet idag av ytterliggare tre medlemmar vilka alla blev medlemmar efter 2002. Vad är det som driver den musikaliska utvecklingen?
– Vi vill tiden förändras och göra musik som är intressant för oss själva. Vi har väl aldrig gjort samma platta om och om igen som många andra band gjort, då hade vi inte överlevt som band. Grunden till att vi har kunnat hålla på så länge är att vi hela tiden velat göra ny fet musik. Jag är ganska säker på att vi hade stagnerat med den gamla sättningen. Det var väldigt bra för oss att få in nytt folk. Både för vår egen del och för musikens skull. De nya medlemmarna kom in med sin specifika expertis och har absolut gjort sitt för att vi har lyckats hålla på så länge.
Grutle beskriver de andra i bandet som bra musiker och jag frågade hur mycket han själv tränar.
– Jag har alltid en bas hemma så jag spelar lite varje dag. Jag är ingen övningsnarkoman men lite varje dag blir det.
ENSLAVED turnerade flitigt efter släppet av ”Ruun” och jag undrade om Grutle ser turnerandet som något nödvändigt ont eller om det bara är kul.
– Det är bägge delar. Vi säljer inte så många plattor längre på grund av nedladdningen och skall ett band överleva och fortsätta producera plattor så måste det spela live. Det är så det har blivit men samtidigt är det kul och spela live, möta fansen, spela feta shower och träffa andra band. Det är helt enkelt både väldigt nödvändigt och väldigt kul.
Under bandets turnéer har de besökt bland annat Indien och Ryssland.
– Det var Indien Rock Festival som var i Norge och såg oss spela. De frågade om vi ville komma över och spela två konserter och vi sade ja direkt. Indien var helt vilt, 8 000 i publiken, ENSLAVED-fans och andra metal-fans, det var häftigt. En riktigt kul upplevelse.
– Vi spelade både i Ukraina och i Ryssland och hade aldrig spelat där innan. Det var jävligt häftigt med en entusiastisk publik, mycket entusiastiska fans. Det är inte så många västliga band som åker dit och spelar så publiken var helt vansinnig vilket var väldigt kul.

Pengar
Vi har flera gånger i intervjun kommit in på pengar och problemet med nedladdning och om ni inte redan har sett den måste jag rekommendera klippet ”Enslaved Steal A Sheep” på YouTube.
– Det var ett norskt parti som heter Venstre (inte att förväxla med det svenska vänsterpartiet) som ville legalisera nedladdning. Den norska musikorganisationen, NFO, tog initiativ till att göra ett litet stunt. Partiledaren för Venstre är också fårbonde så åkte vi helt enkelt dit och fejkade att vi stal ett får och filmade det.
Liksom i fallet med många andra band kan inte medlemmarna leva endast på det som ENSLAVED spelar in utan de har även andra jobb. Jag frågade Grutle om han tror att de hade kunnat leva på bandet om problemet med nedladdningen inte hade funnits.
– Det är omöjligt att säga men intäktsgapet blir ganska formidabelt om man tänker att man måste sälja en viss mängd plattor för att finansiera inspelning och promotion och sådant. Det är klart att det tar bort 30-40 % av intäkterna och då tvingas man slita. Jag säger inte detta för att moralisera för dem som nedladdar utan bara för att berätta vad som verkligen sker. Det är faktiskt ett formidabelt intäktstapp. Pengar som ett band är helt beroende av för att överleva, pengar som man var garanterad förr i tiden. Det har minskat med nästan 40 % nu och det är ganska häftigt.
– Ni har ju hållit på så länge att när ni började så var inte nedladdningen något problem. Ni måste ha märkt hur detta har ökat.
– Ja, ja. Problemet började egentligen inte förrän 2003-2004 någonting så det är bara de fem sista åren eller de tre sista skivorna,

Nya turnén och lite kuriosa
När skivan nu har släppts skall ni ut på turné igen och besöker då Sverige. Andra band som spelar extrem metal har berättat att de undviker att spela i Sverige då intresset här är för litet.
– De har väl rätt i det till en viss grad. Vi skall spela i Finland och Baltikum och då var det naturligt att stanna i Sverige på vägen. Sist vi spelade i Sverige på Debaser var det dock riktigt kul så vi ser fram emot spelningarna även denna gång.
Som avslutning på intervjun ställde jag tre korta frågor utan anknytning till de övriga frågorna och svaren. Grutle var med på DARKHRONEs EP ”Too Old Too Cold” från 2006 och jag frågade vilken artist han skulle vilja samarbeta om han själv fick välja.
– RUSH, CARCASS eller AUTOPSY.
Är det sant att bandnamnet ENSLAVED kommer från IMMORTALs demo ”Enslaved In Rot”?
– Det är riktigt. Vi var polare med IMMORTAL-gänget och det var faktiskt Harald ’Demonaz’ som föreslog namnet.
Grutle blev fotograferad av Peter Beste och är med i fotoboken ”True Norwegian Black Metal”.
– Jag har känt Peter i många år så det var bara en helt naturlig sak. Han frågade om han fick ta bilder av mig och ja det var kul, varken mer eller mindre.
Det var allt. Tack så mycket och lycka till med skivan
– Tack Själv!

Shadows
2008-10-05


Lämna en kommentar till artikeln:
(Kommentarer som anses stötande, innehåller personangrepp, reklam eller på annat sätt inte följer våra riktlinjer kommer att plockas bort.)
Namn: BiblioteKarin | Datum: 2008-10-05 22:21:45

Mycket bra intervju, intressant och roligt att läsa! Och det rekommenderad Youtube-klippet, när Enslaved \"laddar ner\" ett frigående får på fjället är helt underbart:) Ett bra inlägg i debatten...

Till startsida »