Skriven av: Tomasz Swiesciak Läst: 3544 ggr. Kommenterad: 2 ggr.


Intervju med Henrik Ohlsson, SCAR SYMMETRY, 2008-05-19

Werock tog ett snack med Henrik Ohlsson, skinnpiskare i den melodiska dödskvintetten SCAR SYMMETRY. Bland annat pratade vi om skivbolagsetiketter, den nya vågen av melodiska dödsmetalband och att lägga grunden för en framgångsrik karriär.

 

 

SCAR SYMMETRY är ett tämligen ungt band då det grundades 2004. Sedan bildandet har det gått mer eller mindre uppåt för bandet och de ligger nu under Nuclear Blast beskyddande vingar. I juni kommer kvintettens tredje skiva ”Holographic Universe”. Hur har det gått med inspelningen av detta alster och vad kan fansen förvänta sig?
– Det har gått riktigt bra denna gång tycker jag. Nu har vi ju fått turnera lite mellan förra skivan och denna. Det gjorde att saker kändes betydligt säkrare. Vi vet vad vi sysslar med och det gick jävligt smidigt, försäkrar Henrik mig.
– Inspelningen började i december och pågick till februari. Personligen tycker jag det var den roligaste SCAR SYMMETRY-skivan vi gjort.
– När vi framförde låtarna i studion gick det mycket smidigare eftersom vi hade mycket mer tid på oss denna gång. Tidigare har det aldrig varit så eftersom vi alltid gjort låtar 3-4 veckor innan vi gått in i studion.
– Skivan är inspelad i Jonas (Kjellgren, gitarr) studio, Black Lounge i Avesta. Vi håller oss där och har alltid gjort det. Det är väldigt avslappnat. Nu har Jonas producerat och gjort det mesta. Det enda vi gjort utanför studion är att mixa.

Det undertecknad gillar mest med SCAR SYMMETRY är vokalisten Christian Älvestams sånginsats i gruppen. Vokalisten kan verkligen gå från avgrundsdjupa vrål till riktig skönsång, i många fall mycket bättre än liknande akter.
– Rensången är ju något som han utvecklat mycket sedan första skivan. Då var det den här sköra pojkbandsrösten, haha. På andra skivan (”Pitch Black Progress”, förf. anm.) fick han trycka mer i den här traditionella heavy metalinriktningen, typ Sebastian Bach. Sedan har han fortsatt med detta och utvecklat sig.

Att bli inkastad i fack
Som bekant är det inte alla som gillar att bli inkastade i kategorier. Henrik och jag hade ett långt resonemang om detta fenomen och kom fram till att det i slutändan kan vara skivbolagens anledning för att lyckas kränga plattan framgångsrikt.
– På er MySpace står det ”New Age Of Melodic Death Metal”. Skulle ni själva beskriva er musik på detta sätt eller är det något som är påhittat av just skivbolaget?
– Ja, det är ju en sådan där Nuclear Blast-slogan, suckar skinnpiskaren. En grej som de slängt fram med. Alltså, det här med ”modern metal” är ju något som har dykt upp mer och mer nu. Vad fan är ”modern metal”? Det var inte förrän på vårt förra släpp jag såg det för första gången. Det är ju inte direkt något som känns så där jättenära oss. Det känns väldigt mycket för stunden och något som skulle kunna vara ute imorgon ungefär.
– Annars har vi haft den här melodiska dödsmetalstämpeln från början. Det var ju så skivbolaget försökte sälja oss på i och med första skivan (Cold Records, underbolag till Metalblade, förf. anm.), melodisk dödsmetal á la IN FLAMES och SOILWORK. Det är ju uppenbart att det är för att sälja men jag tycker inte riktigt vi passar in i den kategorin eftersom vi kör en massa saker som inte de andra banden har.
– Vad utmärker SCAR SYMMETRY med liknande akter?
– Vi kör ju mycket 80-talshårdrock. Det ligger varmt om hjärtat för många i bandet. Jonas gillar 80-tals heavy metal. SCORPIONS, DEF LEPPARD och hela det köret. Per (Nilsson, gitarr) är mer inriktad åt det progressiva hållet. Han gillar fusion jazz och är väldigt skolad. Detta är ju inget som IN FLAMES eller SOILWORK håller på med direkt.
– Ni känner inte att ni hoppar på en redan etablerad och ganska urvattnad genre, undrar jag provokativt?
– För oss som inte ser oss som något i detta är det lugnt. Vi är inte en del av detta utan har placerats här av skivbolag för att lättare kunna sälja musiken. Vi känner inte att vi hoppat på något. Vi spelar det vi spelar och sen får andra dividera om vad det är för något. Man kan inte göra något än att rycka på axlarna att man hamnat i detta fack.
– Nu känns det som om man glider vi in på det här med ”modern metal”. Men samtidigt har jag en viss förståelse för det hela. Det är ju ett spel som pågår runt banden som de själva inte har något att göra med.

Gamla rävar bygger upp sin framtid
Då SCAR SYMMETRY funnits i ”endast” fyra år kan det tyckas att bandet är ungt men Henrik är inte sen med att berätta om tidigare erfarenheter och medlemmarnas tidigare liv.
– Vi är ju gamla rävar allihopa inom metal. De flesta av oss kommer från renodlad death metalbakgrund. Jag har ju spelat i THEORY IN PRACTICE. Jonas har sjungit i CARNAL FORGE även om det är mer thrash. Christian har även han dödsmetalbakgrund. Sen har han ju tusen andra band han spelar i, haha.
– Det är viktigt att vi har andra band för att hålla gnistan uppe i SCAR SYMMETRY. I de banden kan man ju spela andra roller och leva ut. Här har man ju en speciell roll. Det är bra att vi har andra projekt men sen så är SCAR SYMMETRY mer framgångsrika och säljer mer. Vi gör mer saker så det är klart att det går åt mer tid åt det.
– Kan ni leva på musiken nu?
– Vi hoppas verkligen på att få göra det efter den här skivan, svarar Henrik och redogör för bandets diaboliska plan:
– Det vi har gjort de senaste åren är att bygga en sorts bas för framtiden. Man ser en klar skillnad jämfört med inför förra skivans släpp. Det är mer tryck från folk och det kan ses på internet. Folk är nästan rabiata, haha. Detta var det inget tal om på förra skivan. Det är alltid nervöst när man gjort en ny skiva om det är bra eller dåligt eftersom man själv ligger så pass nära materialet. Det är nervpirrande när man ska läsa om vad folk tycker om materialet, erkänner trummisen.
– Jaså? Bryr ni er om vad folk skriver och tycker om er alltså?
– Det är alltid jobbigt att bli sågad. Vi blir ju alltid förbannade om någon klagar på vår musik, svarar Henrik skrattande och fortsätter sitt resonemang:
– Vi har ju stora förhoppningar om det här bandet och vi vill inte att allt ska kantra helt plötsligt. Vi känner ju att det låter så pass bra så man kan inte säga att musiken är dålig även om man har andra åsikter om den.

Från små etiketter till nukleär explosion
Hur känns det då för Avestabandet att ligga på den tyska skivbolagsjätten även om de inte riktigt benämner musiken som bandet själva vill?
– Det funkar riktigt bra. För oss spelar det ingen roll vad man kallar musiken så länge man gillar det. Vi vill ju inte att folk ska komma och säga ”det här är sådan här SOILWORK-musik” och säga det med en negativ klang. Annars är Nuclear Blast jävligt bra för oss. Det är en ny erfarenhet för oss att ligga på ett så pass stort skivbolag. Alla har ju släppt skivor i andra band förr men på mindre bolag så det blev en förändring för oss alla, resonerar Henrik nöjt.
– Vi får det stödet vi behöver och känner oss högt uppsatta av dem. Bra för oss eftersom vi annars hade varit i en situation där vi hade försvunnit i deras katalog. Nu är det inte så lyckligtvis.
– Ni har ju turnerat med HYPOCRISY, thrashiga THE HAUNTED och mer mellankoliska KATATONIA. Hur har detta fungerat?
– Det har varit väldigt kul varenda gång. Vi spelar ju sådan musik så vi kan välja lite vilka låtar vi vill beroende på vilket band vi spelar med. Vi kan köra hårdare grejer om det passar bättre eller mjuka saker om vi kör en vända med KATATONIA. Vi anpassar oss lite och det funkar bra.
– Vilka är era närmaste planer?
– Ja, det är ju lite konstig timing att släppa en skiva i juni. Det har vi aldrig gjort förr, så här mitt i sommaren. Som det ser ut nu blir det en turné till hösten. Vi hoppas på några festivalspelningar nu men inget är planerat. Nuclear Blast är ruggigt nöjda med skivan och planerar och lägger upp ett erbjudande åt oss. De vill få ut oss på vägarna men inget är fastställt än.
– Vi åker till Tyskland till helgen och ska headlina ”Rage Against Racism” men annars tar vi det som det kommer.
– Det vore däremot kul med festivaler i Sverige. Vi har nästan inte spelat här alls. House Of Metal i Umeå och så hade vi en spelning i Gävle för några veckor sedan.

Nedladdningar och turnéminnen
Hur ser då trummisen på hela jippot med nedladdning?
– Ja, det är en svår fråga. Alla laddar ju ner musik. Så har det bara blivit. På senare tid har man däremot hört att det kanske inte påverkar försäljningen av skivor trots allt. Tack vare just nedladdningen har man hört att band höjt sin försäljning och blivit större. Fast är man ett riktigt fan vill man ju ha den riktiga skivan.
– Det är ok att ladda ner för att man hört en låt och sen upptäcker man att resten är skit. Då tycker jag inte man ska slänga ut 200 spänn på en skiva.

Slutligen, har ni något speciellt turnéminne att dela med er av till våra läsare?
– Haha, ja det finns ju en del men man får väl välja vad man ska säga inför sådana här frågor. Vi hade en spelning i Tyskland, Earthshakerfestivalen. Vi fick en hotellägenhet som vi höll till och laddade lite med sprit och hade typ kalsongparty. Vi skulle klä på oss och gå iväg när vi märker att basisten (Kenneth Seil, förf. anm.) är försvunnen. Så kommer han plötsligt ut ur sovrummet med ett par kalsonger delvis över huvudet och överkroppen och säger att han inte får på sig tröjan. Vi undrade vad han håller på med och han kläcker ur sig ”Den passade ju så bra i affären”, haha. Klockren kommentar.

Tomasz Swiesciak
2008-05-19


Lämna en kommentar till artikeln:
(Kommentarer som anses stötande, innehćller personangrepp, reklam eller pć annat sätt inte följer vćra riktlinjer kommer att plockas bort.)
Namn: danielfrilans | Datum: 2008-05-27 09:39:06


Vilka ondskefulla dödisar, kanske det Àr dags att ta skydd?


\"Vi fick en hotellĂ€genhet som vi höll till och laddade lite med sprit och hade typ kalsongparty. Vi skulle klĂ€ pĂ„ oss och gĂ„ ivĂ€g nĂ€r vi mĂ€rker att basisten (Kenneth Seil, förf. anm.) Ă€r försvunnen. SĂ„ kommer han plötsligt ut ur sovrummet med ett par kalsonger delvis över huvudet och överkroppen och sĂ€ger att han inte fĂ„r pĂ„ sig tröjan. Vi undrade vad han hĂ„ller pĂ„ med och han klĂ€cker ur sig ”Den passade ju sĂ„ bra i affĂ€ren”, haha. Klockren kommentar.\"
Namn: Zeke | Datum: 2008-06-04 12:20:30

Har lyssnat pÄ er sedan första plattan men aldrig sett er live.. Skulle va drömmen !!..
Kom till Göteborg!!

Till startsida »