Skriven av: Fredrik Sandberg Läst: 1560 ggr. Kommenterad: 0 ggr.


WITHIN TEMPTATION - Intervju 2014-01

WeRock har fĂ„tt en pratstund med WITHIN TEMPTATIONs ena grundare, gitarristen och lĂ„tskrivaren Robert Westerholt, bland annat om nya plattan ”Hydra” och planerna som medföljer denna, kreativ frihet och ovĂ€ntade samarbeten, samt utmaningarna som medföljer nĂ€r tvĂ„ bandmedlemmar Ă€r ett par Ă€ven privat.

Efter ett antal vidarekopplingar och presentationer för nya management-personer, samt ett byte av intervjuobjekt, finner jag mig med Robert Westerholt i luren. Tanken var att jag skulle ha intervjuat frontkvinnan Sharon den Adel, men hennes intervjuschema var tydligen aningen mer hektiskt Ă€n det var verklighetsanpassat. Det Ă€r uppenbart att hollĂ€ndska WITHIN TEMPTATION har brĂ„da dagar, sĂ„ hĂ€r en kort tid innan slĂ€ppet av nya plattan ”Hydra”.

Nu visar sig bytet av mĂ„ltavla för mina frĂ„gor inte utgöra nĂ„got problem, för Robert visar sig vara en bĂ„de pratsam och lĂ€ttsam herre. NĂ€r jag inleder med att tacka för att han tar sig tid för mig, konstaterar han glatt att det Ă€r bra att fĂ„ göra intervjuer – annars Ă€r det ju ingen som vet om att skivan Ă€r pĂ„ gĂ„ng

   Jag tillĂ„ter mig att i tanken tvivla pĂ„ det, givet bandets renommĂ©, men frĂ„gar högt vad Robert skulle sĂ€ga att Ă€r det som i första hand sĂ€rskiljer ”Hydra” frĂ„n bandets tidigare skivslĂ€pp?
   – Jag skulle sĂ€ga att den Ă€r mycket rĂ„are. DĂ€r ”The Unforgiving” (2011) var vĂ€ldigt producerad, Ă€r denna platta mer ”in your face” och mer gitarrdriven. PĂ„ frĂ„gan om detta var bandets ambition, eller om det bara rĂ„kade sig sĂ„, fortsĂ€tter gitarristen:
   - Det var nog mest att vi inte riktigt visste vad vi ville göra
 FrĂ„n början tĂ€nkte vi kanske lite att vi skulle göra typ ”The Unforgiving 2”, eftersom vi gillade den plattan. Sedan nĂ€r vi vĂ€l började jobba mĂ€rkte vi att vi blev en smula uttrĂ„kade av soundet, som plötsligt kĂ€ndes för producerat. IstĂ€llet hamnade vi i ett lĂ€ge med mindre hĂ€mningar, dĂ€r vi mer flöt med strömmen och sĂ„g vad som hĂ€nde. Resultatet blev riktigt energiskt och bra, med mycket upptempo-partier.

NÄgot som ocksÄ sÀrskiljer det aktuella alstret frÄn den genomsnittliga plattan, Àr mÀngden samarbeten som WITHIN TEMPTATION hÀr gör med andra artister. De tvÄ namn som kanske frÀmst drar ögonen till sig Àr Tarja Turunen (ex-NIGHTWISH) samt rapparen Xhibit, utan att för den skull förringa vare sig Howard Jones eller Dave Pirner, som utgör övriga gÀster pÄ plattan. Jag undrar Äterigen om greppet med mÄnga samarbeten var en medveten strategi eller en slump?
   – Det hĂ€r var en grej vi verkligen ville redan frĂ„n början, svarar Robert utan tvekan. Kanske inte sĂ„ att vi siktade pĂ„ just fyra stycken gĂ€ster, men vi ville ha ett par samarbeten. Jag tĂ€nker lite som sĂ„ att om man stannar i sin egen cirkel och gör musik under mĂ„nga Ă„r sĂ„ kommer det att verka vĂ€ldigt begrĂ€nsande. Det Ă€r möjligt att vi kan sĂ€gas spela metal, men vi Ă€r musikĂ€lskare framför allt.
   PĂ„ det temat kommer jag att tĂ€nka pĂ„ att Sharon den Adel i en tidigare intervju konstaterat att det Ă€r kombinationen av hennes röst och bandets lĂ„tskrivarstil som â€Ă€r” WITHIN TEMPTATION, och att slutresultatet helt enkelt inte kan bli nĂ„got annat Ă€n just WITHIN TEMPTATION. Jag frĂ„gar dĂ€rför mitt intervjuobjekt ifall det finns nĂ„gon byggsten, influens eller nĂ„got musikaliskt grepp som bandet aldrig skulle kunna tĂ€nka sig att inkludera i sin musik? NĂ„got helt uteslutet?
   – Nej, jag tror faktiskt inte det, funderar Robert med eftertanke. Sharon sade ju faktiskt en gĂ„ng i tiden ”aldrig hiphop”, och det ser ni ju hur det gick med det. Jag tror nog att vi skulle kunna pröva det mesta. Ta samarbetet med Xhibit pĂ„ lĂ„ten And We Run nu pĂ„ ”Hydra”, till exempel, som har en refrĂ€ng som gĂ„r ned i intensitet. Det Ă€r vĂ€ldigt inte rock; i rocklĂ„tar klĂ€mmer man ju i lite extra i refrĂ€ngen. Överhuvudtaget har vi den hĂ€r gĂ„ngen jobbat mer just med lĂ„tstrukturer, och att pröva nya saker ger oss energi!

En av dessa nya saker Àr alltsÄ samarbetet med Xhibit, och jag undrar hur det var att arbeta ihop med honom? Och vem var det egentligen som kontaktade vem?
   – Vi kontaktade honom. Han var överst pĂ„ vĂ„r lista. Jag har personligen velat göra nĂ„got med rap-inslag i mĂ„nga Ă„r nu, men det hĂ€r var första gĂ„ngen vi hade en lĂ„t som verkligen passade för Ă€ndamĂ„let. Vi ville ha en rappare med mörk röst, vilket Ă€r nĂ„got som Xhibit verkligen har. Han har ett nĂ€stan metalaktigt, mörkt grymtande sound, vilket lĂ„ter tungt. Dessutom Ă€r han en vĂ€ldigt positiv och trevlig person.
   NĂ€r jag hĂ€r inflikar frĂ„gan ifall lĂ„ten var skriven specifikt för sagde rappare, misstolkar Robert mig och tror att jag avser ifall hela lĂ„ten, rap och allt, var fĂ€rdigskriven nĂ€r Xhibit fick den för inspelning:
   - Nej, nej! Det gĂ„r inte att skriva en fĂ€rdig text Ă„t en rappare. Du förstĂ„r, de Ă€r konstnĂ€rer, poeter
 Det gĂ„r inte att sĂ€ga till dem hur och vad de skall skapa. Robert skrattar, och tillĂ€gger att det för all del var ganska lĂ€skigt att inte veta vad utfallet skulle bli. Samtidigt Ă€r det ju det som Ă€r det coola, förklarar hollĂ€ndaren, och Xhibit övertrĂ€ffade verkligen vĂ„ra förvĂ€ntningar.
   Jag hĂ„ller med om att resultatet lĂ„ter förvĂ„nansvĂ€rt naturligt och inte krystat, innan jag spinner vidare pĂ„ en annan trĂ„d relaterad till bandets skapandeprocess. WITHIN TEMPTATION har i genomsnitt tagit ungefĂ€r tre Ă„r pĂ„ sig mellan varje studioplatta, vilket för mĂ„nga (undantaget Axl Rose) kan framstĂ„ som ganska lĂ€nge. Hur kommer det sig?
   – Fast för oss kĂ€nns det som om det gĂ„r jĂ€ttefort, skrattar Robert med ett förvĂ„nat tonfall. Nej, skĂ€mt Ă„sido, jag tror framför allt att vi behöver lite tid efter att vi blivit fĂ€rdiga med en skiva. För det första mĂ„ste vi dĂ„ fokusera pĂ„ att fĂ„ till en bra liveshow, och sedan följer en massa turnerade, vanligen minst ett Ă„r. För det andra tar det lite tid att hitta den kreativa gnistan igen, men efter det dĂ€r Ă„ret brukar det börja puttra sĂ„ smĂ„tt i skapargrytan. DĂ„ följer ett Ă„r av idĂ©produktion, dĂ€r vi gallrar fram det vi kĂ€nner att har kapacitet att bli den platta vi verkligen vill skriva. FĂ„r vi inte den kĂ€nslan, tar vi ett Ă„r till pĂ„ oss. Robert pausar och funderar för ett ögonblick, innan han konstaterar att detta inte nödvĂ€ndigtvis behöver vara ”rĂ€tt” sĂ€tt, men att det Ă€r deras sĂ€tt.


Sharon den Adel och Robert Westerholt, WITHIN TEMPTATION

Att vara kÀnd kan sÀkerligen ibland innebÀra att grÀnsen mellan yrkeslivet som musiker och privatlivet blir suddigare Àn man skulle önska. Följaktligen ursÀktar jag mig sÄ smÄtt med att jag inte vill snoka, innan jag pÄpekar att Robert och Sharon den Adel inte bara Àr bandkamrater utan Àven ett par off stage. Medför detta nÄgra fördelar för bandet, eller Àr det snarare sÄ att det innebÀr extra utmaningar?
   – Förmodligen extra utmaningar. Ett band Ă€r en utmaning i sig, nĂ€r man jobbar sĂ„ nĂ€ra inpĂ„ varandra en stor del av tiden, och dĂ€rtill med nĂ„got som ligger en varmt om hjĂ€rtat. Det blir lĂ€tt kĂ€nslosamt. Sedan kan det faktum att vi Ă€r ihop Ă€ven innebĂ€ra praktiska svĂ„righeter. Det Ă€r till exempel anledningen till att jag inte Ă€r med och turnerar nĂ„got mer. Vi har tre barn, sĂ„ det funkar liksom inte
 Robert skrattar (igen, han gör det ofta och hjĂ€rtligt) innan han avslöjar:
   - Sedan Ă€r det bra att jag och Sharon bidrar med olika saker i den kreativa processen, vi brukar ha olika infallsvinklar pĂ„ bĂ„de musik och texter, men om vi försöker jobba samtidigt i samma rum
 tja, det funkar helt enkelt inte.
   ApropĂ„ bandets sĂ€tt att skriva texter, ja. Metalscenen kan onekligen vara rĂ€tt mörksinnad (och konformativ) medan WITHIN TEMPTATION allt som oftast har en positiv vinkel pĂ„ sina alster. Har man nĂ„gonsin fĂ„tt nĂ„gra gliringar frĂ„n andra band, fans eller kritiker för detta?
   – Vad, du menar att vi skulle vara för positiva? Robert lĂ„ter road, men funderar Ă€ndĂ„ en stund innan han svarar. AlltsĂ„, du har rĂ€tt i att vi Ă€r positiva mĂ€nniskor. Visst skriver vi ofta om tunga och mörka Ă€mnen, men ser nog alltid en vĂ€g ut ur det jobbiga. Jag tror det Ă€r en mĂ€nsklig egenskap, helt enkelt. Folk kan relatera till mörkret i det vi skriver om, men hĂ€mtar samtidigt styrka ur den positiva energin i musiken. Hur som helst har vi nog aldrig fĂ„tt nĂ„gon kritik för vĂ„r instĂ€llning.
   Inför intervjun hade jag lovat en bekant att frĂ„ga Sharon ifall hon har nĂ„gra sĂ€rskilda knep för att bevara rösten, eftersom det rimligen borde vara svĂ„rt att sjunga sĂ„ ljust men samtidigt varmt och kraftfullt som hon gör utan att slita pĂ„ den. NĂ€r jag förhör mig med Robert om detta befarar jag att svaret kan bli fattigt, men den pratglade hollĂ€ndaren fĂ„r mina förvĂ€ntningar pĂ„ skam:
   - Åh, det finns massor med svar pĂ„ det! Den kanske viktigaste faktorn Ă€r vĂ€l att hon har trĂ€nat sin röst i Ă„ratal, snudd pĂ„ Ă„tta timmar om dagen. Redan som liten Ă€lskade hon musik, och utan att riktigt tĂ€nka pĂ„ det brukade hon gĂ„ runt och sjunga, hĂ€rmandes artister hon hört pĂ„ radio. Sedan handlar det ocksĂ„ om att inte ta i för mycket, fortsĂ€tter gitarristen. Om man vĂ€l sabbar rösten Ă€r det svĂ„rt att reparera den, sĂ„ det gĂ€ller att aldrig överanstrĂ€nga den. Förutom detta hĂ€nger det förstĂ„s pĂ„ en del basgrejer, som sömn. Sömn Ă€r vĂ€ldigt viktigt.
   HĂ€r undrar jag om det inte utgör en rĂ€tt tuff utmaning att fĂ„ ihop tillrĂ€ckligt med god sömn nĂ€r man ligger ute pĂ„ turnĂ©?
   – Verkligen!, utbrister Robert med eftertryck. SĂ€rskilt för Sharon, eftersom hon inte tycker om att behöva gĂ„ och lĂ€gga sig. Hon hatar det. Jag Ă€lskar att sova, men hon hatar det verkligen.
   Den efterföljande frĂ„gan, om inte detta utgör Ă€nnu en intressant utmaning pĂ„ det privata planet, fĂ„r Ă„nyo mitt gladlynta intervjuobjekt att brista ut i ett hjĂ€rtligt skratt. Vi enas om att kanske lĂ„ta det Ă€mnet vila i frid, och vĂ€ljer istĂ€llet att diskutera bandets framtidsplaner.

Vad Ă€r det dĂ„ som Ă„terfinns pĂ„ agendan? Att turnera med ”Hydra”, förmodar jag?
   – Absolut, det Ă€r det som stĂ„r överst pĂ„ listan. Vi vill att nĂ€sta turnĂ© vi gör blir med den bĂ€sta show vi nĂ„gonsin bjudit pĂ„, sĂ„ det slipar vi pĂ„ för fullt. Sedan kĂ€nns det som om vi har nĂ„got pĂ„ gĂ„ng i USA med den hĂ€r plattan, sĂ„ vi planerar för en turnĂ© Ă€ven dĂ€r.
   Jag undrar om det Ă€r nĂ„gon lĂ„t frĂ„n ”Hydra” som ser ut att bli en favorit att spela live, nĂ„got spĂ„r bandet tror kan bli en riktig taklyftare?
   – Ă…Ă„Ă„Ă„h
, tvekar Robert. AlltsĂ„, det lustiga Ă€r att man kan ha favoriter i förvĂ€g, men nĂ€r man vĂ€l spelar dem live sĂ„ lyfter det inte riktigt. Det Ă€r alltsĂ„ svĂ„rt att veta innan vilka lĂ„tar som funkar bĂ€st. Personligen gillar jag dock And We Run och Dangerous, och den sistnĂ€mnda bör funka bra i och med att den Ă€r sĂ„ snabb och energisk. Paradise (What About Us?) tror jag ocksĂ„ kan funka bra.
   Jag hĂ„ller med Robert om att de sistnĂ€mnda tvĂ„ har bra allsĂ„ngsrefrĂ€nger, och dĂ€rmed lĂ€r funka fint live. Finns det nĂ„gon möjlighet för oss hĂ€r i Sverige att fĂ„ ta del av dem live inom nĂ€rtid?
   – Nja, vi har inga gig i Sverige inplanerade i skrivande stund. Inte Ă€nnu, i alla fall, tillĂ€gger han. Vi har gjort ett par festivalspelningar dĂ€r de senaste Ă„ren och gillat det, sĂ„ nĂ„gon sĂ„dan blir det sĂ€kert framöver ocksĂ„. Dessutom har vi ju en svensk gitarrist, och han skulle bli redigt tjurig om vi inte tog en svĂ€ng förbi Sverige. Att inte göra det Ă€r nog alltsĂ„ inte ett alternativ, skrattar hollĂ€ndaren.

Det börjar bli dags att runda av vÄr pratstund, dÄ vi redan dragit över den frÄn början utsatta tiden med ett par minuter. Jag undrar om det Àr nÄgot Robert vill tillÀgga; nÄgon hÀlsning till fansen?
   – Åh, massor, men dĂ„ skulle jag nog behöva ett par dagar, minst
 SĂ€kert, jag skulle kunna prata i dagar! Men
 nej, jag har nog inget att tillĂ€gga just nu.
   Med det tackar jag för hans tid, och önskar honom och bandet lycka till framöver.

”Hydra” slĂ€pps den 31 januari.

Text: Fredrik Sandberg
2014-01-19


Lämna en kommentar till artikeln:
(Kommentarer som anses stötande, innehćller personangrepp, reklam eller pć annat sätt inte följer vćra riktlinjer kommer att plockas bort.)

Till startsida »