Skriven av: Werock Läst: 2171 ggr. Kommenterad: 1 ggr.


Sweden Rock Magazine firar 100!

Sweden Rock Magazine har fyllt 100 nummer. En bedrift som Àr bÄde imponerande och vÀrd att reflektera en del över. Tidningen, med Martin Carlsson som chefsredaktör, Àr nÀmligen ett lysande exempel pÄ att hÄrdrocken gÄr mot strömmen. DÀr stora delar av mediabranschen brottas med sjunkande upplagor och en affÀrsverksamhet som flyttar över online - med en affÀrsmodell som sÀtts pÄ allvarliga prov som en följd dÀrav - sÄ skördar nÄgot sÄ traditionsbundet som en pappersbunden tidning som nÄr lÀsarna med 11 nummer per Är framgÄngar som Àr imponerande.

Grepp som att infoga ett knippe extra sidor till sina prenumeranter, samt möjlighet för en del band att lansera sina singlar genom tidningens distribution Àr friska metoder som sÀkert bidrar till denna framgÄng, men Àven kollegan Close-Up Magazine tycks vara vÀlmÄende, sÄ undertecknad lutar snarare Ät att det Àr vi, hÄrdrockspubliken, som Àr anledningen till framgÄngen. Konservativa, envisa, bÄngstyriga och trogna i en enda röra sÄ hÄller vi fast vid fysiska media, och nÀr vÄr samlarinstinkt pÄ alla sÀtt vi kan. Kombinerar man det med insatta och kunniga texter samt spektakulÀra bilder pÄ glansigt papper Àr det givetvis ett recept pÄ framgÄng!

 


ENTOMBED

Hur firar man dĂ„ en begivenhet som denna? Ganska modest och storslaget pĂ„ samma gĂ„ng, ska det visa sig. Tidningens skribenter har röstat fram de 100 bĂ€sta svenska hĂ„rdrocksakterna genom tiderna, och de tvĂ„ frĂ€msta har helt sonika bokats för spelning. Vinnarna CANDLEMASS har dessutom tolkat tvĂ„an ENTOMBED och vice versa, vilket resulterat i en udda singel med lĂ„tarna To Ride, Shoot Straight And Speak The Truth och Black Dwarf. Ett roligt initiativ, och eftersom de bĂ„da bandet har med sin respektive cover i kvĂ€llens lĂ„tlista blir det lite extra festligt. Bland publiken den hĂ€r kvĂ€llen blandas celebriteter som Mikael Åkerfeldt (OPETH) och John LevĂ©n (EUROPE, för övrigt trea i omröstningen om de frĂ€msta banden) med vanliga svenssons som undertecknad, och kanske Ă€r det den dalmas som jag hamnar axel mot axel med i barkön som summerar det bĂ€st: "VaddĂ„, jag Ă€r hĂ€r med farsan jag." Precis den instĂ€llningen i bĂ„da generationerna Ă€r nog bĂ€rande för hela publikens instĂ€llning till sin musik. Den gör oss liksom till en enda stor familj.

PÄ stor skÀrm bakom scenen rullar ett bildspel med tidningens alla hundra omslag innan det blir dags för ENTOMBED att kliva upp och riva lös ett pÀrlband av sina klassiker. Ingen presentation, inga ord frÄn scenen frÄn nÄgon frÄn tidningen, inga tacktal. Bara högoktanig hÄrdrock, och kanske Àr det lika bra eftersom det Àr tydligt att nummer 100 inte pÄ nÄgot sÀtt Àr ett slutmÄl för tidningen. HÀr siktas det framÄt.

FramĂ„t Ă€r Ă€ven ENTOMBED ikvĂ€ll. Visst grĂ€ver man djupt i historien och levererar klassiker frĂ„n hela sin digra katalog, men mest imponerar kanske den enorma lĂ€gstanivĂ„n. L-G Petrov flaxar fram och tillbaka pĂ„ scen och sjunger lika bra som han brukar, och framförallt dominerar Alex Hellid med sitt gitarrspel. Det Ă€r lika rivigt och elakt som pĂ„ skiva, och pĂ„ det hela saknas inte mycket i bandets gig. ÄndĂ„ lyfter det hela Ă€nnu ett snĂ€pp nĂ€r CANDLEMASS intar scenen.

 


CANDLEMASS

Veteranerna har all trygghet som +25 Är i branschen innebÀr, och det första man slÄs av nÀr tonerna till Prophet ekar över publiken Àr hur vitala man Àr. Det kÀnns som Mats Levéns intrÀde som livesÄngare har eldat pÄ gubbarna och totalt sett Àr detta kanske det bÀsta gig jag sett bandet göra nÄgonsin. Precis som under sina jubileumsspelningar för egen del fÄr vi under resans gÄng se gÀstsÄngare i form av bandets tidigare frontmÀn Thomas Wikström samt Johan LÀngqvist, och nÀr bÄde ENTOMBED-covern To Ride, Shoot Straight And Speak The Truth samt extranumret Solitude tagit slut kan nog varken bandet eller arrangörerna vara missnöjda. SÄvÀl ENTOMBED som CANDLEMASS har visat sig vÀl vÀrda sina placeringar pÄ den sammanstÀllda listan, den kraftigt mixade publiken har njutit av bÄde spelningar och mingel, och tidningen har markerat att man stÄr stark, har en hundra nummer lÄng historia men Ànnu ej Àr nöjda.

PÄ det hela taget en alldeles utmÀrkt kvÀll!

Text: Robert Gustafsson
Bild: Janne Sandstén


Lämna en kommentar till artikeln:
(Kommentarer som anses stötande, innehćller personangrepp, reklam eller pć annat sätt inte följer vćra riktlinjer kommer att plockas bort.)
Namn: Christofer | Datum: 2013-02-08 21:15:54

Tack för trevlig lÀsning och
finfina bilder. Skeul!

Till startsida »