Skriven av: BiblioteKarin Lst: 1844 ggr. Kommenterad: 0 ggr.


TO DUST - intervju och tävling

Tävlingen är avslutad och vinnare är Daniel från Norrköping. Grattis!

WeRocks läsare har i omröstning utsett TO DUSTs "State of Nothing" till förra årets bästa svenska debut! Vi fick i samband med detta några ord med bandet om albumet, musiken och framtiden. Det första vi undrar är varför just "State of Nothing" är 2012 års bästa debut.

- Vi har arbetat under lång tid med låtarna på vår debutskiva. Alltid med målet att skapa egen musik som vi själva tycker om att spela och lyssna på. Vi ansträngde oss för att göra en skiva med variation. TO DUST vill inte att musiken ska låta på ett visst sätt och lägger inte till eller tar bort saker utan att tänka på låtens bästa. Hela bandet skall vara nöjda med slutprodukten men själva musiken är viktigast. Vi förfinar fortfarande vårt sound, vilket egentligen aldrig kommer upphöra då vi alltid strävar efter att utvecklas som enskilda musiker men även tillsamamans som band.


TO DUST

- TO DUST bildades av och är fortfarande ett gäng killar från Lund som träffades först och främst genom plugget. Ett par medlemsbyten och många låtar senare har vi nu en lineup som spelat tillsammans i snart tre år. Hösten 2012 släpptes debutskivan ”State of Nothing”. En av de populäraste låtarna på Spotify från debutskivan är låten Fruset Blod med svensk text. Övriga låtar är på engelska men vi skriver nu mer material på svenska eftersom vårt experiment med Fruset Blod blev lyckat!

- Skivsläppet handlade till stor del om att vi ville göra en skiva för oss själva. För att göra ett tydligt avstamp och fokusera på att få mer uppmärksamhet och i sin tur fler spelningar. Att avsluta ett kapitel och påbörja ett nytt helt enkelt. Just nu jobbar vi på att utvecklas live genom att testa olika övergångar, intron och enhetliga avslut i syfte att skapa en så bra show som möjligt.

- Vår musik beskrivs ofta som melodisk death metal med inslag av thrash. Vi har till mångas stora förvåning en lineup där keyboard/piano finns med vilket är väldigt tabu i vissa kretsar. Det öppnar däremot upp för väldigt många möjligheter i samband med låtskriveriet samt lite spex på scen med bl.a. keytar. Danne som spelar keyboard är i stort sett vår clown på scenen, speciellt under de partier han inte behöver spela sitt instrument under låtarna.

- Drivkraften har alltid varit, och är fortfarande, att skriva nytt material; musik som vi själva tycker är bra, både instrumentalt och lyriskt samt är kul att framföra.

WeRocks läsare har gjort sitt val, men vi undrar vilken skiva TO DUST själva tycker var den starkaste debuten förra året, förutom "State of Nothing" då.
- Det finns säkert många bra debuter 2012 men vi har som vanligt svårt att enas om vilket band som är bäst. Vi är trots allt sex medlemmar i bandet. Vår trummis, Andy, har fastnat för ett band vi spelat tillsammans med ett par gånger under föregående år. Ett relativt ungt band som på egen hand spelade in och släppte sin debutplatta förra året. De heter MY REMORSE och spelar vad de själva kallar för popmosh med elektroniska och progressiva element. De är väldigt ambitiösa och drivna, på samma sätt som vi strävar efter att vara. Tror faktiskt att de har blivit recenserade av er på WeRock.se under 2012. [Stämmer bra, kolla gärna in recensionen av MY REMORSE, red:s anm.]

WeRock och läsarna är givetvis också nyfikna på framtidsplanerna för bandet.
- Under 2013 planerar vi att spela mer än vi någonsin gjort. TO DUST deltar t.ex. i två olika musiktävlingar, Emergenza och Livekarusellen. Kolla in vår facebook-sida för framtida datum. De närmase datumen är 9:e februari på Babel i Malmö (Emergenza) och 11:e februari på Fäladsgården i Lund (Livekarusellen). Kom förbi och hoppa in i moshen!

Det är bara några månader sedan debutalbumet släpptes, planerar ni redan nu för ett andra album. Vad finns i så fall att berätta om det?
- Vi kommer garanterat att släppa fler skivor. Nästa släpp kommer så fort vi känner att vårt nya material är av tillräckligt hög standard. Vi älskar nämligen att spela in nytt material. Ett av många bevis på det är vårt experiment ”Wishes to Dust”, en death metal-jullåt vi skapade efter en utmaning av en onlinetidning i slutet av 2012. Låten finns att lyssna på via vår facebook-sida.

- Nästa skiva kommer med stor sannolikhet inom ett år men huvudsaken är att vi ska känna att vi tagit ett stort steg i rätt riktning till nästa skivsläpp. Vi jobbar som sagt ständigt med nytt material och det handlar främst om att få ihop tillräckligt många starka låtar. Mer updateringar och information finns att hitta om man är intresserad, dels på vår facebook-sida dels på vår hemsida.

- Stay metal!

WeRock tackar TO DUST för intervjun och önskar bandet all lycka till i framtiden!

/ BiblioteKarin

 

Tävling

Tävlingen är avslutad och vinnare är Daniel från Norrköping. Grattis!
Nu har du chans att vinna ett signerat exemplar av 2012 års bästa debutalbum, TO DUSTs "State of Nothing"!
Så här gör du för att delta i tävlingen:
  • Skicka ett mejl till tavling@werock.se med svaret på frågan nedan.
  • Skriv "TO DUST" som ämne i mejlet
  • Skicka ditt svar senast fredag 15/2
Fråga: Vad heter sångaren i TO DUST?

TÄVLINGSREGLER
* För att delta i tävlingen ska svaret ha inkommit till WeRock på epost: tavling@werock.se senast fredag 15 februari 2013, med namn och giltig e-postadress. Vid flera rätta svar lottas vinnare.
* Ange "TO DUST" i ämnesraden
* WeRocks skribenter och personer nära släkt med dessa eller med aktuellt band och skivbolag kan inte delta.
* Vinnarnas namn kommer att publiceras på WeRock.se och vinnarna meddelas via mejl.
* WeRock bekostar frakten av vinsten till vinnare inom norden, men ansvarar inte för ev. skadade/försvunna försändelser i posthanteringen. Eventuella skador reklameras till posten/leverantören.


Lmna en kommentar till artikeln:
(Kommentarer som anses sttande, innehller personangrepp, reklam eller p annat stt inte fljer vra riktlinjer kommer att plockas bort.)

Till startsida »