Skriven av: BiblioteKarin Lst: 1708 ggr. Kommenterad: 0 ggr.


Intervju med Årets svenska debutant 2009, 2010 och 2011

Årets omröstningen hittar du på startsidan, och sista dagen att rösta är 26 januari 2013.

De tre tidigare vinnarna är THE GENERALS "Stand Up Straight" 2009, PRAY FOR LOCUSTs "Swarm" 2010 och DEATHENINGs "Open Up And Swallow" 2011.

För fjärdje året i rad utser WeRocks läsare årets bästa svenska debut. Vi kontaktade de tre tidigare segrarna i dessa omröstningar för att bland annat kolla upp vad banden sysslat med sedan senast. De frågor vi ställde banden var som följer:
1. Vad har hänt bandet sedan senast? Vad händer den närmsta framtiden?
2. Vem tycker du/ni ska ha utmärkelsen "Årets debutant 2012"?
3. Vi har nyligen publicerat WeRocks Årsbästalista 2012. Vilka album sätter du/ni främst av förra årets album?

----------------------------------------------------------------------------------------

Årets svenska debut 2009 - THE GENERALS

Vi börjar med nestorerna i sammanhanget, THE GENERALS, Karlstadsbandet som fick utmärkelsen Bästa debutant 2009 för sitt album "Stand Up Straight". Så här berättar bandets sångare och basist, Rickard Hednar:

1. Anledningen till att det varit relativt tyst om THE GENERALS under 2012 är att vi har spelat in uppföljaren till Stand Up Straight. Vi gick i februari in i Leon Studios tillsammans med producenten Rikard Lövgren (VOMITORY, DEATHSTARS, HELLFUELED m.fl.) och har under året förhandlat med ett antal skivbolag. Ingenting är i dagsläget klart men förhandlingar pågår.

Vi har dessutom spelat in en video till titelspåret "Blood For Blood", som kommer att släppas i samband med promotionperioden under det nya skivbolaget. En trailer till videon finns här. Så fort alla detaljer kring skivkontraktet blir klara kommer gig att bokas. Håll ett öga öppet efter THE GENERALS på festivalernas line-ups i sommar!

2. Ska jag vara helt ärlig har jag dålig koll på årets debutanter och vågar inte uttala mig i frågan. Vi vet ju dock att vi kan lita på att WeRocks läsare röstar fram rätt vinnare! ;)

3. Kolla in min lista över årets album (vilken toppas av BLACK BREATH och KREATOR, WeRocks anm.) som jag skrev åt Värmlands hårdrocksblogg som drivs av Jonathan Strandlund (Sweden rock, NWT).


Årets svenska debut 2010 - PRAY FOR LOCUST

År 2010 togs titeln som Årets debutant av en ung grupp från Stockholm, PRAY FOR LOCUST med sitt debutalbum "Swarm". Bandets gitarrist Jerry Engström ger oss följande uppdatering om bandet:

1. Det har hänt en hel del sedan sist! Dels släppte vi EP:n "Into the Ocean" för cirka ett år sedan, inspelad och producerad av samma gäng som gjorde "Swarm", Studio Radionika med Dino Medanhodzic bakom spakarna. EP:n kan laddas ner gratis från bandets facebook. Vi spelade även in en musikvideo till titel-spåret Into the Ocean som vi blev riktigt nöjda över.

Invignings-giget för EP:n blev på House of Metal uppe i Umeå, där vi har en stor skara folk som gillar det vi gör. Bättre stad och venue kunde man knappast få för att visa upp det nya materialet!

Just nu jobbar vi stenhårt med nya fullängdaren och har kommit ganska långt. Alla i bandet har hjälpts åt mycket med skrivandet, vilket också skapar mer dynamik i soundet. Vi är riktigt nöjda med vad som hittills spottats ur oss, och tror och hoppas att fansen gillar det lika mycket som vi gör.

2. Av de nominerade tycker jag att BEYOND ALL RECOGNITION vore värdiga vinnare. Jag tycker att det är vågat att blanda de genrer de gör, och de gör det på ett bra sätt. Även om de andra banden är bra så känns BEYOND ALL RECOGNITION mest originella och förtjänar därför lite mer cred!

3. KATATONIAs "Dead end Kings" kniper en solklar förstaplats för mig. Sounded är i sig inget nytt för dem, det återfinns på flertalet av deras tidigare album, men det är precis det jag gillar med dem, så jag kan inte hjälpa att jag älska det!


Årets svenska debut 2011 - DEATHENING

Senaste omröstningen var det ett gäng herrar från Malmö och Göteborg som hade WeRock-läsarnas gunst och utsågs till Årets debutant 2011 med albumet "Open Up And Swallow". Pål Callmer, gitarrist och en av grundarna av DEATHENING uppdaterar oss om vad bandet haft för sig senaste året och vad som är på gång.

1. Under senaste året har vi fokuserat på nya plattan som kommer att släppas under våren. Det blir tolv spår som avhandlar ondska, övergrepp och död, och som i vanlig ordning backas upp av hårda riff och fullt ställ. Plattan heter "Chained In Blood" och vi har redan nu lagt ut en teaser i form av "Terminal Retribution" på DEATHENING BandPage på Facebook.

Vi känner verkligen att vi med nya plattan tagit DEATHENING till nästa nivå vad gäller alla aspekter av produktion, utförande och låtmaterial och det ska bli otroligt roligt att släppa plattan och börja köra de nya låtarna live. Precis som förra gången lutar det åt att vi kör på det egna bolaget Rakamarow Records. Mer info kommer inom kort.

2. CAPTAIN CRIMSON är de på listan som jag gillar bäst. Kul med ett band som har CAPTAIN BEYOND som inspiration.

3. Band som gjorde bra släpp 2012 är GOJIRA, NAPALM DEATH, GRAVE, ASPHYX, KREATOR, PARADISE LOST... har säkert glömt flera, men det är de jag kan komma på just nu som har fastnat lite extra.


----------------------------------------------------------------------------------------

Omröstningen om årets bästa svenska debut hittar du på startsidan.


Lmna en kommentar till artikeln:
(Kommentarer som anses sttande, innehller personangrepp, reklam eller p annat stt inte fljer vra riktlinjer kommer att plockas bort.)

Till startsida »