Skriven av: Martin Bensch Läst: 1579 ggr. Kommenterad: 0 ggr.


Getaway Rock Festival 2012 - dag 3, del 3

I GĂ€vle spelas det metal sĂ„ det stĂ„r hĂ€rliga till under tre dagar pĂ„ Getaway Rock Festival. WeRocks utsĂ€nda Martin Bensch och Kitty Rossander rapporterar frĂ„n hela festivalen. 

BEHEMOTH

BEHEMOTH tillhör, som ni kanske vet, ett av mina absoluta favoritband. Polackerna har gĂ„ng efter annan övertygat mig sĂ„ fullkomligt bĂ„de pĂ„ skiva och live att de tillhör eliten inom metal. DĂ€rför var det med stor förvĂ€ntan som jag stod framför Blue Stage tidigare ikvĂ€ll. Ni kĂ€nner vĂ€l till Nergals framgĂ„ngsrika kamp mot cancer - och jag förvĂ€ntade mig att publiken skulle motta honom och resten av bandet med stor acklamation. 

Det gör publiken - inte sĂ„ pass öronbedövande som i Göteborg under Full Of Hate-konserten dock. Nu Ă€r vi visserligen utomhus, och det finns sĂ€kert de i publiken som inte har hört bandet innan. Men jag kommer Ă€ndĂ„ pĂ„ mig sjĂ€lv att dra paralleller till den konserten som var sĂ„ oerhört imponerande i sitt genomförande att det hör till en av de bĂ€sta konserterna jag sett i Ă„r. 

För riktigt sĂ„ imponerande Ă€r faktiskt inte BEHEMOTH ikvĂ€ll. Bandet spelar sina lĂ„tar med sedvanlig frenesi, men det kĂ€nns Ă€ndĂ„ som om det saknas nĂ„got. Kanske Ă€r det att jag inte riktigt Ă€r nöjd med hur Nergal och Seths gitarrer ligger i ljudbilden - jag skulle gĂ€rna ha haft upp dem nĂ„gra snĂ€pp. Nu döljs de av Infernos smattrande baskaggar och Orions mullrande bas. Och det Ă€r synd. 

Konserten saknar ocksĂ„ det momentum som göteborgsgiget hade. Bandet tar ibland lite för gott om tid pĂ„ sig mellan lĂ„tarna för att den rĂ€tta frenesin ska infinna sig. LĂ„tmĂ€ssigt bjuder inte konserten pĂ„ nĂ„gra överraskningar. BEHEMOTH öppnar pĂ„ sedvanligt manĂ©r med Of Fire And The Void, fortsĂ€tter med Demigod som levereras med en brutal övertygelse som jag verkligen gillar. Likadant Ă€r det med Conquer All som har fĂ„tt en helt ny innebörd nu sĂ„klart, och har ett slut som, för att parafrasera WeRock-kollega Fredrik Sandberg, inte gör ont.  Slaves Shall Serve och Decade Of Therion Ă€r ju ocksĂ„ habila lĂ„tar - men numera kĂ€nns det som om man hört dessa vĂ€ldigt mĂ„nga gĂ„nger. NĂ„gra nya lĂ„tar hade varit högst önskvĂ€rda - framför allt en annan avslutande lĂ„t Ă€n Lucifer. Kan kan i Ă€rlighetens namn inte förlika mig med att bandet kör denna lĂ„t sist. Den Ă€r visserligen mycket bĂ€ttre Ă€n covern pĂ„ TURBONEGROs I Got Erection - men i alla fall jag vill ha ett riktigt rivjĂ€rn till lĂ„t som avslutar. Shemhamforash hade varit optimalt tycker jag. 

BEHEMOTH gör Ă€ndĂ„ ett helt acceptabelt gig - men vet man vilka superkrafter som bandet besitter sĂ„ blir det inte fullt tillfredsstĂ€llande. 


Text: Martin Bensch, Foto: Kitty Rossander


Lämna en kommentar till artikeln:
(Kommentarer som anses stötande, innehćller personangrepp, reklam eller pć annat sätt inte följer vćra riktlinjer kommer att plockas bort.)

Till startsida »