Skriven av: Martin Bensch Läst: 1870 ggr. Kommenterad: 1 ggr.


Getaway Rock Festival 2012 - dag 2, del 1

I ett solindrĂ€nkt GĂ€vle spelas det metal sĂ„ det stĂ„r hĂ€rliga till under tre dagar pĂ„ Getaway Rock Festival. WeRocks utsĂ€nda Martin Bensch och Kitty Rossander rapporterar frĂ„n hela festivalen. 

LILLASYSTER

Hej och vĂ€lkomna till programmet HĂ„rdrockare tycker om att göra saker tillsammans i solsken kl. 13.30 vid Blue Stage. Jo, litegrann sĂ„ kĂ€nns det nĂ€r LILLASYSTER stĂ€ller sig pĂ„ scen och drar igĂ„ng en förfest som i alla fall överraskar mig. PĂ„ skiva lĂ„ter bandet ganska ointressant - live Ă€r det en helt annan grej. Och det vet sĂ„klart den stora publiken som Ă€r med redan frĂ„n första lĂ„t. Visserligen skulle det bli lite vĂ€l lĂ„ngtrĂ„kigt i lĂ€ngden - men under de dryga 45 minuter bandet lirar funkar bandets trygga flĂ€skgung vĂ€ldigt bra. 

LILLASYSTER har en tydlig comfort zone som stavas mellantempo och tunggung. Men lĂ€gg till detta en uppenbar spelglĂ€dje och en grym publikkontakt framför allt frĂ„n sĂ„ngaren Martin Westerstrands sida sĂ„ blir det bra. 

I lĂ„tar som Jag Har FĂ„tt Nog Nu, Motley Crew, HĂ„rdrock och coverlĂ„tarna Umbrella och Lok StĂ„r NĂ€r De Andra Faller Ă€r det party rakt av - och det rĂ€cker gott sĂ„ faktiskt för att jag ska gĂ„ frĂ„n konserten rĂ€tt nöjd.  


MESHUGGAH

I en match mellan en rivningskula och MESHUGGAH sĂ„ hade bandet vunnit - lĂ€tt. 

Att det skulle bli tungt hade jag ingen tvekan om, men att det skulle bli sĂ„ förödande massivt som dagens konsert, det trodde jag inte. Det Ă€r som om en vĂ€gg av ljud vĂ€ller emot den stora publiken framför Blue Stage. Det har sĂ„klart sin förklaring i att strĂ€ngbĂ€ndarna Thordendal, Hagström och Lövgren spelar sĂ„ nedstĂ€mt att gomseglet fladdrar. Rent ljudmĂ€ssigt Ă€r det ett sant nöje att höra bandet. Rent visuellt hĂ€nder det verkligen inte mycket: sĂ„ngaren Kidman stolpar mest omkring och ser, precis som vanligt, fullstĂ€ndigt galen ut. Tomas Haake bakom trummorna levererar sammanbiten de mest hĂ€pnadsvĂ€ckande grejer pĂ„ sitt cymbalstinna set. HĂ€r bjuder bandet inte pĂ„ nĂ„gra överraskningar. Behövs det frĂ„gar ni er kanske? Ja, i alla fall lite tycker jag. Jag har sett MESHUGGAH flera gĂ„nger och det man fĂ„r Ă€r i princip alltid samma sak - vĂ€l exekverad musik av en dignitet som brĂ€cker rĂ€tt mycket. Men nu börjar jag komma till den grĂ€nsen dĂ„ jag gĂ€rna vill ha nĂ„t mer ut av konserterna. 

Inte sĂ„ att bandet behöver totalt förĂ€ndra sig - men nĂ„got bör hĂ€nda för att det ska lyfta ytterligare ett snĂ€pp för mig. LĂ„tmĂ€ssigt ligger tonvikten pĂ„ nytt material - och det Ă€r sĂ„klart lĂ€mpligt. Personligen gillar jag den nya plattan en hel del - men visst Ă€r det svĂ„rt att vĂ€rja sig nĂ€r bandet drar igĂ„ng Bleed som fĂ„r publiken att röja sĂ„ att dammet yr, eller nĂ€r Destroy Erase Improve pumpas ut med total övertygelse. 

Jag har sett bandet sĂ„ mycket bĂ€ttre - idag kĂ€ndes det mest som en dag pĂ„ jobbet för MESHUGGAH. 


Text: Martin Bensch, Foto: Kitty Rossander


Lämna en kommentar till artikeln:
(Kommentarer som anses stötande, innehćller personangrepp, reklam eller pć annat sätt inte följer vćra riktlinjer kommer att plockas bort.)
Namn: BiblioteKarin | Datum: 2012-07-06 18:46:09

HÀrligt att LILLASYSTER fÄr lite cred hÀr! Tycker ofta det bandet förbigÄs med orÀtt, framför allt live Àr de störtsköna. (Och "Lok stÄr..." Àr vÀl inte mer Àn halvt-om-halvt en cover; mer Àn halva LOK stÄr ju pÄ scen i form av nuvarande LILLASYSTER :-)

Till startsida »