Skriven av: BiblioteKarin Lst: 2351 ggr. Kommenterad: 2 ggr.


Författare: Ika Johannesson och Jon Jefferson Klingberg
Boktitel
:
Blod Eld Död
Utgiven: 2011
Förlag
:
Alfabeta


Blod Eld Död

"Blod Eld Död" är en bok som på ett unikt sätt tillgängliggör en betydelsefulla del av Sveriges nutida musikhistoria. Ika Johannesson och Jon Jefferson Klingberg ger sin bok underrubriken "en svensk metalhistoria" och understryker därmed att det inte är Den svenska metalhistorien de vill berätta, utan ett utsnitt, ett urval av berättelser som präglat och drivit historien framåt i den svenska hårdrocksscenen. Och här gör de sin första briljanta insats med boken, då de mest intressanta mytbildningarna får komma till liv, och undersöks med kunnande och nyfikenhet. I nästa steg lyckas författarna berika denna historia med nytt vetande, nya aspekter, bekräftande fakta och egna erfarenheter. Intervjuer och samtal med många direkt inblandade och/eller deras närstående gör materialet unikt.

Johannesson och Jefferson Klingbergs svenska metalhistoria är berättelsen om några av de mest extrema yttringarna av hårdrocken, med band och musiker inblandade som tar som mest seriös på det de sysslar med. En historia full av scenrekvisita som ruttnande kött och brinnande uppochned-vända kors, men också uppseendeväckande händelser i och kring banden med trådar till bland annat mord, självstympning, kyrkbränder och uppmaning till självmord. Detta skulle kunnat bli hur spektakulärt och spekulativt som helst men författarna visar hela tiden respekt både för det historiska skeendet, de inblandade musikerna och för sina läsare.

Historien om svensk metal har många mörka skrymslen, mycket mytbildning och några svarta hål. Utan att beröva berättelserna dess tradition och mystik lyckas "Blod Eld Död" genomlysa många av myterna och tillföra både ny kunskap och större förståelse. Man vågar "peta i öppna sår", t ex gällande Pelle "Dead" Ohlin och DISSECTION, utan att vare sig försöka gjuta olja eller strö salt över det som skett och sker. Respekten för de inblandade och deras anhöriga lyser stark, men tycks ändå aldrig hindra författarna att lyfta fram skeendet i första hand. Boken lyckas hela tiden hålla en balans mellan denna respekt, ödmjukhet och glöd - utan att det någonsin känns krystat.

Omväxlande med de tunga kapitlen om t ex BATHORYs Quorton, Per "Dead" Ohlin och Jon Nödtveidt, finns förhållandevis mer lättsamma men också de djupt intressanta avsnitt, såsom det om ENTOMBED, där bandets historia interfolieras med rapporteringen av konsertförberedelser inför ett gig i Örebro. NIFELHEIM och WATAIN är ett par av de andra band vi får följa på liknande sätt i egna kapitel.

Jag tvekar inte att kalla Johannessons och Jefferson Klingbergs verk - arbetet bakom med intervjuer och research, samt resultatet i form av denna bok - en regelrätt kulturgärning. Modigt och med till synes fullständig ärlighet genomför de projektet utan att väja för otrevliga frågeställningar och jobbiga situationer. Resultatet är en intressant, välformulerad och spännande text med lysande språkhantering.

WeRock använder inte sifferbetyg i bokrecensioner men skulle jag ändå nödgas betygsätta "Blod Eld Död" kan det inte annat än bli allra högsta betyg, 10 av 10.


/BiblioteKarin
2012-02-07


Lmna en kommentar till artikeln:
(Kommentarer som anses sttande, innehller personangrepp, reklam eller p annat stt inte fljer vra riktlinjer kommer att plockas bort.)
Namn: Mats | Datum: 2012-02-09 15:21:58

Helt suverän bok med ett undantag, hur kan man låta bli att göra ett kapitel om The Gothenburg Sound??
Namn: Karin | Datum: 2012-02-21 08:37:41

Kan hålla med dig där Mats, det kunde blivit bra med ett eget avsnitt om Gbgs-dödsen också. Vi har nu möjlighet att intervjua författarna, jag tar med mig detta som en fråga till dem. Jag tar också gärna emot fler frågeställningar i kommentarsfältet eller på mejl till kontakt@werock.se

Till startsida »