Skriven av: BiblioteKarin Lst: 2161 ggr. Kommenterad: 0 ggr.


DEATHENING - intervju och tävling

Tävlingen är nu avslutad och WeRock och bandet säger stort grattis till Håkan, Ulf och Matilda som vunnit varsitt signerat ex av "Open Up And Swallow"!

Med klara 45% av rösterna har DEATHENINGs "Open Up And Swallow" utsetts av våra läsare till förra årets bästa svenska debut. WeRock fick i samband med detta några ord med Pål Callmer, gitarrist och låtskrivare i bandet.

- Grymt kul! Mycket hårt jobb ligger bakom plattan och det känns otroligt bra att få denna uppskattning. Tack till alla som har lagt sin röst på oss! Vi kommer att fortsätta slå oss fram och planerar nu för fullt nästa släpp.

Om bandets bakgrund och musiken:
- Jag och vår trummis Arnold Lindberg har lirat ihop i olika band sedan mitten av nittiotalet, då vi gick ljudingenjörsutbildningen på Musikhögskolan i Piteå tillsammans. Det har blivit plattor med MURDERPLAN och SUPRALOAD och nu senast DEATHENING. Gitarristen Niklas Fridh har även varit inblandad på ett eller annat vis sedan nästan 10 år nu. Kalle Nimhagen på sång har ett förflutet i EMBRACED och det var i och med att han kom med som bandplanerna blev verklighet och DEATHENING tog form. Dessutom har vi några av de snabbaste bas-fingrarna jag sett, tillhörande Dr. Pär Hallgren.

- Avsikten har alltid varit att spela hårt, snabbt och tungt samt att till detta addera snygga melodier, solon och harmonier. Man kan säga att vi rör runt i en influensgryta bestående av oldschool döds, thrash och hård rock. Texterna rör väl sig i fåran för samhällskritik, där den sönderslagna blodiga människokroppen utgör den tydligaste metaforen för det till synes ändlösa flödet av orättvisor och idiotier. Ingen brist på inspiration där inte. Men det är ändå det musikaliska som är det primära för oss. Att lira hårt och förmedla energi. Vi försöker inte uppfinna hjulet, kan man säga, det har som bekant funnits ganska länge. Men vi vill göra en egen version som blåser liv i dödsmetallens ursprungliga känsla, utan att vara fast i den. Alla i bandet har olika musikaliska referenser som spänner över det mesta inom hårdrock. Vi plockar inspirationen från många håll.

WeRocks läsare har gjort sitt val, men vi undrar vilken skiva Pål Callmer själv tycker var den starkaste debuten förra året, förutom "Open Up And Swallow" då.
- Jag gillar SECTU som gjorde en riktigt bra platta. Stefan [Lundgren] har grymt bra tryck i rösten. Sen måste jag nämna Malmöbandet WRAPTORS som ligger på samma bolag som vi och som också albumdebuterade 2011. Progressiv hård rock på inte alltför stort allvar, som kan vara ganska svårlyssnad, men som växer för varje genomspelning. Nu är jag ju partisk eftersom både jag och Niklas Fridh är med i WRAPTORS, men vi gillar plattan och hoppas att fler kan få upp ögonen för den. Den är ändå på många sätt besläktad med DEATHENING, men är i en helt annan genre. Finns på Spotify.


DEATHENING

Med debuten nästan ett år bakåt i tiden är vi nyfikna på bandets framtidsplaner. Callmer säger sig inte kunna säga något konkret om kommande spelningar just nu, men uppmanar oss att hålla utkik framöver. Däremot delar han med sig av nyheter gällande en uppföljare till "Open Up And Swallow".
- Uppföljaren är på gång. Trummorna är inspelade till 11 låtar och jag är i full gång med gitarrerna och textförfattandet. Vi hoppas att resultatet blir en utveckling av förra plattan utan att vara helt annorlunda. Det blir lite hårdare och lite mer rakt på tror jag, men det är svårt att säga när man är mitt uppe i arbetet. Vad jag kan säga är att vi är tveksamma till om det blir någon CD nästa gång. Det verkar vara en död produkt. Vi kommer nog att satsa på vinyl istället. Givetvis kommer släppet även att finnas på Spotify, iTunes och liknande, precis som årets bästa svenska debut gör, men på CD...tveksamt. Vi hoppas vara färdiga med nya plattan under våren/sommaren och kunna släppa den i höst.

Kanske ingen CD-skiva, men definitivt ett nytt album att vänta alltså. Vi tackar Pål Callmer och önskar honom och DEATHENING all lycka till med kommande skivan och karriären framöver!

/ BiblioteKarin

 

Tävling

Tävlingen är nu avslutad och WeRock och bandet säger stort grattis till Håkan, Ulf och Matilda som vunnit varsitt signerat ex av "Open Up And Swallow"!
  • Skicka ett mejl till tavling@werock.se med svaret på frågan nedan.
  • Skicka ditt mejl senast 11/2
Fråga: Vad heter sångaren i DEATHENING?

TÄVLINGSREGLER
* För att delta i tävlingen ska svaret ha inkommit till WeRock på epost: tavling@werock.se senast lördag 11 februari 2012, med namn och giltig e-postadress. Vid flera rätta svar lottas vinnarna.
* Ange "DEATHENING" i ämnesraden
* WeRocks skribenter och personer nära släkt med dessa eller med aktuellt band och skivbolag kan inte delta.
* Vinnarnas namn kommer att publiceras på WeRock.se och vinnarna meddelas via mejl.
* WeRock bekostar frakten av vinsten till vinnare inom norden, men ansvarar inte för ev. skadade/försvunna försändelser i posthanteringen. Eventuella skador reklameras till posten/leverantören.


Lmna en kommentar till artikeln:
(Kommentarer som anses sttande, innehller personangrepp, reklam eller p annat stt inte fljer vra riktlinjer kommer att plockas bort.)

Till startsida »