Skriven av: Tomasz Swiesciak Lst: 3223 ggr. Kommenterad: 3 ggr.


IRON MAIDEN – Somewhere Back In Time World Tour 2008
Acer Arena, 9 februari, 2008
Sydney, NSW *****

IRON MAIDEN lämnar den olympiska arenan som storslagna vinnare och visar ännu en gång att trender ja, de passerar, men heavy metal av klassiskt snitt står sig mot allt!

Acer Arena är nästan fullsatt till bristningsgränsen när den brittiska järnjunfrun intar scenen med storm och purfärsk energi i paritet med ett kärnkraftverk från de gamla östblocken. De 40 000 åskådarna är med på varenda not från öppningsspåret Aces High till avslutande Moonchild. Under två timmar får jag bevittna en storslagen show där ettriga riff avlöser varandra som aldrig sinande kulsprutor, där vackra gitarrharmonier signerade Adrian, Janick och Dave lämnar ett radband av pärlor på min panna och gåshud hos varenda svartklädd betraktare.

Det karismatiska krutpaketet, närmare känt som Bruce Dickinson har en kondition som närmast kan liknas vid en elitlöpare. Sångaren avlämnar den ena perfekta tonen efter den andra från sin starka strupe samtidigt som kan springer som en skållad råtta mellan mumier och pyramider. Och så graciöst han gör det!

Winston Churchills inledande tal ”fight them on the beaches” skapar den rätta atmosfären innan hela stadion exploderar i bengaliska eldar och en epilepsiframkallande ljusshow. Scenen är klädd i en blandning av egyptisk dekor och det futuristiska omslaget känt från ”Somewhere In Time”. Efter 2 Minutes To Midnight blir vi varse om fler klädbyten än Celine Dion hinner med under sin livstid när frontmannen dyker upp i allt från en brittisk legionssoldat, vevandes Union Jack till en maskbeklädd farao. Knytnävarna i luften är dubbla från antalet åskådare när Wasted Years och Heaven Can Wait sätter sina permanenta ärr i min ryggmärg.

Publiken hamnar i en mörk trans och allsång ljuder i Sydney under Fear Of The Dark. Med alla tändare i luften kan vi nog alla anses vara miljöbovar och bidragare till växthuseffekten. När en två meter lång futuristisk Eddie dyker upp på scen vet inte jublet några gränser alls.

De episka styckena Rime Of The Ancient Mariner och Powerslave avslutar en förtrollande show i absolut världsklass.


Foto:Sofia Gustafsson


Foto:Sofia Gustafsson


Foto:Sofia Gustafsson

Tomasz Swiesciak
2008-02-10


Lmna en kommentar till artikeln:
(Kommentarer som anses sttande, innehller personangrepp, reklam eller p annat stt inte fljer vra riktlinjer kommer att plockas bort.)
Namn: Holma | Datum: 2008-02-20 10:41:53

Don Tomaso, man kan nästan få för sig att du gillade spelningen? :D

Grymt att höra inför sommarens begivenhet i Fjollträsk.
Namn: Zeke | Datum: 2008-02-20 11:15:34

OJ OJ OJ .. vad det kommer bli grymt i sommar...
Fick hem Live after death DVD igår .. Så bra den är!! Så bra det kommer vara på Ullevi i sommar. Ska även åka ner till Wacken och se de .. Kommer bli en kanonsommar!!!
Stay metal
Namn: Metallbibliotekarien | Datum: 2008-02-22 10:34:31

Shit, scenen ser ju nästan lite fläskig ut *skratt* och väldigt väldigt coolt att avsluta med "Mariner" och "Powerslave". Körde de mycket från "Seventh son..." förresten?

Till startsida »