Skriven av: Robert Gustafsson Läst: 1845 ggr. Kommenterad: 0 ggr.


Dozer Records

WeRocks Robert Gustafsson fick ett snack med Dozer Records, ett ungt bolag som inte alls tycker det Àr konstigt att starta skivbolag i dessa tider av nedladdning och vikande skivförsÀljning.

Hej Dozer Records - vilka Àr ni?

- Hejsan. PÄ Dozer Àr vi tre personer. Stina, Alex och Nick. Vi drog igÄng verksamheten efter att Stina och Alex bröt sig ur Tractor Productions. Nick Àr en gammal vÀn som sedan tidigare har tvÄ stycken skivbolagsetiketter. Vi tre slog oss ihop och startade Dozer Records. Vi har tre etiketter under vÄr flagga. Dozer Records, Social Blasphemy Records och Preachers Cath Records.

- Utöver detta har vi Àven en studio med bÄde analog och digital teknik dÀr de flesta av vÄra band spelar in. SjÀlvklart jobbar vi Àven med utomstÄende band som lÄter intressanta. Vi Àr ett gÀng audiofiler som gÀrna utvecklar vÄrt nörderi med alla möjliga samarbeten. Hoppar Àven in som ljudtekniker pÄ diverse livespelningar.

- Stina Àr vÄr label manager och sköter det dagliga jobbet med press, reklam, utskick mm, samt jobbar som producent pÄ en hel del av vÄra inspelningar. Nick Àr inte bara grafisk formgivare, producent och musikaliskt geni, han Àr Àven en jÀvel pÄ att redigera film och videos. Han sköter Àven det mesta med Preachers Cath och Social Blasphemy. Alex Àr vÄr A&R samt hustekniker/producent. Han sköter Àven kontakter med vÄra samarbetspartners (distributörer och andra skivbolag vi samarbetar med).

- Tanken bakom bolaget Àr att ge banden vad de har rÀtt till. Allt för mÄnga band har blivit blÄsta eller förlorat massa pengar. Vi kör raka puckar. Ofta Àr det banden som gör det mesta av jobbet men fÄr minst pengar. Vi jobbar inte sÄ. Bolag och band jobbar lika hÄrt och inkomsterna delas 50/50 mellan band och bolag.

Vansinnigt frÀckt att starta ett skivbolag nu, i dessa nedladdningstider. Hur agerar ni för att klara det?

- Vet inte om det Àr sÄ frÀckt, snarare lite korkat... Men samtidigt Àr vi ett gÀng eldsjÀlar som lever för musik och Àlskar det vi gör. Som skivbolag idag kan man inte rÀkna med att bara fÄ inkomster genom skivförsÀljning. Klart att man kan bli lite irriterad pÄ all illegal nedladdning, men samtidigt Àr det ett bra sÀtt att upptÀcka ny musik. SÄ varför inte dra nytta av det istÀllet för att klaga?

- Ju fler som laddar ner eller streamar vÄra artister, desto mer populÀrare blir de. Börjar snacket gÄ om ett band sÄ finns det andra vÀgar att fÄ in stÄlar. "Musicbranding" Àr en vÀxande marknad, dvs vi ser bandet som ett varumÀrke och försöker sÀlja in bandet och dess musik i olika sammanhang. Ett bra exempel pÄ denna form av verksamhet Àr DEAD BY APRIL och CORRODED som fick varsin lÄt som ledmotiv i Robinson.

- Sen sysslar vi mycket med metal och Àr det nÄgonstans det finns lojala fans sÄ Àr det dÀr. SÄ vi mÄste se till att vÄra band kommer ut och spelar och att det finns merchandise tillgÀngligt. Vem vill inte ha en T-shirt att minnas en grym konsert med?

- Förr fanns det ett litet antal riktigt stora skivbolag. Nu Àr ett ett stort antal smÄ bolag. Detta ökar mÄngfalden och utbudet. MÄnga stora band ligger idag pÄ smÄ bolag. Och dessa smÄ bolag Àr oftast specialiserade pÄ en eller ett par olika musikstilar, som de dessutom kan vÀl. DÀr i ligger nog styrkan hos oss. Vi Àr tre musikÀlskande galningar som Àlskar den hÄrdare musiken och vi vet vad vi gör. Alla har spelat i band och givit ut skivor, sÄ vi vet hur bÄda sidor i branschen ser ut. BÄde frÄn artistens och bolagets sida.

- Och plats finns alltid för nya bolag. Ju fler bolag desto större utbud. Sen gÀller det bara att konvertera alla frÄn mainstream och radioskval och fÄ dem att upptÀcka riktigt bra musik ;)

Vilka akter jobbar ni med - och finns det nÄgon av dem som vi ska hÄlla ett extra öga pÄ de nÀrmaste fem Ären?

- Vi har just nu fem band vi jobbar med. Vi slĂ€ppte DESPITEs andra platta ”Clenched” dĂ€r bl.a. Andreas Kleerup var inblandad. Sen har vi LORD BELIAL pĂ„ vĂ„rt bolag. Vad som kommer att hĂ€nda dĂ€r vet ingen dĂ„ de Ă€r lite hemliga av sig. Nu i november slĂ€pper vi DISTORTED BELIEFs debutplatta. HĂ€r snackar vi brutal Stockholmsdöds i klassisk stil blandat med modernare amerikanska tongĂ„ngar.

- ART FAR AWAY Àr ett annat intressant gÀng som slÀpper sin debut hos oss inom kort. Det Àr svÄrt att kategorisera dem men det osar avant garde-metal, som Stina uttrycker det. VÀldigt annorlunda och tungt. HÀr finns allt frÄn 290 bpm blastbeats till hjÀrtskÀrande vackra melodier, gitarrer nedstÀmda en hel oktav och riktigt bra och intressanta texter. HÀr ska man hÄlla ögonen öppna för de kommer att gÄ lÄngt.

- CREED OF SIN har nyligen spelat in sin platta som kommer slÀppas tidigt nÀsta Är. Tung och snabb metal nÀr den Àr som bÀst. FÄr ni chansen att se dem live sÄ gör det. Vi har sÀllan sett sÄ mycket röj som nÀr de stÄr pÄ scen.

Hur gÄr det till nÀr ni hittar och bestÀmmer er för att ge ut en akt?

- Vi fĂ„r en del demos och lĂ€nkar, men sĂ€llan Ă€r det nĂ„got vi fastnar för. Det mĂ„ste finnas nĂ„got speciellt med banden. Av 1 000 band sĂ„ hittar vi kanske ett band som vi kĂ€nner att: FAN det hĂ€r var grymt.

- Processen frÄn demo till kontrakt Àr ganska lÄng. Vi vill alltid se bandet live innan vi skriver kontrakt med dem. För trots allt sÄ Àr det live som musiken upplevs bÀst. Vi fick för ganska lÀnge sedan en skiva av ett band som letade kontrakt. Hela skiten var fÀrdiginspelad och det lÀt riktigt grymt. Det var bara att ge ut den. Men vi ville se dem live först, och det var lite av en besvikelse. Det lÀt inte alls lika bra som pÄ inspelningen sÄ vi beslöt oss för att inte signa dem. Allt mÄste stÀmma om vi ska satsa.

Vad tror ni om de kommande fem Ären dÄ, frÄn ett skivbolags perspektiv. Vad blir nÀsta stora grej?

- SvÄrt att sÀga. Men troligtvis kommer allt att bli Ànnu mer lÀttillgÀngligt och dÄ gÀller det att ligga i framkant. Att vara en bakÄtstrÀvare och satsa pÄ att sÀlja cd eller vinylskivor och bara tycka illa om utvecklingen hjÀlper inte. Alla mÄste lÀra sig och anpassa sig efter tiden. SjÀlvklart mÄste vi tjÀna pengar för att ha rÄd att satsa pÄ band, men det finns andra vÀgar att ta istÀllet för enbart skivförsÀljning.

- Vi tror att tjÀnster som t.ex. Spotify kommer att öka och dÀrmed ökar Àven intÀkterna pÄ dessa tjÀnster. Ju fler som ansluter sig desto mer krav kan artister och bolag stÀlla och desto rÀttvisare kommer det att bli. Det Àr en spÀnnande utveckling just inom denna form av strömmad musik. Spotify fÄr nu seriös konkurrens av bl.a. norska WIMP. Och för vÄr och alla andras del Àr det bra. Det leder till att dessa tjÀnster lockar till sig Ànnu fler anvÀndare och musiken sprids mer och ju fler anvÀndare desto mer intÀkter som tÀcker upp för sinande skivförsÀljning. Facebook har ju nu ett samarbete med Spotify., och det ger redan resultat.

- Youtube Àr en annan grej som faktiskt gÄr att tjÀna pengar pÄ. Genom att ha reklam i sina klipp fÄr man in pengar till att satsa pÄ artister. Vi kommer nog att fÄ se mÄnga intressant lösningar pÄ hur musik kommer att spridas. Alla Àr vi barn i början och till slut kommer det att bli riktigt bra tror vi.

Okej, absolut sista frÄgan - vilken akt vore er "drömsigning", oaktat alla praktiska hinder?

- Skulle vÀl inte tacka nej om MASTODON kom med en lika bra skiva som deras tre första och ville signa med oss.

Tack för snacket, lycka till framöver!


/Robert GustafssonRecenserade Dozer Record-album pÄ WeRock:

Recension av DESPITEs "Clenched" (2010)

Recension av DESPITEs "In Your Despite" (2009)


Lämna en kommentar till artikeln:
(Kommentarer som anses stötande, innehćller personangrepp, reklam eller pć annat sätt inte följer vćra riktlinjer kommer att plockas bort.)

Till startsida »