Skriven av: Werock Lst: 1915 ggr. Kommenterad: 3 ggr.


WeRock 5 år!

Bästa musiken 2006-2011

5 år. I vissa sammanhang kan det tyckas gå snabbt, i andra långsamt. Du väljer själv vilken del du placerar de senaste fem åren som passerat, men vi på Werock vill gärna ge dig våra synpunkter på vad som egentligen varit bäst sen vi slog upp de digitala portarna på vår site.

Häng med på skribenternas olika listor över vad som - egentligen - varit bäst de senaste 5 åren, november 2006 tilll november 2011!

Detta är första delen av 2 i skribenternas 5-årsbästalistor.


Robert

BÄSTA ROCK

GRAVEYARD "Hisingen Blues". Nej. det råder nog ingen tvekan. Detta är ett album som hade räknats tilll de stora klassikerna om det hade släppts på 70-talet. Varje låt är dominant, insatsen från bandet är briljant. Rock, mina vänner, blir helt enkelt inte mer tidlös eller bättre än så här!

WeRocks recension av GRAVEYARDs "Hisingen Blues"

BÄSTA DEATH METAL

Klurigt, minst sagt. Tilll slut faller dock undertecknads röst på TRIBULATION "The Horror", en fantastisk helhet tilll skiva. Samtidigt ska det erkännas - hade "For Those Once Loyal" med BOLT THROWER släppts under aktuell tidperiod så hade du sett det omslaget nu på denna kategori!

WeRocks recension av TRIBULATIONs "The Horror"

BÄSTA THRASH METAL

...kan väl inte bli annat än MACHINE HEADs "The Blackening", trots att jag tycker att man kan argumentera för om det verkligen är thrash längre. Ja, och så finns ju senaste alstret "Unto The Locust" också...

WeRocks recension av MACHINE HEADs "The Blackening"

BÄSTA POWER METAL

Lurig kategori för min del. Powermetal är ingen favoritgenre, men här bänder jag in MASTERPLAN. Återföreningen med JORN LANDE innebar en nytändning, och "Time To Be King" är en sån där skiva som liksom växer och vinner i längden!

WeRocks recension av MASTERPLANs "Time To Be King"

----------------------------------------------------------------------------------------

Martin

BÄSTA ROCK

CLUCH - "From Beale To Oblivion"
Va? Inte GRAVEYARD? Nej, alldeles oavsett vad det bandet gör så har CLUTCH gjort det bättre under så mycket längre tid. Svänget, integriteten, låtarna, turnédisciplinen, CLUTCH har mycket som talar för sig. "From Beale Street To Oblivion" integrerar ett sväng från helvetet med en nerv som många band skulle sälja sin själ för att ha. Vad CLUTCH gör är att visa att det finns bara ett sätt att lyckas - talang. Och en helvetes massa arbete.

BÄSTA DEATH METAL

Det finns prick två länder som har band som kan kvala in för tävlan i denna kategori; Sverige och USA. Men det blir ändå oerhört svårt: ställ VOMITORYs "Carnage Euphoria" och THE FACELESS "Planetary Duality" mot varandra och du får det lika svårt som jag. Två fantastiska band, två makalösa skivor - och två inriktningar inom dödsmetallen. Nu föll valet ändå på "Planetary Duality" för min del, eftersom jag svårligen har snöat in på den tekniska sidan av dödsmetallen på senare år - och är det något som du får i myckenhet av från THE FACELESS så är det teknikalitet. Du får också en skakande talang för låtskriveri, och en, faktiskt, briljant känsla för melodi. Därför "vinner" "Planetary Duality" denna kategori.

WeRocks recension av THE FACELESS "Planetary Duality"

BÄSTA THRASH METAL

"Formation Of Damnation" av TESTAMENT. Inget annat band har varit så utdömt som TESTAMENT. Först släpper man en platta som "The Gathering" 1999 till stor acklamation. Sedan följer en 9 år lång väntan och kräftgång för bandet. Och så kommer "Formation Of Damnation" och jävlar om inte bandet levererar som mycket, mycket få band skulle kunna göra på samma sätt. TESTAMENT är, och kommer alltid att vara, band nummer fyra i The Big 4 oavsett vad andra säger. Punkt.


BÄSTA POWER METAL Har i ärlighetens namn inte släppts några bra power metal-plattor under de senaste fem åren. Knappt några innan dess heller.

----------------------------------------------------------------------------------------

Henrik

BÄSTA DEATH METAL

Det krävdes ingen större fundering att komma till slutsatsen att OPETH ”Watershed” tar hem detta. Jag trodde inte att de någonsin skulle komma upp i de musikaliska kvalitéer som de gjorde på mästerverket ”Blackwater Park” men så släppte de 2005 ”Ghost Reveries” och jag var helt lyrisk. Föreställ er då de förväntningar som fanns när de tre år senare skulle släppa en uppföljare, och de lyckas överträffa dessa. Man skall inte vara frispråkig med att använda ordet nyskapande, men det är precis vad ”Watershed” är. En tidlös skiva som har allt och som kan, utan att tappa sitt anseende, kallas en "Altars Of Madness" för 2000-talet.

WeRocks recension av OPETHs ”Watershed”

BÄSTA THRASH METAL

Detta krävde lite mer eftertanke då både MACHINE HEAD ”The Blackening” och TESTAMENT ”Formation of Damnation” släpptes under denna period. MACHINE HEAD hade något speciellt på gång redan då de släppte ”Through the Ashes of Empires” 2003. Inledande Imperium som tydligen var den sista låten som skrevs till skivan bådade gott för framtiden. Vilket de tydligt visade när de fyra år senare släppte mastodontverket ”The Blackening”. Thrash metal i en mantel av progressiv rock fick både kritiker och fans att högljutt deklarera sitt godkännande. TESTAMENT å andra sidan är ett av mina favoritband som jag följt sedan tidigt nittiotal. ”The Formation Of Damnation” var först en besvikelse i mina ögon, men detta färgades snarare av det faktum att jag har svårt att inte jämföra den med deras föregående och starkaste giv hitills ”The Gathering”. Det är mer rättvist att bedöma det efter dess egna premisser och då ”The Formation of Damnation" är en thrashfest som heter duga, får det faktiskt bli TESTAMENT som vinner detta.

BÄSTA HEAVY METAL

Det finns några få riktigt klockrena album som släppts de senaste åren inom denna genren, till exempel TRIOSPHERE ”The Road Less Travelled”. Men även här behövs det ingen större funderare utan detta tas hem av SYMPHONY X ”Paradise Lost”. Lyrik baserad löst på John Miltons episka dikt med samma namn, musiker i världsklass, snyggt omslag, klockren produktion och framförallt ett låt material som aldrig någonsin blir enformigt, vad mer kan man begära?

WeRocks recension av SYMPHONY Xs "Paradise Lost"

----------------------------------------------------------------------------------------

Manhammer

BÄSTA DEATH METAL

DARK TRANQUILLITY - "Fiction"
På ”Fiction” lyckades DARK TRANQUILLITY med konststycket att sammanfoga alla de bästa bitarna från tidigare släpp till en fantastisk helhet. Här blandas tyngden från ”The Mind’s I” och ”Damage Done” med melodierna från ”The Gallery”, de elektroniska effekterna från ”Haven”, de vackra pianoslingorna och partierna med Micke Stannes rena sång från ”Projector”, den härliga känslan från ”Character” och karriärens spridda inslag av kvinnlig sång. Stanne sjunger bättre än någonsin och allt framförs med den tekniska precision som har kommit att känneteckna bandet.

WeRocks dubbelrecension av DARK TRANQUILLITYs "Fiction"

BÄSTA POWER METAL

AVANTASIA - "The Scarecrow"
"The Scarecrow" kan knappast kategoriseras som en renodlad power metal-skiva, och detta var en av orsakerna till att skivan av många fans mottogs oändligt mycket svalare än den förtjänade. Musiken på skivan är väldigt varierad, men visst finns här även power metal av absolut ädlaste märke. Skivan har egentligen allt, och trots att den snart har fem år på nacken växer den fortfarande varje gång jag lyssnar på den!

----------------------------------------------------------------------------------------

Karin

BÄSTA ROCK

Mina kolleger hittar på nästan omöjliga listkategorier... Vaddå bästa rock? Vad är då rock, vad är inte rock? Nå bästa icke-metal under de senaste fem åren är för mig definitivt THÅSTRÖM med sin "Kärlek är för dom" från 2009. Den är inte recenserad på WeRock...

BÄSTA DEATH METAL

Alltså, hallå?! Det här med genrer och subgenrer är allt ett besvärligt kapitel. Hur jämför man BEHEMOTH med IN FLAMES? Hur bedöma en svärtad dödsmetallskiva som 2010 års "Evangelion" jämfört med årets melodiska "riksmetal" i form av "Sounds of a Playground Fading" från IN FLAMES? Men även om IN FLAMES album gått fler varv i spelaren trots sina blott fyra månader i min ägo, är "Evangelion" på något slags "objektivt" plan det absolut främsta av vad death metal bjudit under senare år.

WeRocks recension av BEHEMOTHs "Evangelion"

BÄSTA THRASH METAL

MACHINE HEADs färska "Unto The Locust" kanske faktiskt tar hem spelet om frågan ställs om ett år när dess varaktighet bättre kan bedömas, den går brännhet i spelaren här hemma just nu, men för närvarande kan inget slå TESTAMENTs ”Formation of Damnation”.


----------------------------------------------------------------------------------------

Lmna en kommentar till artikeln:
(Kommentarer som anses sttande, innehller personangrepp, reklam eller p annat stt inte fljer vra riktlinjer kommer att plockas bort.)
Namn: Diamond | Datum: 2011-11-06 12:14:51

Helt okej framförda listor, bra jobbat!
Måste ändå nämna några fler i förbifarten:
Death:
Vader "Impressions in blood", 2006
Thrash: Overkill "Ironbound", 2010
Power: Saint Deamon " In shadows lost...", 2007
Namn: Martin Bensch | Datum: 2011-11-08 13:11:40

"Impressions In Blood" gillade jag verkligen också :-) Men konkurrensen är ju mördande inom denna kategori, haha!
Namn: Robert | Datum: 2011-11-10 12:08:38

Mördande.
Verkligen kul Martin!

Till startsida »