Skriven av: BiblioteKarin Läst: 2283 ggr. Kommenterad: 1 ggr.


NETHERBIRD

Det Ă€r full aktivitet i NETHERBIRD-lĂ€gret. Förra Ă„ret slĂ€pptes bandets andra fullĂ€ngdare, ”Monument Black Colossal”, och nu ett Ă„r senare kommer EP:n ”Shadows and Snow”. NETHERBIRD syns ocksĂ„ alltmer ute pĂ„ vĂ„ra rockklubbar och konsertlokaler. WeRock fick ett snack med Nephente, bandets sĂ„ngare och ena grundare, om inspiration kontra stöld, fysisk skiva kontra nedladdning, medlemsbyten och bandets framtid. Dessutom tips om 2011 Ă„rs bĂ€sta album.

"Jag blir stolt över att du har svÄrt att sÀtta fingret pÄ vÄr exakta identitet"

- NETHERBIRD Àr ett band som jag bildade tillsammans med Grim (gitarr) och Bizmark (gitarr och keyboard) i oktober 2004, sÀger sÄngaren Nephente. Faktum Àr att vi tog beslutet att skapa musik tillsammans nÀr vi gick pÄ DISSECTIONs Äterkomst-gig i Stockholm. SÄ hÀr i efterhand kÀnns det vÀldigt passande eftersom vi frÄn början hade för avsikt att spela black/death metal med rötter i den musik vi vÀxt upp med och som inspirerat oss, och det handlar dÄ om band som började spela under tidigt 90-tal. Ett av dessa Àr givetvis DISSECTION, men jag vill gÀrna nÀmna UNANIMATED och VINTERLAND som tvÄ viktiga influenser ocksÄ.
-NĂ€r vi bildade NETHERBIRD valde vi att inte ha en fast sĂ€ttning utan istĂ€llet ville vi fokusera pĂ„ vĂ„rt musikskapande, och saker som replokal och andra praktiska delar kom faktiskt först flera Ă„r efter vĂ„ra första inspelningar. Vi skrev lĂ„tar utan nĂ„gon begrĂ€nsning till ”vem klarar att spela detta pĂ„ trummor?”, utan vi bad nĂ„gon som vi kĂ€nde var lĂ€mplig att haka pĂ„ nĂ€r det var dags för studion och med tiden blev det rĂ€tt mĂ„nga gĂ€ster som vi spelade in med. Men vi har aldrig sett pĂ„ bandet som ett ”projekt”, det var Ă€mnat att bli ett band med full sĂ€ttning pĂ„ sikt men vi lĂ€t det ta tid och slapp dĂ€rför mycket av den replokalsĂ„ngest som t ex drabbat mig i tidigare band. Mer fokus pĂ„ konsten, mindre pĂ„ att brĂ„ka om logotyper och annat vĂ€rldsligt, skrattar Nephente.

I NETHERBIRDs musik finns drag av bland annat bÄde black, gothic och symfonisk metal, och den kan vara ganska svÄr att genrebestÀmma. Detta ses av sÄngaren som nÄgot enbart positivt.
- Jag blir stolt över att du har svÄrt att sÀtta fingret pÄ vÄr exakta identitet. Vi har frÄn dag ett skapat och spelat in det som vi kÀnner passar oss just dÄ. Det enda som varit givet Àr det mörker och den innerlighet som jag anser hör till bra musik. Men som jag sa tidigare, vÄra rötter ligger djupt i tidigt 90-tal och den skandinaviska death och black metal-scenen, sÄ rent ljudmÀssigt finns nog alla vÄra influenser dÀr, textmÀssigt Àr det kanske mer gotiskt eller rent av existentiella teman som dominerar. Vi kommer ocksÄ fortsÀttningsvis att försöka utveckla vÄrt uttryck men rötterna Àr konstanta och vi anser fortfarande att de bÀsta produktionerna spelades in av Dan Swanö i Unisound under 1990-talet.

Svenskt 90-talssound Àr sÄledes en given inspirationskÀlla för NETHERBIRD. Annars Àr Nephente inte frÀmmande för att stjÀla idéer frÄn olika hÄll...
- Jag har skrivit extrem metallmusik sedan 1990 sĂ„ jag har faktiskt vĂ€ldigt svĂ„rt att sĂ€ga vad som egentligen Ă€r min inspirationskĂ€lla. Ibland vill man ju sĂ€ga att man blir inspirerad av ”allt man ser och kĂ€nner” men det kĂ€nns som en rĂ€tt tom klyscha. Saken Ă€r den att jag Ă€r och lever för den musik jag skapar och har alltid den som ett raster nĂ€r jag gĂ„r pĂ„ konserter, ser pĂ„ konst eller nĂ€r jag lĂ€ser, sĂ„ det blir liksom en process dĂ€r jag alltid funderar pĂ„ hur det som inspirerar eller berör mig ska kunna bli en del i mitt eget skapande. Troligen Ă€r jag alltsĂ„ den största tjuv du kan finna, eller den Ă€rligaste konstnĂ€ren, men mitt skapande Ă€r till stor del ett Ă„terskapande, eller att finna nya kombinationer, av annan konst. Dock Ă€r det sĂ€llan musik som inspirerar mig utan snarare bildkonst eller annan scenkonst.
- Jag lyssnar mycket pĂ„ musik givetvis men Ă€r dĂ„ mer ”avkopplad” och tĂ€nker inte sĂ„ mycket, för den uppfyller mig helt. Det Ă€r Bizmark som skriver i princip all musik och jag alla texter för NETHERBIRD, sen arrangerar hela bandet lĂ„tarna till den helhet som vi spelar in. Vi Ă€r vĂ€ldigt olika som personer och har olika musikaliska förebilder sĂ„ det finns ett rikt spektrum av influenser att ta av. Vi skriver ungefĂ€r tvĂ„ plattor om Ă„ret men allt spelas inte in, i alla fall inte Ă€nnu, men vi har gott om material inför framtiden.

Bandet har funnits sedan 2004 men först nyligen började NETHERBIRD Àven ge konserter. Ett nödvÀndigt medlemsbyte gjorde detta möjligt.
- Det var först 2010 som vi kÀnde att vi hade tillrÀckligt med material som fungerade live och kÀnde att tiden var mogen för live-framtrÀdande. FörÀndringen som gjorde detta möjligt var att Erik RöjÄs tog över bakom trummorna efter Adrian Erlandsson [ex-AT THE GATES och THE HAUNTED, numera i PARADISE LOST]. Eftersom Adrian bor i England blev det för kostsamt att ta gig, sÄ det var nödvÀndigt för oss att gÄ skilda vÀgar och nu har vi hela bandet i Sverige vilket gör det möjligt att genomföra spelningarna.
- Totalt har nÀra 20 personer funnits med pÄ de olika inspelningar vi gjort under Ären, inte minst tre olika trumslagare. Dock Àr Erik RöjÄs den första fasta trumslagaren i bandet som vi spelat live med och det fungerar lysande. Han Àr en enorm talang och hans dedikation till musiken och bandet gör honom till en sjÀlvskriven medlem. SÄ nu har vi en fast sÀttning och den kommer inte Àndras i första taget om jag fÄr som jag vill! Kemin i bandet Àr otrolig och det gör att vi nu vÀxer som en enhet vilket kommer mÀrkas pÄ kommande inspelningar. "Shadows and Snow"-EP:n Àr första steget pÄ den resa som vi som helt band kommer göra under kommande Är och jag tycker den spöar allt vi gjort tidigare.

"VÄra nedladdningsbara album Àr aldrig slutsÄlda"

”Shadows and Snow” slĂ€pptes för fri nedladdning och samtidigt till försĂ€ljning i fysiskt format. Det hĂ€r Ă€r ett medvetet sĂ€tt att sprida sin musik som NETHERBIRD tĂ€nker fortsĂ€tta med.
- Ja, vi har valt denna vÀg eftersom alla som vill ÀndÄ kan ladda hem all musik. Men de som vill höra oss kan ladda hem det frÄn oss sjÀlva. Tiderna har förÀndrats och vi ser inte det som ett problem. Den som vill kan nu höra vÄr musik oavsett var de bor, vÄr nedladdningsbara musik Àr aldrig slutsÄlda. De som sen gillar det Àr vÀlkomna att köpa en tröja eller en platta och pÄ sÄ sÀtt har vi rÄd att fortsÀtta spela in och slÀppa mer musik. VÄrt yttersta syfte med NETHERBIRD Àr att skapa musik, fÄ folk att lyssna och förhoppningsvis fÄr dem att kÀnna nÄgot. Med hjÀlp av gratis nedladdning nÄr vi otroligt mÄnga fler Àn vi skulle gjort med enbart skivor. Fan, den som Àr 15 idag har ju inte ens en CD-spelare sÄ jag förstÄr att de skiter i det old school-formatet. SjÀlv Àlskar jag skivor och samlar pÄ hög, men jag har inga illusioner om att det ska vara nÄgot som kommande generationer gör. SÄ lÀnge de lyssnar och gillar det sÄ fÄr det bli pÄ vilket format som helst, resten Àr bara en teknisk frÄga och dÀrmed understÀlld konsten, ler Nephente.


NETHERBIRD

Hösten och vintern ser ut att innebÀra brÄda tider för NETHERBIRD med ytterligare nya skivslÀpp och bÄde spelningar i Sverige och turné utomlands. Men det ligger inte för bandet att vila pÄ lagrarna.
- Vi slÀpper först ytterligare tvÄ EP och dessa kommer sedan att samlas pÄ en fullÀngdare med tvÄ nya spÄr. Allt kommer finnas för gratis nedladdning ocksÄ. SÄ fullÀngdaren slÀpps nog i skiftet vinter/vÄr 2012 om allt gÄr enligt plan. Sen blir det nog minst en ny EP under nÀsta Är ocksÄ, vi ligger inte pÄ latsidan!
- Vi har spelat i Sverige under hösten, ett gig i Uppsala, ett pĂ„ en kryssning till Riga (Rock Bitch Boat) och hĂ€rnĂ€st Ă€r det Göteborg. DĂ€refter blir det nog rĂ€tt lugnt pĂ„ Sverigefronten en tid. I februari 2012 Ă„ker vi pĂ„ en turnĂ© som kommer tĂ€cka in Tjeckien, Slovakien, Ungern och RumĂ€nien. Totalt tror jag det Ă€r elva gig pĂ„ lika mĂ„nga dagar. Överlever vi det sĂ„ ska vi bums börja planera nĂ€sta turnĂ©. Vi har ocksĂ„ lite diskussioner inför gig i England och Ryssland sĂ„ det börjar öka pĂ„. Vi hoppas ocksĂ„ kunna fĂ„ spela pĂ„ lite festivaler under nĂ€sta sommar men det Ă€r svĂ„rt nĂ€r man ligger pĂ„ ett litet skivbolag. Den som lever fĂ„ se, vi kommer hĂ„lla pĂ„ lĂ€nge och har ingen panik.

Snart Àr det dags att summera det musikaliska Äret 2011 och Nephente har svaret klart om Ärets bÀsta album.
- Jag tycker DEMONICALs "Death Infernal” Ă€r Ă„rets platta, hĂ„rt, rĂ„tt och rĂ€tt! SĂ„ jag Ă€r sĂ„ tuff att jag inte garderar mig utan kör pĂ„ den som Ă„rets tips!

WeRock tar till sig detta tips och konstaterar att vi Ànnu inte recenserat den plattan. Vi önskar bandet all lycka till i framtiden, och helt sÀkert kommer mer av och om NETHERBIRD finnas för lÀsning pÄ WeRock under kommande Är. Som Nephenthe avslutningsvis hÀlsar:

- Kör hÄrt sÄ lÀr vi höras mer framöver!

Recension av "Shadows and Snow"
Recension av ”Monument Black Colossal”

NETHERBIRDs webbplats
NETHERBIRD pÄ Spotify


/BiblioteKarin


Lämna en kommentar till artikeln:
(Kommentarer som anses stötande, innehćller personangrepp, reklam eller pć annat sätt inte följer vćra riktlinjer kommer att plockas bort.)
Namn: Vesper | Datum: 2011-11-04 18:33:16

Det kommer vÀldigt sÀllan att se nÄgon som Àr sÄ bra pÄ att uttala sig. Mycket imponerande person att intervjua!

Till startsida »