Skriven av: Martin Bensch Läst: 1959 ggr. Kommenterad: 0 ggr.


Getaway Rock Festival 2011 - dag 1, part 2

I ett solindrĂ€nkt GĂ€vle spelas det metal sĂ„ det stĂ„r hĂ€rliga till under tre dagar pĂ„ Getaway Rock Festival. WeRocks utsĂ€nde rapporterar frĂ„n hela festivalen. 

GHOST

Kön till Gasklockan ringlar mycket lÄng inför GHOSTs spelning - det Àr verkligen en sinnessjuk hype runt det hÀr gÀnget. VÀl inne möts man av ett nÀstan totalt mörker med mycket sparsmakad scenbelysning. Det Àr ockult sÄ det förslÄr. PÄ platta tycker jag att GHOST Àr tÀmligen ointressanta - men live kommer bandet verkligen till sin rÀtt. Det lÄter och ser förbluffande bra ut - varenda grej Àr vÀlrepeterad sÄ till den milda grad att det snarare Àr mer befogat att tala om en förestÀllning Àn en konsert. Hela scenen badar i rök och doften av rökelse blir efter ett tag vÀldigt pÄtaglig. Bandet, i vanlig ordning maskerade i verkligt suggestiva drÀkter kommer in till sakrala tongÄngar som jag tror Àr tagna frÄn Stanley Kubricks "Eyes Wide Shut". NÀr vÀl musiken drar igÄng tjuter publiken av lycka. Bandet har hela den stora, runt 800 pers, publiken i sin hand frÄn första till sista ton. KroppssprÄket frÄn sÄngaren Àr verkligen sparsmakat med smÄ handviftningar för att markera smÄ accenter i musiken. Folk sjunger med synnerligen starkt och Àlskar varenda grej bandet gör. Det tar inte lÄng tid förrÀn jag sjÀlv stÄr och nickar nöjt och verkligen njuter och lÀngtar efter nÀsta stycke musik. NÀr bandet vÀl gÄr av kÀnns det som om spelningen var alldeles för kort - se dÀr ett vÀldigt högt betyg om nÄgot!


DEATHDESTRUCTION

En försvarlig mĂ€ngd publik stĂ„r i den betydligt svalare gĂ€vlekvĂ€llen i vĂ€ntan pĂ„ göteborgarna. ScenförĂ€ndringen Ă€r i det nĂ€rmaste total frĂ„n nĂ€r GHOST spelade, men sĂ„ Ă€r musiken totalt vĂ€sensskild ocksĂ„. Musklig, gruskrossarmetal med rikligt med partier dĂ€r man kan headbanga av hjĂ€rtats lust. SĂ„ngaren Jimmie Strimell trĂ€der upp pĂ„ scenen med ett av de vĂ€rsta primalskriken jag hört pĂ„ hela festivalen - han imponerar framför allt i det höga registret dĂ€r han tar i sĂ„ jag tror att hans vĂ€ltatuerade hals ska spricka. Övriga bandet med Jonas Ekdahl, basisten Fredrik "Loppan" Larsson och gitarristen Henrik Danhage samtliga med ett förflutet i EVERGREY spelar tajt, tungt och ser ut att trivas alldeles förtrĂ€ffligt. I synnerhet nĂ€r de fĂ„r till stĂ„nd en wall of death som Ă€r riktigt vild. Ljudet Ă€r Ă€ven det brutalt tjockt och tungt. Men efter ett tag tröttnar jag pĂ„ bandets musik dĂ€r lĂ„tarna Ă€r vĂ€ldigt snarlika i sin uppbyggnad och efter ett tag blir man ganska mĂ€tt pĂ„ konserten - trots att bandet verkligen hĂ„ller Ă„ngan uppe. Bra, men inte sĂ„ mycket mer - och inget som jag kommer hĂ„lla som en av festivalens bĂ€ttre konserter. 

 

MARDUK

I den synnerligen, nĂ€stan orovĂ€ckande lĂ„nga, kön till MARDUKs gig i Gasklockan ser jag nĂ„gra lĂ„tar med ALICE COOPER. Nu Ă€r jag inte den fanatiker som kollega Ida Ă€r, men nog fan lĂ„ter det riktigt bra! Nya lĂ„ten I'll Bite Your Face Off klingar riktigt bra. Bandet, betydligt mycket yngre Ă€n sĂ„ngaren himself, Ă€r tajt med tre gitarrister och en trummis som bjuder pĂ„ stockakrobatik sĂ„ fort han fĂ„r chansen. Lika ekvilibristisk, fast pĂ„ ett helt annat sĂ€tt, Ă€r kaggeslaktaren i MARDUK Lars Broddesson. Om man som jag gillar blastbeats sĂ„ bjöds det pĂ„ en myckenhet av detta under giget. Mannen piskar pĂ„ likt en furie och driver bandet framför sig i den betongfundamentstunga musiken. Det handlar verkligen inte om subtiliteter, snarare om att mala ner publiken till finkornigt damm. MARDUK kommer bra nĂ€ra att lyckas under den dryga timme bandet hĂ€rjar loss pĂ„ scen. Phosphorous Redeemer och Headhunter Halfmoon levereras med en sĂ„dan pondus att jag tappar andan. Ska jag hitta nĂ„got att anmĂ€rka pĂ„ Ă€r det att bandet tar aningen för lĂ„ng tid pĂ„ sig mellan lĂ„tarna, men pĂ„ det stora hela levererar MARDUK precis den musikaliska tornado jag hade förvĂ€ntat mig. En fullt rensvĂ€rdig avslutning pĂ„ dag 1. 

 


Text och bild: Martin Bensch


Lämna en kommentar till artikeln:
(Kommentarer som anses stötande, innehćller personangrepp, reklam eller pć annat sätt inte följer vćra riktlinjer kommer att plockas bort.)

Till startsida »