Skriven av: Tomasz Swiesciak Lst: 2094 ggr. Kommenterad: 0 ggr.


2007, återföreningarnas år?

Blickandes tillbaka på det gångna musikåret när jag skriver denna krönika i Sydney, förs tankarna osökt till återföreningar. Det verkar som om årets trend har varit just denna företeelse. Samtidigt verkar den även hålla i sig när vi nu möter nya musikaliska upplevelser i det nya året.

Led Zeppelin lär ta priset som årets största musikaliska händelse när bandet återförenades för en bejublad spelning i London. Nu återstår det att se om magin från denna kväll består. Det ryktas nämligen redan om att bandet ska spela i Belfast, staden där de framförde ”Stairway To Heaven” för första gången för 36 år sedan. Robert Plant verkar vara motvillig till fler gig fastän de övriga medlemmarna gärna ställer upp.

Näst efter detta anser jag att Rage Against The Machines återfunna kämparglöd mot samhällets orättvisor slår högt. Något som bara skulle vara en engångsföreteelse visades bli flertalet spelningar. Bandet som kom att bli precis samma sak som de kämpade mot och för stora för sitt eget bästa landstiger australiensisk mark för första gången på 15 år när de framträder på endagsfestivalen Big Day Out i Sydney i januari.

Parallellt med detta ville även Sex Pistols visa att de har något vettigt att säga när alla originalmedlemmarna samlades för en jubileumskonsert i London i höstas.

För de lite mer erfarna rockarna har nyheten om Dios och Tommy Iommis återförening med Geezer Butler och Bill Ward under epitetet Heaven & Hell säkert varit ett glädjande besked när besannades i början av året.

Rockarna i Extreme återförenas med ett nytt studioalbum efter 13 år. Ingen har väl heller missat The Polices återförening tidigare i år och deras världsturné som tydligen håller i sig till mitten av nästa år.

Wacken Open Air är ju som bekant en gigantisk musikalisk händelse varje år. Det verkar även som om denna festival bidrar med en vänskaplig atmosfär då Immortal var evenemangets huvudattraktion i år. Samtidigt verkar Michael Amott vara överlycklig över att gamla dödsmetalpionjärerna i Carcass ska spela igen, om än bara för några framträdanden.

Slutligen är nyheten om att At The Gates återföring på samma festival nästa år något i hästväg för undertecknad. Sångaren Tomas Lindberg säger att detta ska vara det riktiga avslut som bandet aldrig fick efter splittringen för nästan ett decennium sedan. Tydligen vill inte bandet att arvet efter Slaughter Of The Soul förstörs så vi behöver inte hålla andan efter ett nytt studioalbum.

Vad kan vi då vänta oss 2008? Är alla dessa återföreningar ett sätt för band som hamnat i periferin att mjölka pengar ur lojala fans? Kommer Metallica och Slayer spela sida vid sida till slut? Matt Barlow och Jon Shaffer har återupptagit samarbetet igen och fått många fans att skrika vilt. Kommer bröderna Calavera bli sams och låta Sepultura åtefå sitt forna jag? Spice Girls verkar ju ha kunnat det.

Tomasz Swiesciak
2007-12-31


Lmna en kommentar till artikeln:
(Kommentarer som anses sttande, innehller personangrepp, reklam eller p annat stt inte fljer vra riktlinjer kommer att plockas bort.)

Till startsida »