Skriven av: Footstomp Läst: 2322 ggr. Kommenterad: 0 ggr.


Europe ”Secret Society Tour” – Dalhalla, 2007-09-01

Europe är utan tvekan ett av Sveriges största band genom tiderna, i sin genre antagligen det största. För mig är dom alla legender och hjältar så att få se dem ännu en gång kändes helt underbart. Att konserten dessutom tog plats i Dalhalla gjorde ju bara det hela ännu mer fantastiskt.

 

En av de få nackdelarna med att bo i norra Sverige är att det är så långt till alla evenemang, som i nio fall av tio tar plats i Stockholm eller Göteborg. Men nu när Europe skulle göra en spelning i Rättvik, endast 35mil hemifrån kändes det ju som om dom skulle spela på min egen bakgård. Resan ner gick som smort förutom att min vän glömde alla biljetterna. Som tur var handlade det bara om ett par mil innan vi upptäckte att dom inte var med. Väl framme i Rättvik mötte vi upp med ett gäng från Stockholm, för att sedan checka in i våra 9m 2 stugor. Vi hann även med att lyssna på ett par väl utvalda låtar och sänka ett par pilsner innan det bar iväg med buss mot Dalhalla.

Öppnade för Europe gjorde Stereolith, som tyvärr inte alls gjorde ett övertygande jobb på scenen. Förvisso var det första gången jag hörde bandet men lättlyssnad tonårsradiorock med metal inslag funkar inte alls för mig. Så snart de klivit av scenen så satt man där som ett litet barn och väntade på vad som komma skulle.

Efter en liten stunds väntan så kliver äntligen Europe upp på scenen och sparkar igång låten ”Love is not the Enemy”. Jag fick genast en sån där varm välbehagskänsla i kroppen och förstod då att denna spelning skulle bli riktigt bra. Mer rätt kunde jag inte ha, Europe bjöd till på en bra show och en klockren setlist. Bandet tog sig verkligen an rollen som rockstjärnor, speciellt Joey Tempest som är en suverän frontman. Det spelades en hel del låtar från de två senaste albumen med vikt på Secret Society. Något chockerande var dock att ”Got to Have Faith” utelämnades, men vad gjorde det när dom sparkade publikens röv med klassiker som ”Seven Doors Hotel”, ”Rock The Night”, ”Girl From Lebanon” osv. osv. Det är minst sagt imponerande hur Europe lyckats skaka nytt liv i de äldre låtarna. Det bästa exemplet på det var ”Sign Of The Times” som dom gör så otroligt bra. Det var även roligt att dom plockat med ”Scream of Anger” i setlisten igen. Vad som dock verkligen bör nämnas var att de spelade ”Open Your Heart” live vilket nästan aldrig skett tidigare. Konserten fortföljde i samma höga klass rakt igenom och det var nästan så att jag önskade att den aldrig skulle ta slut. Men som man säger, allting har sitt slut och det hade även denna konsert. The Grande Finale är inte helt oväntat ”The Final Countdown” som får hela publiken att ställa sig upp och sjunga med.

Setlist:

Love Is Not The Enemy
Always The Pretenders
Superstitious
Seven Doors Hotel
Let The Children Play
The Getaway Plan
(bas solo)
Flames
(Keyboard solo)
Sign Of The Times
Carrie
Open Your Heart
Scream Of Anger
Brave And Beautiful Soul
(presentation -> gitarr solo + trummor & keyboard)
Girl from Lebanon
Start From The Dark
Yesterday's News
(sång vs. gitarr -> trumm solo)
Rock the Night
-- Extranummer --
Ready Or Not
Cherokee
The Final Countdown

Konserten som sin helhet var ruggigt bra. Bandet levererade till fullo och ljudet var kanon, det enda jag egentligen hade förväntat mig lite var mer pyroteknik och ljusshow. Bästa framförda låt var som sagt ”Sign Of The Times” och betyget på konserten blir 8/10. Jag hoppas verkligen att jag får chansen att se dem fler gånger i framtiden.

Rock On!
Erik Sundberg


Lämna en kommentar till artikeln:
(Kommentarer som anses stötande, innehåller personangrepp, reklam eller på annat sätt inte följer våra riktlinjer kommer att plockas bort.)

Till startsida »