Skriven av: Alexander Bergdahl Lst: 1883 ggr. Kommenterad: 1 ggr.


DORO, KulturBolaget,  Malmö 9/4 2011


Jag tror det var ganska exakt 24 år sedan en skolkamrat spelade upp All We Are för mig. WARLOCK hette bandet, Doro Pesch hette sångerskan och jag älskade varje sekund. Sedan dess har jag älskat WARLOCK och sedermera soloartisten DORO och hoppats att våra vägar en vacker dag skulle korsas även i verkligheten. DORO har besökt Sverige flertalet gånger under åren som gått men det hade fram till i lördags aldrig funkat att synka våra kalendrar. Nåväl, skam den som ger sig och trägen väntar alltid alldeles för länge.

Earthdate 11.04.09. Det känns fortfarande overkligt men hon stod faktiskt där på KBs scen. Eller stod och stod, hon sprang runt som en vettvilling. Lite som jag föreställer mig Lilla My i Mumintrollen om hon skulle dra i sig crack. Det var fantastiskt roligt att inse att även om hon gjort detta i massor av år så var energin och spelglädjen lika stark som vore det första gången. Bandet var dessutom snortight. Johnny Dee (trummor) och den oefterhärmlige Nick Douglas (bas) levererade en grund som få metallband lyckas bibehålla efter så många år i branschen medan båda gitarristerna Bas och Luca fick mig att fingra våldsamt på luftgitarren i låt efter låt.

Låtvalet ja. Jag ville naturligtvis höra WARLOCKlåtar, och det fick jag. Jag ville även höra DORO-låtar och det fick jag också, speciellt låtarna från senaste plattan ”Fear No Evil” var så bra att jag fick kramp i tänderna. Night Of The Warlock från sagda skiva är en fullkomligt formidabel metalstänkare som är väldigt tacksam att sjunga med i. Till yttermera visso hör att helt tvärtemot den obstinata coverhataren jag vanligen är så tyckte jag att hyllningen till DIO med Egypt (The Chains Are On) var både passande och väl framförd. Det kändes ända in i hjärtat att DORO inte hade spelat den om hon inte hade menat varenda ord hon sade om Ronnie innan låten började. Det var fem fina minuter.

Man kommer dock inte undan att det var WARLOCKlåtarna som drog det längsta strået hos undertecknad denna afton. Öppningstrojkan med Earthshaker Rock, I Rule The Ruins samt East Meets West var nästintill obegripligt stark, och versionen av Metal Racer fick mig att formligen stånga nästippen i bakhuvudet på personen framför till hans uppenbara förtret. Han flyttade sedermera på sig och fortsatte konferensen med flickvännen på annan plats. Det gladde mig oerhört.

Efter konserten några timmar in på söndagsmorgonen fick jag tio minuter med DORO, jag passade då på att ödmjukt tacka för dessa 24 år och för allt hon gjort vilket gjort mitt liv rikare. Hon verkade uppriktigt glad och vi stod och snackade som om vi känt varandra länge, hon norpade dessutom mitt Mausoleum-original av ”Burning The Witches” ur handen på mig och visade gitarrteknikern innan hon signerade skivan. En i sanning underbar kväll som dessutom lämnat mersmak i munnen. Jag har nästan övertygat mig själv om att det borde bli en tysklandsresa i december för att se henne på hemmaplan. Om det kan bli så här svettigt för 300 personer i Malmö, hur hårt borde det då inte bli i ett utsålt Hamburg eller Düsseldorf?

Stay tuned.

 

  

Setlist:
Earthshaker Rock
I Rule The Ruins
East Meets West
Running From The Devil
Night Of The Warlock
Burning The Witches
We Are The Metalheads
Egypt (The Chains Are On)
Für Immer
Metal Racer
True As Steel
Haunted Heart
(med trumsolo)
All We Are
Burning Up
Unholy Love
Love Me In Black

/Alex Bergdahl


Lmna en kommentar till artikeln:
(Kommentarer som anses sttande, innehller personangrepp, reklam eller p annat stt inte fljer vra riktlinjer kommer att plockas bort.)
Namn: Ida Frisell | Datum: 2011-04-17 11:26:31

Härligt skrivet, hade
funderingar på att skriva
ihop något själv om
konserten också, men tiden
har inte riktigt räckt till
den här månaden.
Definitivt en av de mest
engagerande konserter jag
befunnit mig på det senaste
året. :)

Till startsida »