Skriven av: Martin Bensch Lst: 2366 ggr. Kommenterad: 0 ggr.


Intervju med Peter Uvén, APRIL DIVINE, januari 2011

APRIL DIVINE plogar upp breda stråk inom mainstreamrocken med hjälp av demonproducenter som är petnoga med virveltrummor. 2010 kom bandets andra album "Redemption", ett album som visar upp bandets styrkor med melodier och snyggt arrangerade låtar. WeRock fick mejlledes kontakt med bandets basist Peter Uvén.

Vilka är APRIL DIVINE?

- APRIL DIVINE består av Joakim Åström, sång/gitarr/piano, Per Karlsson på trummor, Peter Uvén på bas och Johnny Johansson på gitarr. Vi är Ö-viksbaserade även om vi nu är spridda över hela Norrlandskusten. Vi blev framröstade till Sveriges bästa demoband i P3 Rock en gång i tiden och har släppt 2 plattor sedan dess, "Chapter One" 2007 (Ninetone) samt nya "Redemption" (Supernova). Vi har lirat förband till bl. a. EUROPE, ALTER BRIDGE, KARNIVOOL, Alice Cooper, STAIND och ha sett de flesta av landets festivaler och klubbar och hörn. Även under perioder där vi inte haft en platta ute har vi gjort 30-40 gigs per år enbart i Sverige. Ett working band så att säga…

Ni rör er väldigt markant i rockens mittfåra, och jag hör en hel del spår av band som ALTER BRIDGE, 3 DOORS DOWN och STAIND. Vad är det bästa med att spela den sortens musik som ni lirar?

- Vi skriver jävligt bra låtar, det är det bästa med att lira i APRIL DIVINE. Personligen tycker jag det är jävligt kul att vi dessutom har en sångare som är egen och inte kör med "aaahh" långt ner i halsen varenda gång man avslutar en mening som t. ex 3 DOORS DOWN med flera gör.

Ni har fått en del kritik för att ha vara lite för strömlinjeformade – hur tänker ni kring detta? Får ni ibland tankar på att nä, nu jävlar gör vi en helomvändning och börjar lira grindcore?

- Nä inte direkt. Smaken är som baken och vissa gillar det vi gör och andra gör det inte. Vi kan inte anpassa oss efter vad andra tycker utan vi gör vår grej och sen får man ta det. Sen om det utvecklar sig till grindcore det låter jag vara osagt, men inte mig emot haha! Vi har rätt mycket progressiva element i musiken, och jobbar mycket med dynamik och grooves, så personligen håller jag inte med om den kritiken alls.

Jag läste att ena producenten för ”Redemption”, Rick Beato, var väldigt noga med att stämma alla instrument efter varje tagning. Vad tänkte ni när han gjorde detta?

- Kung!! Äntligen kan nån lära oss hur man stämmer instrumenten, hahaha!!! Nä, men det är alla producenter noga med, och är de inte det kan man nog börja fundera vad fan det är för snubbe. Det som var grejen med Rick var att han var totalt anal när det gällde trummorna, han stämde virveln (för er som inte vet, den är "cha" i utcha-utcha kompet och även den som Lars Ulrich försöker träffa ibland..) efter tonarten på varje låt. Vilket för mig var en första gång! Tror vi hade åtta olika virvlar på den plattan. Märkte han att virveln sjönk i stämning kunde han bryta mitt i en tagning, skälla ut teknikern, springa in och stämma och skälla ut eller berömma Per och sen in och trycka på REC! Rätt speciell snubbe det där.

Vad händer framöver för bandet?

- Singeln Nr. One släpptes för några veckor sen, i februari åker vi på turné till USA och Costa Rica under två veckor och kommer i samband med det även göra några gig i Sverige. Sen släpps singeln och plattan i Tyskland under våren, antagligen kommer vi göra en turné i samband med det men inget är klart än.


/ Martin Bensch
2011-01-15

Läs också:
Recension av ”Redemption”
Topp 5-album just nu med Peter Uvén

Lmna en kommentar till artikeln:
(Kommentarer som anses sttande, innehller personangrepp, reklam eller p annat stt inte fljer vra riktlinjer kommer att plockas bort.)

Till startsida »