Skriven av: Werock Läst: 8048 ggr. Kommenterad: 0 ggr.


Stunden Àr inne - vÄndan för skribenterna Àr över, och vÀntan för er lÀsare likasÄ - nedan ser ni skribenternas ÄrsbÀstalistor för 2010, ett Är som kommer gÄ till historien som ett verkligt bra Är för metal. Mycket nöje!


Tomasz Swiesciak

10. "Marrow Of The Spirit" – AGALLOCH

Avantgardisk progressiv black metal med influenser frÄn doom och postrock. MÄnga olika epitet gÄr att tillÀmpa pÄ amerikanska AGALLOCH. Det pÄminner om tidiga OPETH och en hel del WOLVES IN THE THRONE ROOM. Detta gick rakt in i mitt hjÀrta precis innan deadline och knep sista platsen pÄ Ärslistan.

9. "Heirs To Thievery" – MISERY INDEX

Köttig och brutal anarkistisk dödsmetal dĂ€r de politiska inslagen och kĂ€ftsmĂ€llarna sĂ€llan försvinner. MISERY INDEX gör inte en ny ”Traitors” men en tillrĂ€ckligt bra skiva dĂ€r takten ibland trampas ner.

8. "Kvelertak" – KVELERTAK

NorrmÀnnens musik hann jag redan fördömma nÀr jag sÄg omslaget. Lika snabbt omvÀndes jag nÀr jag insÄg att det inte alls lÄter som FINNTROLL. Norge har fÄtt en ny arvtagare pÄ tronen efter TURBONEGRO. Grindcore, plojpunk och black metal i hÀrlig symbios.

7. "Opus Eponymous" – GHOST

Överhajpat? Överreklamerat? Bra? Ja. Ja och Ă„ter ja. Trots hajpen levererar GHOST fantastisk ockult 70-tals rock. Ett svenskt BLUE ÖYSTER CULT och ett KING DIAMOND light för 2010-talet. Genesis Ă€r Ă„rets bĂ€sta lĂ„t!

6. "Ø (Disambiguation)" – UNDEROATH

Kristen metal utan religiösa undertoner. Texter som handlar om att förlora sig sjĂ€lv och sin identitet. Mörkare Ă€n nĂ„gonsin tidigare och stundtals vĂ€ldigt hĂ„rt. Årets överraskning sĂ„ hĂ€r lĂ„ngt.

5. "Option Paralysis" – THE DILLINGER ESCAPE PLAN

Metal för alla som lider av ADHD och som  tycker att Rohypnol Ă€r den bĂ€sta partydrogen. Bland det totala kaoset finns ett kontrollerat lugn. THE DILLINGER ESCAPE PLAN har tagit förra plattans experimentella sound och sitt tidigare signum och lyckats skriva ett album som dĂ€r allt plötsligt ter sig logiskt.

4. "Snakes For The Divine" – HIGH ON FIRE

Bataljonstark bastardmetal för den primala machohjÀrnan. Om jag ska stupa i strid gör jag det helst med en morgonstjÀrna som mosar min skalle till köttslamsor samtidigt som Frost Hammer Àr soundtracket till min död.

3. "A Final Storm" – KHOMA

Ideologiskt finns det inget band som ligger mig varmare om hjÀrtat Àn KHOMA. KÀnslostark och Àrlig musik i varenda ton och textrad. Ett av fÄ band som lever som de lÀr. KHOMA Àr musiken till de dÀr kÀnslorna du kÀnner men aldrig kan sÀtta ord pÄ.

2. "Valley Of Smoke" – INTRONAUT

Debuten “Void” var en obarmhĂ€rtig pungkross. Efteföljaren ”Prehistoricism” lyckades inte riktigt lika bra. Även om avsikterna var goda lyckades inte INTRONAUT hittade sin nisch förrĂ€n pĂ„ Ă„rets ”Valley Of Smoke”. Progressivt mangel med jazziga utflykter och en basgĂ„ng bortom denna vĂ€rld. 

1. "Lawless Darkness" - WATAIN

Ohotad etta pĂ„ de flesta listor och Ă€ven denna. WATAIN Ă€r det nya svarta och frĂ€lsaren av true black metal nĂ€r andra band mesar ur. Det abyssala mörkret i ”Reaping Death” Ă€r döden i tonform. Vackra Waters Of Ain visar Ă€ven pĂ„ musikalisk talang bortom den underjordiska sfĂ€ren.

 

Martin Bensch

10. "Decay And Majesty" – IMMOLATION

Meckig dödsmetall gĂ„r i 9 fall av 10 hem hos mig. NĂ€r man gör det pĂ„ det sĂ€tt som IMMOLATION gör gĂ„r det inte att utesluta bandet frĂ„n en Ă„rsbĂ€stalista. Dessutom Ă€r omslaget sjukt snyggt.

9. "Coordinates Of Confusion" – NEGLIGENCE

SÄ hÀr ska thrash-metal lÄta! Tempo, kaggar, solon, ilskna texter och stÀmsÄng. Det lÄter förbannat hungrigt och har den dÀr balansen mellan att hylla gamla hjÀltar utan att bli helt ostiga.

8. "Quantum Catastrophe" – BRAIN DRILL

Årets absolute bĂ€sta tech-deathplatta. Nej, det Ă€r inte musik för alla – för egen del hyllar jag oreserverat BRAIN DRILL som har tagit stora kliv lĂ„tskrivarmĂ€ssigt frĂ„n en redan hög nivĂ„ till ”Quantum Catastrophe” frĂ„n debuten. Det hĂ€r Ă€r en grupp/platta/get som man antigen gillar eller dissar. MellanlĂ€get finns inte.

7. "Degenerate" – TRIGGER THE BLOODSHED

Klockren platta frÄn ett band som var bra redan frÄn början, men som tog steget upp till fantastiskt med denna platta. Renset i lÄtarna Àr sÄ bra att man fÄr tÄrar i ögonen.

6. "Path Of Fire" – AEON

En platta sÄ hÄrd att stenar blöder och moraltanter spontant sjÀlvantÀnder vid uppspelningen. AEON har gjort en klassiskt bra death metalplatta, spÀckad med anti-kristen lyrik och ett furiöst demoniskt ös. Gillar man death metal Àr detta sÄklart en mÄsteplatta, annars kan man lika gÀrna lÀgga ner.

5. "Dementia/Dyslexia" – FLESHWROUGHT

Nu snackar vi – en brutalt bra platta som blir Ă€n mer imponerande dĂ„ man vet att endast tvĂ„ killar stĂ„r bakom musiken – Navene Koperweis pĂ„ alla instrument, lĂ„tskrivare och producent och Jonny Davy som levererar en av sina absolut bĂ€sta vokala insatser överhuvudtaget.

4. "Kvelertak" – KVELERTAK

VĂ€lförtjĂ€nt hypat band om ni frĂ„gar mig. Detta Ă€r en ren fest för öronen och gör att man sitter och ler frĂ„n öra till öra under stora delar av skivan. En mĂ€ngd grepp frĂ„n olika genrer förvandlas medelst en grym magkĂ€nsla inom bandet för vad som funkar till nĂ„got ytterst njutbart.  

3. "Heirs To Thievery" – MISERY INDEX

Misery Index har gjort det igen – levererat en knĂ€ckande platta. Fy fan vad bra det hĂ€r! FrĂ„n första till sista ton Ă€r ”Heirs To Thievery” en uppvisning i dödsmetall med grindinfluenser och politik. Dessutom har plattan Ă„rets bĂ€sta virveltrumljud. Bara en sĂ„dan sak.  

2. "Polarity" – DECREPIT BIRTH

Det var ytterst nĂ€ra att ”Polarity” knep förstaplatsen. Jag har dyrkat denna platta frĂ„n första gĂ„ngen jag hörde den. En ren orgie i tekniskt spel gör att plattan inte Ă€r för alla – sjĂ€lv smĂ€lte jag frĂ„n första ton.

1. "Lawless Darkness" – WATAIN

Enda plattan som klarade av att leva upp till hypen – ”On June 7th Black Metal Will Be Reborn” som det stod pĂ„ bandets hemsida inför slĂ€ppet. Bedövande bra pĂ„ allt frĂ„n att skriva lĂ„tar som fullkomligt spyr svĂ€rta till att leverera en sĂ„ pass helhjĂ€rtad attityd som fĂ„r kristna tempel att implodera i fasa bara bandet kommer inom ett kvarters radie gör att WATAIN med rĂ€tta kan kalla sig banerförarna av black metal just nu. ”Lawless Darkness” Ă€r 10 spĂ„r elitkvalitet rakt igenom – hur i helvete skall de kunna toppa detta Ă€r frĂ„gan jag stĂ€ller mig. Episkt.

Robert Gustafsson

10. "A Final Storm" - KHOMA

UmeÄs stolthet KHOMA gÄr inte att bortse frÄn pÄ en sÄn hÀr lista. Det Àr vackert, intensivt och kÀnslosamt, och bandets alldeles egna sound förtjÀnar att uppmÀrksammas. Kanske inte lika bra som föregÄngaren, men det beror antagligen mer pÄ att jag inte Àr lika överrumplad som jag var nÀr jag lyssnade pÄ "The Second Wave".

9."The Dissent Of Man" - BAD RELIGION

Ett av vÀrldens viktigaste band med ett sound som mÄnga vill efterlikna. MÄnga har försökt, ingen har lyckats. Det finns bara ett BAD RELIGION, och gamlingarna Àr inne i en enorm formtopp. "The Dissent Of Man" bör finnas i varenda skivhylla!

8. "Relentless Retribution" - DEATH ANGEL

Årets bĂ€sta thrashplatta kommer frĂ„n ett band som rest sig pĂ„ nio fler Ă€n en gĂ„ng. Ilsket riffande, melodier för allsĂ„ng och ett driv som inte gĂ„r av för hackor symboliserar "Relentless Retribution", och bandets upptrĂ€dande live gör inte saken sĂ€mre. DEATH ANGEL har mig pĂ„ kroken!

7. "Order Of The Black" - BLACK LABEL SOCIETY

Är alla instrument pĂ„ max? Alla lyssnare fastspĂ€nda? Bra. DĂ„ kör vi. Zakk med mannar trampar gasen i botten och visar hur man lirar hĂ„rdrock med brutalt svĂ€ng. Jag sitter fastspĂ€nd och kapitulerar frĂ„n första ton....

6. "There Is A Hell..." - BRING ME THE HORIZON

Jag har hört metalcores framtid, och den tillhör nÄgra slynglar frÄn England. Skivan med 2010 Ärs lÀngsta titel innehÄller ett rejÀlt hopkok av influenser och idéer, och rubbet utgör ett av de intressantare slÀppen pÄ oerhört lÀnge. Detta Àr skivan som det kommer att pratas lÀnge om om nÀr man diskuterar bandets karriÀr!

5."Reptilian" - KEEP OF KALESSIN

Jag gillar KEEP OF KALESSIN skarpt, och det var med lite tveksamheter jag nÀrmade mig den hÀr skivan. Bandets medverkan i norska melodifestivalen samt den snabba utgivningstakten gjorde mig aningen skeptisk, men det kom snabbt pÄ skam. Obsidian C hyvlar riff som aldrig förr, och jag faller lika hÄrt som vanligt för norrmÀnnens egna "epic extreme metal".

4. "Hammer Of The North" - GRAND MAGUS

Plats fyra Àr svensk, och det Àr ett band pÄ enorm uppgÄng. "Hammer Of The North" kommer att bli GRAND MAGUS riktiga genombrottsplatta, dÄ de nÄr Àven gemene man. Högkvalitativ klassisk heavy metal dÀr varenda spÄr Àr skitbra, sÄnt vÀxer inte pÄ trÀd. Trion med JB i spetsen har dock lyckats med just det!

3. "Lawless Darkness" - WATAIN

VÀrldens hetaste black metal Àr svensk. WATAIN framstÄr som ett unikum i genren med sitt engagemang och sin brinnande tro pÄ vad de gör. SvartmÀssan "Lawless Darkness" innehÄller ocksÄ nÄgra av de absolut bÀsta stunderna som Äret bjudit pÄ, lÄten Waters Of Ain Àr helt enkelt fullstÀndigt magnifik.

2. "Warp Riders" - THE SWORD

En konceptskiva i rymden kan vara nördigt sÄ det förslÄr, förstÄs. Det kan ocksÄ vara fullstÀndigt briljant och hypnotiserande, som THE SWORD visar pÄ eposet "Warp Riders". Den hÀr skivan bet sig fast hos mig med manisk intensitet, och var pÄ fullt allvar det enda jag spelade under en mÄnads tid!

1. "Snakes Of The Divine" - HIGH ON FIRE

HÄrdast, svÀngigast och tuffast Är 2010 Àr förstÄs HIGH ON FIRE. Matt Pike lÄter som en amerikansk version av Lemmy i Ärets bÀsta lÄt Bastard Samurai, men hela skivan Àr en enda lÄng fest. Plattan kom relativt tidigt under Äret, vilket har inneburit att den för min del haft lÄng tid att sÀtta sig. Inledningen Àr en slÀgga i ansiktet i form av titelspÄret och Frost Hammer, och den hÀr skivan har för mig lyckats med konststycket att vara bÄde lÀttlyssnad och hÄllbar. En vÀrdig vinnare!

Mats Manhammar

10. "The Final Frontier" – IRON MAIDEN

LÄngt ifrÄn forna stordÄd, men en mycket intressant skiva som vÀxer för varje lyssning.

9. "At the Edge of Time" – BLIND GUARDIAN          

Som vanligt krÀvs det lÄng tids lyssnande innan storheten framtrÀder. Som vanligt blir den som orkar ta sig den tiden rikligt belönad. Power metal för finsmakare.

8. "The Frozen Tears of Angels" – RHAPSODY OF FIRE

Italienarna har inte lĂ„tit sĂ„ hĂ€r bra sedan ”Power of the Dragonflame”. Symfonisk power metal nĂ€r den Ă€r som bĂ€st.

7. "Blekinge" – ISTAPP

Årets svenska fullĂ€ngdsdebut.

6. "Promise and Terror" – BLAZE BAYLEY

Tyngd, melodi, smĂ€rta och makalös kĂ€nsla. “Promise and Terror” har allt detta plus en Blaze Bayley i högform.

5. "Nifelvind" – FINNTROLL

FINNTROLLs senaste slÀpp Àr mörkt och tungt, men ocksÄ snabbt och ekvilibristiskt. LÀgg dÀrtill en knivskarp produktion och finurliga arrangemang och du fÄr en femteplats pÄ Manhammers ÄrsbÀstalista.

4. "Carpe Diem" – HEAVENLY

Förra Ärets stora överraskning slÀpptes den 18 december och kom dÀrför inte med pÄ min ÄrsbÀstalista för 2009. Skivan Àr en riktig power metal-pÀrla och mÄste helt enkelt med pÄ den hÀr listan.

3. "Coat of Arms" – SABATON

Faluns stolthet fortsÀtter att övertyga. LÄttrion White Death, Uprising och Aces in Exile gÄr varken av för hackor eller granater.

2. "We Are the Void" – DARK TRANQUILLITY

Göteborgarna slÀpper ifrÄn sig högkvalitativ dödsmetall som lever upp till mina högt stÀllda förvÀntningar.

1. "The Wicked Symphony/Angel of Babylon" – TOBIAS SAMMET’S AVANTASIA

Michael Kiske, Jörn Lande, Tobias Sammet, Russel Allen, Bob Catley, Jon Oliva och Tim ”Ripper” Owens samt en lĂ„tskatt att döda för.

 Fredrik Sandberg

10. "Buried, Dead And Gone" - WALKING WITH STRANGERS

 Det unga TrollhĂ€ttan-gĂ€nget visar att Sveriges metalscen har sin framtid tryggad. Man kombinerar det bĂ€sta frĂ„n MESHUGGAH och AUGUST BURNS RED till en stenhĂ„rd cocktail av brutala riff och teknisk finess, vilket ger en plats pĂ„ Ă„rets Topp 10.

9. "Beyond Hell / Above Heaven" - VOLBEAT

Den dag METALLICA och AC/DC lÀgger av (surrealistisk tanke, mÄhÀnda) kommer VOLBEAT att vara redo att ta över som kungarna av arenarock. "Beyond Hell / Above Heaven" Àr den publikfriande kronjuvelen i kungakronan.

8. "Massive Audio Nerve" - M.A.N.

Det som utgör M.A.N.s speciella konkurrensfördel kallas "the 48 fret quarter tone system". Greppet med kvartstoner pĂ„ guran ger svenskarna möjlighet att duka upp fullstĂ€ndigt sinnessjuka riff, som med obehaglig precision Ă€ter sig in i dina hjĂ€rnvindlingar och biter sig fast. Lika unikt som ĂŒbercoolt.

7. "Imperial State Electric" – IMPERIAL STATE ELECTRIC

FÄ se, vad Àr risken för att Nicke Andersson (vidare presentation överflödig, hoppas jag) skall misslyckas med en bredbent blandning av sjuttiotalsrock och party-rock n roll med klÀdsamma vibbar av sextiotalspop? Noll och obefintlig, och resultatet Àr naturligtvis precis sÄ dÀr bra som man kunde tÀnka sig.

6. "Tenkterra" - OBSCURITY

Om jag sÀger tysk melodisk black metal, tÀnker du kanske ostbÄgar och avslagen folköl. Gör inte det. OBSCURITY bjuder pÄ Ärets kanske mest stÀmningsfulla platta, innehÄllande vackra arrangemang, eleganta melodier, sjukt energiska tvÄtaktskanonader och sÄng lika avgrundsdjup som imponerande. Jag blundar och njuter.

5. "Hammer Of The North" - GRAND MAGUS

GRAND MAGUS spelar inte bara hĂ„rdrock – man ÄR hĂ„rdrock. Den hammare bandet svingar Ă€r gjord av oförstörbar metall, och solida riff, svulstig produktion och en sĂ„ngpipa av guds nĂ„de utgör dess legering.

4. "Black Masses" - ELECTRIC WIZARD

Jag Ă€r vanligtvis inte mycket för religiösa riter, vare sig kristliga eller antikristliga. Trots det Ă€r det omöjligt att inte vilja anordna svarta mĂ€ssor nĂ€r man hör ELECTRIC WIZARD och deras vansinnigt förföriska – och samtidigt djupt oroande – malström av musikalisk desperation.

3. "Decadance" - THE DEAD AND LIVING

Lika deppigt, mörkt och dystert som ett gathörn i 1880-talets East End en regning septemberkvÀll, och samtidigt sÄ sprittande av livsglÀdje och lÀttjefull dekadens. Det Àr omöjligt att inte charmas av en sÄ mÄngbottnad och mustig brygd som den THE DEAD AND LIVING hÀller upp i stopet.

2. "Heirs To Thievery" - MISERY INDEX

"Heirs To Thievery" Àr mÄhÀnda inte den tyngsta dödsmetallplattan 2010 (bara nÀstan), och den Àr kanske inte heller den snabbaste (bara nÀstan). Dock Àr MISERY INDEX giv utan tvekan den av Ärets dödsmetallplattor som innehÄller bÀst riff, bÀst intensitet och bÀst lÄtar. Den Àr helt enkelt Ärets bÀsta extrema metalplatta.

1. "Caedium" - ENEMY OF THE SUN

Omöjlig att genreklassificera, och fullpackad med varaktiga musikaliska intryck och överraskningar, utgör "Caedium" frĂ„n ENEMY OF THE SUN en sĂ€llsynt pĂ€rla i det musikaliska utbudet. Allt frĂ„n SYSTEM OF A DOWN-minnande lekfullhet via sprött vackra arrangemang till intensivt tvĂ„taktsriffande och Ă„ngestladdad kĂ€nslosamhet erbjuds oss som lyssnar – och jag gör det gĂ€rna, igen och igen och igen


Henrik Nygren

10. "Victims Of The Modern Age" - STAR ONE

MĂ„ngsysslaren Arjen Lucassen Ă€r inte kapabel till att skapa medioker musik, "Victims Of The Modern Age" Ă€r Ă€nnu ett bevis pĂ„ detta. SĂ„ngen framförs av bland annat giganter som Russel Allen, Dan Swanö och Floor Jansen.  

9. "We Are The Void" - DARK TRANQUILLITY

En av den melodiska death metalens pionjĂ€rer, tillika Göteborgs stoltheter leverar Ă€nnu ett starkt album. Det nĂ„r inte upp till förra alstret ”Fiction”, men inte lĂ„ngt ifrĂ„n.

8. "Abrahadabra"- DIMMU BORGIR

Norges enligt rykten nÀst största musikexport Àr tillbaka och briljerar med högkvalitativ symfonisk black metal trots att tre medlemmar fallit bort sen förra studiogiven. Höjdpunkten Àr tredje spÄret Gateways med gÀstsjungande Agnete Kjölsrud.

7. "Forging The Land of Thousand Lakes" – AMORPHIS

Hela AMORPHIS karriÀr finns representerad pÄ denna koloss till liveskiva. LÄtarna framförs med sÄdan kÀnsla och precision, mycket tack vare Tomi Joutsens karismatiska sÄng.

6. "The Panic Broadcast" - SOILWORK

Med Peter Wichers tillbaka i sĂ€ttningen visar SOILWORK att de fortfarande Ă€r ett band att rĂ€kna med. Det Ă€r sĂ„pass bra att man nĂ€stan glömmer den pinsamt dĂ„liga förra given ”Sworn To A Great Divide”.

5. "Polarity" – DECREPIT BIRTH

Death metal nÄr nya höjder med detta innovativa band frÄn Kalifornien. Obeveklig och krossande gör detta till ett av Ärets mer intressanta skivslÀpp.

4. "Purgatory Unleashed" - AT THE GATES

Jag vet att det Àr trÄkigt att ha med liveskivor pÄ ÄrsbÀstalistor, men denna konsert inspelad pÄ Wacken för drygt tvÄ Är sedan Àr ett monument över AT THE GATES alltför korta karriÀr. Den uppvisar ett band i högform vars genialitet Àr svÄrslagen nÀr det kommer till lÄtsnickrande och musikalitet.

3. "The Road Less Travelled" – TRIOSPHERE

Överraskande starkt andra album med detta norska band frontat av Ida Haukland pĂ„ bas och sĂ„ng. TRIOSPHERE besitter en ovanlig talang att komponera medryckande heavy metaldĂ€ngor som borde omvĂ€nda vilken antihĂ„rdrockare som helst till den mörka sidan.

2. "12 Gauge" – KALMAH

För tillfÀllet Àr det ingen som klÄr KALMAH nÀr det kommer till melodisk death metal. Nio klockrena spÄr som tillintetgör allt in sin vÀg, Finland vet hur metal skall lÄta, Soumi Perkele.

1. "III" – EVEMASTER

Ibland infinner sig riktiga guldkorn. Detta Àr precis vad EVEMASTER tredje giv Àr. Redan efter nÄgra fÄ genomlyssningar anade jag att detta album skulle vara svÄrslaget. Nyskapande, med en otrolig bredd i lÄtmaterialet samt gÀstsjungande Dan Swanös mÀktiga stÀmma kan det knappast bli bÀttre Àn sÄ hÀr.

Ida Frisell

10.  "Women And Children Last" - MURDERDOLLS

Punkdoftande och skrÀckfilmsinspirerat band Äterkom med nytt album som gillades skarpt frÄn min sida.

9. "The Final Frontier" - IRON MAIDEN

Ett av vÀrldens största metalband Äterkom med ett nytt album som till en början inte imponerade sÄ mycket, men som verkligen satt dÀr det skulle efter nÄgra genomlyssningar.

8. "Reckless Love" - RECKLESS LOVE

Av en ren slump ramlade jag över det finska glam-bandet och diggade verkligen deras första album. Tummen upp för en minst sagt solid platta. 

7. "Kvelertak" - KVELERTAK

NorrmÀnnens debutalbum doftar party pÄ hög nivÄ. Jag gillar det skarpt, vilket nog sÀger en del med tanke pÄ att den genre de hÄller sig inom oftast inte faller mig i smaken.

6. "D+Sect" - MOI DIX MOIS

Gammalt favoritband slÀppte nytt album hÀr i slutet av Äret och jag kan inte göra annat Àn att le nÀr jag lyssnar igenom det. Orglar, körer och cembalo samsas med gitarrer, bas och trummor i ett typiskt Moi dix Mois-sound. Helt underbart.

5. "Everything Remains (As It Never Was)" - ELUVEITIE

Det mycket ivrigt efterlĂ€ngtade albumet frĂ„n mitt favoritband inom folk metal. Mina öron fullkomligt smĂ€lter till denna symfoni av olika instrument och sen growl pĂ„ det. MĂ€ktigt och vackert.

4. "No Guts. No Glory" - AIRBOURNE

Airbourne gör mig extremt glad. De galna australiensarna levererade ett nytt album i Ă„r som minst sagt uppskattats mycket av mig. Även om det inte riktigt nĂ„r upp till deras förra skiva sĂ„ Ă€r detta riktigt hĂ€rlig metal som hĂ€mtad ur den gamla skolan.

3. "Blood Of The Nations" - ACCEPT

Gammalt hederligt band som tittar fram igen utan sin gamle sĂ„ngare Udo Dirkschneider... Om det fungerade? Jomenvisst, det lĂ„ter alldeles fenomenalt!

2. "Generation Wild" - CRASHDIET

Svenska sleaze/glam-bandet introducerade sin nya sÄngare med ett riktigt bra album som har lite av varje: allt frÄn utflippade lÄtar till en ballad, som ser till att man inte tröttnar pÄ att lyssna till skivan.

1. "Skriet FrÄn Vildmarken" - RAUBTIER

Raubtiers nya Ă€r svĂ„rt att slĂ„. Med sitt andra skivslĂ€pp som Ă€r i stort sett lika hĂ€rligt tungt och industriellt som debuten frĂ„n förra Ă„ret har min respekt för bandet skjutit i höjden Ă€nnu mer och jag kan utan tvekan sĂ€ga att detta Ă€r det bĂ€sta albumet jag ramlat över detta Ă„r.

BiblioteKarin

10. "Option Paralysis"  – THE DILLINGER ESCAPE PLAN

LĂ€ttare Ă€n sĂ„ hĂ€r blir det aldrig med THE DILLINGER ESCAPE PLAN...  “Option Paralysis”  krĂ€ver mycket av sin lyssnare och det dröjde lĂ€nge innan detta över huvud taget funkade i mina öron. Men vilken utdelning det ger nĂ€r man ger det lite tid!

9. "Threnody" – ENGEL

Efter sju sorger och Ă„tta bedrövelser slĂ€pptes Ă€ntligen ENGELs “Threnody” till vĂ€rlden. Och efter uppskjutna datum och lĂ„ng vĂ€ntan var jag lite rĂ€dd att plattan inte skulle motsvara förvĂ€ntningarna, men göteborgarnas melodiska metal höll hela vĂ€gen. VĂ€lkomna tillbaka ENGEL!

8. "Lawless Darkness" – WATAIN

Årets sjĂ€lvklaraste pĂ„ listan? “Lawless Darkness” kommer bidra till att gemene mĂ€nniska omfamnar black metal pĂ„ ett nytt sĂ€tt. Inte sĂ„ att den stora massan kommer lyssna pĂ„ WATAIN, men genom att den Ă„terdefinierar genren och sĂ€tter standard för framtiden. “Lawless Darkness” ger Sverige Ă„ter sin plats i black metal-ledens front och gör genren till en angelĂ€genhet för fler Ă€n de nĂ€rmast involverade.

7. "Evighetens DĂ„rar" – TORTURE DIVISION

Kan diskuteras om detta Àr ett album. Kan inte diskuteras om det i sÄ fall hör hemma pÄ topplistan. TORTURE DIVISION slÀpper sina alster som gratis nedladdningsbara trespÄrs-EP:ar vilka tre tillsammans utgör en enhet. Jag vÀljer att sjÀlvklart kalla detta ett album och att sjÀlvklart placera det pÄ Ärets topplista.

6. "A Final Storm" – KHOMA

Jag drabbades av KHOMA i Ă„r. “A Final Storm”  Ă€r kanske inte riktigt lika suverĂ€n som mĂ€sterstycket ”The Second Wave” men Ă€ndĂ„ Ă„rets allra bĂ€sta svenska platta. Musik med förmĂ„ga att röra upp kĂ€nslostormar men Ă€ven att gjuta olja pĂ„ vĂ„gorna.

5. "7th Symphony" – APOCALYPTICA

Den övre halvan av listan börjar finskt. APOCALYPTICA lyckas Äter med balansen mellan sin alldeles egen unika cellometal kompletterat med gÀstmusiker som sÄngarna Gavin Rossdale och Joseph Duplantiere. Vackert och tungt som fÄ.

4. "Aealo" – ROTTING CHRIST

Grekiska ROTTING CHRIST slĂ€ppte den efterlĂ€ngtade uppföljaren till ”Theogonia” i början av Ă„ret. Allt det som var gott pĂ„ föregĂ„ngaren har utvecklats vidare pĂ„ ”Aealo”. Utan att vika en tum frĂ„n det hĂ„rda soundet lyckas Sakis Tolis interfoliera sin metal med sköna inslag av traditionella körer och instrument. En given hög placering.

3. "The Epigenesis" – MELECHESH

En ”nyupptĂ€ckt” för min del. Och en överraskande sĂ„dan. Frankrikebaserade MELECHESHs orientaliskt kryddade metal kĂ€nns bĂ„de mer Ă€kta och mer metal Ă€n mycket annan folkmusikanstruken hĂ„rdrock. “The Epigenesis" har fĂ„tt ovĂ€ntat mycket speltid sedan den slĂ€pptes och har arbetat sig stĂ€ndigt uppĂ„t pĂ„ den mentala listan Ă€nda till topp tre dĂ€r den landar idag.

2. "Axioma Ethica Odini" – ENSLAVED

Första norrmĂ€nnen pĂ„ Ă„rets lista. ENSLAVEDs progressiva metal visar Ă€n en gĂ„ng sin styrka och bandets alltid fortskridande utvecklingspotential. ”Axioma Ethica Odini” Ă€r inte direkt lĂ€ttsmĂ€lt men ger allt mer tillbaka ju mer speltid den fĂ„r. Ett album som kommer vara vĂ€rt att Ă„terkomma till lĂ€nge, lĂ€nge.

1. "Reptilian" –  KEEP OF KALESSIN

Norges frĂ€msta metalband för nĂ€rvarande! KEEP OF KALESSIN lyckades i Ă„r med konststycket att delta i norska melodifestivalen och slĂ€ppa ett mĂ€sterverk till album, utan att pĂ„ minsta sĂ€tt ge avkall pĂ„ sina rötter och sin integritet. “Reptilian”  bjuder pĂ„ högsta kvalitet i varje detalj; lĂ„tmaterialet, kompositionen, produktionen. Årets bĂ€sta platta i alla avseenden.

 

Jonte Andersson

10. "Imperial State Electric" - IMPERIAL STATE ELECTRIC

Nicke Andersson (behöver ni nĂ€rmare presentation av denne herre Ă€r det bara att gĂ„ om grundskolan i rock n' roll) levererar förvisso inte sin vassaste insats bakom pennan nĂ„gonsin med sitt nya projekt, men ”Imperial State Electric” Ă€r Ă€ndĂ„ en fröjd för hörselgĂ„ngarna. Slitstark powerpop med blinkningar mot rockens Ă€ldre storhetsgarde.

9. "The Dissent Of Man" - BAD RELIGION

”The Empire Strikes Back” 2004, ”New Maps Of Hell” 2008 och i Ă„r ”The Dissent Of Man”. ”Suffer” (1998) Ă€r fortfarande gruppens, med vĂ€rldens coolaste bandnamn, kronjuvel men frĂ„gan Ă€r inte om BAD RELIGION hĂ„llit jĂ€mnast kvalitet sedan millennieskiftet. Ad Hominem Ă€r helt och hĂ„llet briljant. Punk blir uppenbarligen bĂ€st nĂ€r den framförs av gubbar.

8. "There Is A Hell..." - BRING ME THE HORIZON

Jag erkĂ€nner att jag tidigare avfĂ€rdat detta band som ett annat fjantigt emoband – jag skyller pĂ„ tramsig elitism frĂ„n min sida. Tusentals tonĂ„ringar har rĂ€tt; BRING ME THE HORIZON Ă€r helt enkelt ett fantastiskt band. ”There Is A Hell...” Ă€r precis den nyskapande skiva metalcore-genren var i desperat behov av.

7. "We're Here Because We're Here" - ANATHEMA

Egentligen Ă€r det fel att inkludera denna skiva pĂ„ en sajt för hĂ„rdrock dĂ„ ANATHEMA i princip inte har nĂ„gonting med genren att göra lĂ€ngre. EngelsmĂ€nnen startade dock karriĂ€ren inom doom sĂ„ jag gör ett undantag. ”We're Here Beacuse We're Here” Ă€r sĂ„ vacker att klockarna stannar. SlĂ„ upp ett glas vin pĂ„ en brygga vid havet och njut. Bara njut!

6. "Counting Our Scars" - DESULTORY

DĂ„ jag Ă€r en ung man kĂ€nde jag inte till dessa svenska death metalkrigare sedan tidigare eftersom de stĂ€ngde fabriken efter förra alstret ”Swallow The Snake” (1996). Som tur var för mig, och resten av vĂ€rlden, bestĂ€mde sig gruppen för comeback i Ă„r och ”Counting Our Scars” Ă€r en makalös uppvisning i svensk death metal. Slitstarkt och hitvĂ€nligt. Jag dyrkar.

5. "Kvelertak" - KVELERTAK

Bortse frÄn Ärets fulaste omslag samt texter som fÄr FINNTROLL att framstÄ som intellektuella doktorander och ni finner en skiva till bredden fylld av total glÀdje. Ett perfekt soundtrack att mosha sönder lÀgenheten till.

4. "Snakes For The Divine" - HIGH ON FIRE

TitelspĂ„ret Ă€r helt blĂ€ndande med en melodi sĂ„ effektiv att den sannolikt Ă€r direkt hĂ€lsovĂ„dlig. Sedan fortsĂ€tter bara festen med Ă„rets hĂ„rdaste riff som ledstjĂ€rnor. Frost Hammer ska spelas pĂ„ min begravning!

3. "Opus Eponymous" - GHOST

Hypade till max, hyllade till tusen och mytomspunna som fÄ. Jag var starkt skeptisk till de hemliga debutanterna i GHOST men sedan kapitulerade jag totalt. Det ockulta temat, det estetiskt fullÀndade omslaget och den 70-talsminande rocken Àr oemotstÄndligt. Stand By Him har sedan begÄvats med Ärets mest lÀttnynnande och bÀsta refrÀng.

2. "Lawless Darkness" - WATAIN

WATAIN Ă€r sannolikt bandet som bara inte kan misslyckas. FöreĂ„gĂ„nde ”Sworn To The Dark” var fullstĂ€ndigt briljant men nya ”Lawless Darkness” Ă€r en helt monumental klassiker – i min vĂ€rld den bĂ€sta black metalskivan som skĂ„dat dagens ljus. Jag kan inte fĂ„ nog av Malfeitor, Reaping Death eller avslutande Waters Of Ain. Om WATAIN verkligen stĂ„r för den mörka sidan sĂ„ Ă€r jag korrumperad Ă„ det grövsta.

1. "A Final Storm" - KHOMA

NĂ€sta band som inte kan misslyckas. Jag var övertygad att bandet inte skulle kunna toppa ”The Second Wave” men efter hundratals genomlyssningar av nya skapelsen Ă€r det bara att inse hur fel jag hade. In It For Fighting, Mist, From The Hands Of Sinners, Osiris, ja, alla spĂ„r hĂ„ller fullkomlig toppklass. Detta Ă€r en solklar vinnare ett helt fantastiskt skivĂ„r – och det sĂ€ger inte lite. Bara att utfĂ€rda en varning till mina framtida, hypotetiska, barn; detta Ă€r en skiva jag kommer plĂ„ga er med under hela er uppvĂ€xt. Total magi!

Janne Sandstén

10: "Black Masses" – ELECTRIC WIZARD 

Det Àr ju nÀstan att man blir troende nÀr man spelar "Black Masses", underbara psykedeliska tongÄngar som drar ner en i mörkret.

9: "Curse Of The Red River" – BARREN EARTH

Finska BARREN EARTH har verkligen fallit mig i smaken. VÀlspelad, progressiv metal av hög klass som fÄr en svÄrt att slita sig ifrÄn.

8: "Blood Of The Nations"- ACCEPT

Vilken ÄterhÀmtning, ACCEPT Àr tillbaka med en klassisk heavy metalplatta av mycket hög klass, en skiva som jag inte trodde skulle hÄlla mÄttet, men ack sÄ jag bedrog mig.

7: "AB III" – ALTER BRIDGE

Bandets tredje platta, trollbinder och tar ut pÄ en vÀlsvarvad melodisk resa.

6: "Bombus" - BOMBUS

Årets svenska fullĂ€ngdsdebut. HĂ€rlig retrorock med 70-tals vibbar som lĂ„ngsamt bygger upp ett svaj som Ă€r svĂ„rt att fĂ„ stopp pĂ„.

5: "A Final Storm" - KHOMA 

UmeÄpÄgarna Khoma överaskar med "A Final Storm". Plattan innehÄller majestÀtiska tongÄngar, med en kÀnslomÀssig beröring, denna gÄr rakt in i hjÀrta och sjÀl.

4: "Black Country" – BLACK COUNTRY COMMUNION

En av Ă„rets stora överraskning Ă€r kollektivet BCC, som bestĂ„r av Glenn Hughes, Joe Bonamassa, Jason Bonham och Derek Sherinian som levererar en riktig rockbluessalva och Ă€r ett mĂ„ste i skivhyllan. 

3. "Hammer Of The North" - GRAND MAGUS

Svensk hÄrdrock av bÀsta klass. Tung rock med vÀlsvarvade riff och melodier som lÀtt fÄr manen att fladdra med.

2: "Kvelertak" – KVELERTAK 

VÀlförtjÀnt utrymme pÄ listans andra plats gÄr till norska KVELERTAK, en debut som helt enkelt hÄller ett strypgrep om en. HÄrt och besynnerligt, melodisk och ovÀntat. En riktig ljudfest.

1: "Snakes For The Divine" - HIGH ON FIRE

Holymoses vilken kÀftsmÀll, verkligen en klockren release av bandet, vilken skiva det hÀr Àr, plattan Àr tight med tuffa och snitsiga riff med ett grymt driv och kÀnsla.

Fredrik Degerström


10. "Obsidian Conspiracy" - NEVERMORE

Jag blev först besviken. Men efter att besvikelsen lagt sig sÄg jag att det faktiskt fanns bra musik bakom det gubbtÀckta alstret. Inte ens en dÄlig Nevermoreskiva Àr sÄ dÄlig att den inte platsar pÄ en topplista. Speciellt med tanke pÄ konkurrensen i Är.

9. "Unarmed" - HELLOWEEN

Rolig kanske mer Ă€n bra; blir jag underhĂ„llen Ă€r jag nöjd. En skiva att inte ta pĂ„ allvar – pĂ„ ett bra sĂ€tt.

8. "Evolutionary Chaos" - HEATHEN

Gubbarna har skrivit ganska bra musik i hela sin karriÀr, dÄ smÀller de till med sin bÀsta skiva just dÄ alla gett upp hoppet. ThrashmetalrenÀssansen Àr av godo!

7. "Relentless" - YNGWIE MALMSTEEN

Yngwie Àr alltid topp-tio. Alltid. Topp. Tio. Minst.

6. "Abrahdabra" - DIMMU BORGIR

Deras bÀsta skiva sen "Puritanical". Det enda black metalbandet jag gillar, och de Àr inte ens black metal.

5. "Ironbound" - OVERKILL

Sjukt bra skiva av ett band jag hade glömt, typ. Det Ă€r mĂ„nga gamla thrashgrupper som verkar ha lĂ€rt sig med tiden
 Underbart!

4. "Relentless Retribution" - DEATH ANGEL

Egentligen skulle jag kunna kopiera texten frÄn OVERKILL, men jag Àr duktig, det hÀr Àr en fantastisk skiva! Jag tror till och med att det kan vara deras bÀsta. Jag var i alla fall förvÄnad. Men överlycklig!

3. "Path Of Fire" - AEON

Sveriges hĂ„rdaste death metalband fortsĂ€tter att skrĂ€mma livet ur sina landsfrĂ€nder. Ännu en skiva som tar det bĂ€sta frĂ„n CANNIBAL CORPSE, DEICIDE och MORBID ANGEL och visar att Ă€ven det kan vi göra bĂ€ttre i Sverige. Jobbigt för alla andra, för oss som gillar det Ă€r en fröjd!

2. "The Prophecy" - DEFIANCE

Jag hade helt tappat hoppet om detta band. Jag trodde dessutom att de tappat hoppet sjĂ€lva. DĂ„ slĂ€pper de en skiva som skulle kunna ha hetat ”The Gathering part 2” och fĂ„tt TESTAMENT att jubla! 15 Ă„r efter det underskattade verket ”Beyond recognition” kommer skivan som kan bygga en ny karriĂ€r för bandet. Om nu nĂ„gon fĂ„r höra det.


1. "7 Sinners" - HELLOWEEN

DÄ bandet gör sin bÀst skiva sen "Master Of The Rings" Àr det bara att kapitulera. Det hÀr Àr bra jÀvla skit! Trender kan sjÀlvdö, kvalité överlever. Om 50 Är kommer folk fortfarande att uppskatta HELLOWEEN. Kommer nÄgon att minnas Jay?


Lämna en kommentar till artikeln:
(Kommentarer som anses stötande, innehćller personangrepp, reklam eller pć annat sätt inte följer vćra riktlinjer kommer att plockas bort.)

Till startsida »