Skriven av: Fredrik Degerström Lst: 2444 ggr. Kommenterad: 0 ggr.


Intervju med Fredrik Mannberg, NOCTURNAL RITES

NOCTURNAL RITES har gått en lång väg sedan sin debutdemo "The Obscure", där de spelade death metal. Debutskivan, "In A Time Of Blood And Fire" kom 1995 - året innan HAMMERFALL gjorde heavy metal rumsrent igen. De har sedan dess hunnit släppa ytterligar sju studioskivor och en samling/nyinspelning av de två första skivorna ("In A Time Of Blood And Fire" och "Tales Of Mystery And Imagination) kallad "Lost In Time". Efter senaste skivan "The 8th Sin", tog bandet en välförtjänt paus för att hitta en ny sologitarrist efter flyktade Nils Norberg, samt ägna sig åt sidoprojekt som GUILLOTINE i allmänhet och livet i synnerhet. Fredrik Mannberg, den som varit med längst i bandet, svarar på vad som händer i NOCTURNAL RITES-lägret för tillfället.

Vad händer på gitarrfronten? Jag hörde rykten om en liten pojkspoling från Skellefteå?
-Stämmer bra det. Vi fick tusentals demos och sånt att lyssna igenom. Många var katastrofdåliga, så vi provade Simon från MEMORY GARDEN på Oves inrådan. Det gick sådär, han har lite för mycket att göra i andra band för att det skall funka perfekt, men sen fick jag en demo från en kille som spelade jävligt bra. Jag tänkte inte mer på det än att jag bad honom att spela några Nocklåtar och skicka. Jag glömde givetvis bort det, men en vecka senare kom en inspelning med tre låtar som han plockat ut, samt plankade Nobbe-solon.


Nils Norberg är en jävulskt kompetent gitarrist. Att plocka hans solon…
-Exakt! Jag var skitimpad och frågade om han ville provspela. Nils (Eriksson) var lite tveksam med tanke på att killen bara är 23 år. Jag bryr mig inte. Funkar det inte så är det bara att gå vidare. Jag svarade killen att om han ville prova så var det bara att komma ner. Han var inte intresserad, han hade just fått jobb och hade ett eget band han ville satsa på. Det tog några veckor, sen hörde han av sig igen och frågade om platsen fortfarande var ledig, och det var den ju. Han kom ner och spelade med mig och Nils, och då vi var färdiga sa både jag och Nils att om han vill vara med så kör vi.

Ni gillade det ni hörde alltså.
-Japp. En skön sak med honom är att han lyssnar på samma musik som jag. Det sträcker sig från KRISIUN, death metal, grind till 80-talsmetal.

Ok. En sak som jag har hört talas om är LSD, lead singer disease. Jag tycker att det skall heta Gitarrist-syndromet. Nobbe var en fantastisk gitarrist och skitkul snubbe, men han var speciell. Innan han spelade med NOCTURNAL RITES spelade han i AUBERON med mig. Jag minns flera gånger att han bestämde sig för att lägga ner metalen och ville hoppa av.

-Han gjorde det till slut.
Mm. Efter typ 15 år. Men du är inte rädd att den nya kille (Chris Rörland) ska vara likadan. Jag tycker att gitarrister generellt sätt är helt störda. (Yngwie...)
Hehe Nja. Vi får se. Funkar det inte så funkar det inte. Men vi tror att det ska gå bra. Han är en trevlig snubbe, och vi delar musiksmak.


När kommer nåt nytt då?
-Tja, jag har typ 15 låtar. Jag ska bara bolla dem med Nils, sen är det bara att köra. Det finns refränger och sånt som är klart, men det är inte färdigt på långa vägar.

Inriktning?
-Går inte att säga då vi egentligen inte samlat bandet. Vi har gjort två spelningar på två år. En spelning i USA och nu senast på Nordfest i Sundsvall. Jag har haft fullt upp med barn och renovering. Men nu börjar det bli dags.

Jag hörde att GUILLOTINE skulle spela in en skiva till. Hur går det?
-Alltså, vi har trummor till tio låtar klara. Det finns gitarr på tre av låtarna. Men jag blev pappa mitt i allt, så det fick stryka på foten. Det kommer att färdigställas, men just nu har det varit fullt fokus på barnet.
Vilket är helt rätt och riktigt.


/ Fredrik Degerström

(Tidigare publicerad på bloggen Fredrik D)


Lmna en kommentar till artikeln:
(Kommentarer som anses sttande, innehller personangrepp, reklam eller p annat stt inte fljer vra riktlinjer kommer att plockas bort.)

Till startsida »