Skriven av: BiblioteKarin Läst: 2061 ggr. Kommenterad: 2 ggr.


Deftones, med Khoma och Coheed & Cambria

Efter en koll pĂ„ bandets hemsida innan avresan kĂ€nde vi oss trygga om att inte missa nĂ„got av KHOMAs spelning - ”19.30 stĂ„r vi pĂ„ scen” - och Ă€ndĂ„ hör vi bandet vara igĂ„ng redan pĂ„ vĂ„r vĂ€g över parkeringen till Fryshuset. Vi var Ă€ndock pĂ„ plats för andra halvan av spelningen med detta sĂ„ hyllade liveband. KHOMA slĂ€ppte sitt tredje album tidigare i Ă„r, ”A Final Storm”, och med det gjorde jag mig nĂ€rmre bekant med bandets musik.

Den del av konserten vi sÄg var just sÄ dÀr intensiv som jag vÀntat utifrÄn tidigare liverecensioner, men den dÀr riktiga magin infann sig inte. Kanske pga att vi missade första delen och liksom kom störtande in i KHOMAs inre sfÀr med kylan utifrÄn Ànnu i kroppen. Vi hann inte riktigt tina upp pÄ vÀgen. Och kanske Àr spelning i Arenans ganska kala lokal, och som förband bland huvudbandets alla övertÀckta prylar, inte riktigt det ultimata för KHOMAs kÀnslomÀssiga musik. En mer Àn godkÀnd konsertupplevelse, men inte det dÀr speciella extra jag hade hoppats pÄ.

Med sin minst sagt karaktĂ€ristiska röst och sitt lika karaktĂ€ristiska golvmoppsliknande (förlĂ„t
) hĂ„rburr tar den stora lilla sĂ„ngaren Claudio Sanchez dĂ€refter över scen med sitt COHEED & CAMBRIA. Ett pĂ€rlband av lĂ„tar frĂ„n bandets, och de fiktiva figurerna Coheed och Cambrias, liv och universum, skapar en inneslutande atmosfĂ€r dĂ€r publiken dras med i berĂ€ttelsen och i musiken.

Sanchez kastar slöjan efter halva spelningen, dvs för undan sin otroliga hÄrman med ett band sÄ att vi fÄr se vem som döljer sig bakom hÄret, tillika bakom det fantastiska lÄtskapandet i bandet. DÄ ser han lite blyg och "naken" ut faktiskt. Hela bandet Àr tajt, men det gÄr inte att komma ifrÄn att detta i mycket Àr en Claudio Sanchez show.

 

DEFTONES. Ă…Ă„h, denna musik vĂ€xer frĂ„n att pĂ„ skiva vara mycket bra, till att bli ett formligt monster pĂ„ scen. SĂ„ngaren Chino Moreno drar igĂ„ng med ett helvetesskrik som sĂ€tter standard för tvĂ„ timmars vansinnesfĂ€rd i DEFTONES ljudvĂ€rld. Övriga musiker gör alldeles utmĂ€rkta insatser för att bidra till att infernot sprider sig frĂ„n scenen ut i lokalen. RĂ„ddarna fĂ„r jobba hĂ„rt, inte bara med stĂ€ndiga gitarrbyten mm, utan ocksĂ„ med en sĂ„ngare som emellanĂ„t Ă€r ute och klĂ€nger i publiken. Svettigt, intensivt och nĂ€rgĂ„nget Ă€r beskrivningar som ger Ă„tminstone en viss förestĂ€llning av konsertens karaktĂ€r.

Hela kvĂ€llen var befriande fri frĂ„n lĂ€ngre mellansnack; ett ”vi Ă€r tillbaka i mars januari”(edit. KHOMA) eller ”tack för mottagandet” och sĂ„ var det inte mer Ă€n sĂ„. Morenos lĂ€ngsta sammanhĂ€ngande snack var dĂ„ han tackade de tvĂ„ förbanden och dĂ€refter la till, ”den hĂ€r nĂ€sta lĂ„ten Ă€r till Chi” och nĂ€mnde dĂ€rmed bandets ordinarie basist (han omtalas alltid sĂ„) Chi Cheng som ligger i koma sedan november 2008.

DEFTONES bjöd pÄ en generös konsert pÄ alla sÀtt, tvÄ timmar med en spellista som innehöll material frÄn hela bandets karriÀr, frÄn första albumet fram till de senaste Diamond Eyes, Risk och You've Seen The Butcher bland totalt 8 lÄtar frÄn Ärets platta. Med en omtumlande kÀnslan av att ha blivit som överkörd av musiken vacklar vi tillbaka ut i novemberkvÀllens kyla.

LĂ„tlista DEFTONES
1. Rocket Skates
2. Around the Fur
3. My Own Summer (Shove It)
4. Be Quiet and Drive (Far Away)
5. Elite
6. Knife Prty
7. Digital Bath
8. Diamond Eyes
9. CMND/CTRL
10. Risk
11. Beauty School
12. Xerces
13. Prince
14. You've Seen The Butcher
15. Sextape
16. Bloody Cape
17. Minerva
18. Passenger
19. Change (In the House of Flies)
Extra:
20. Interlude (instrumental)
21. Birthmark
22. Engine No. 9
23. Root
24. 7 Words

Text och bild:
/BiblioteKarin


Lämna en kommentar till artikeln:
(Kommentarer som anses stötande, innehćller personangrepp, reklam eller pć annat sätt inte följer vćra riktlinjer kommer att plockas bort.)
Namn: madde | Datum: 2010-12-01 23:14:29

nu kanske jag bara Àr dum, med vad dÄ tillbaka i mars? fick plötsligt ett brett leende!!!
Namn: BiblioteKarin | Datum: 2010-12-02 06:12:25

Ber om ursÀkt om jag ingav falska förhoppningar... Det var Khoma som angav att de snart Àr tillbaka i Stockholm. Dessutom Àr det redan i januari, sjÀtte nÀrmare bestÀmt. Slarvigt av mig.

Till startsida »