Skriven av: Henrik Nygren Lst: 2096 ggr. Kommenterad: 1 ggr.


AMORPHIS - Live Amager Bio, Köpenhamn

Med kallt isande höstvindar inleder jag helgen med att åka över sundet och bevittna min första AMORPHIS-spelning, då deras spelningar på svensk mark praktiskt taget varit icke existerande sedan bandets formation. Jag introducerades för AMOPRHIS redan 1994 med mästerverket ”Tales From The Thousand Lakes” och har sedan dess med intresse följt bandets utveckling. Med detta i åtanke samt deras senaste brillianta studiosläpp ”Skyforger” i bagaget var förväntningarna skyhöga.

Jag blir till min stora besvikelse informerad vid ankomst att AMORPHIS inte är huvudband denna kväll utan ett danskt METALLICA-coverband, min första tanke är att hoppas att detta inte påverkar längden på konserten. AMORPHIS öppnar klockrent med andra spåret från ”Skyforger” titulerat Silver Bride med en ljudbild som låter snudd på perfekt. Det låter faktiskt ännu bättre än på skiva mycket tack vare den ofelbara akustik som Amager Bio levererar. Publiken är med på noterna direkt och sjunger med till frontmannen Tomi Joutsens stora förtjusning. Sky Is Mine efterföljer med en sådan sjukt vacker inledande melodislinga framförd av leadgitarristen Esa Holopainen och jag börjar så smått inse att detta kommer en bli sådan konsert som går till historien.

Klassikern The Castaway får publiken att frenetiskt klappa med i takt, vilket gör att smilgroparna på bandmedlemmarna är svåra att undgå. Eftersom AMORPHIS har en stor låtskatt att välja från, levereras hitsen på rad. Höjdpunkten är utan tvekan Exile Of The Sons Of Uisliu som har ett sådant headbangingparti där sångaren Tomi Joutsen visar var skåpet skall stå med sitt helikopterblads headbangande (se videoklippet nedan). Konsertens avslutas på sedvanligt manér med den folkmusikklingande My Kantele och även här är publiken med i den lättillgängliga refrängen.

Materialet fokuseras förståeligt nog på senaste studiogiven, med en bra representation från bandets hela historia. Det material som framförs är i stort sett en nerkortad version av liveplattan ”Forging The Land Of The Thousand Lakes” som släpptes tidigare i år. Detta gör att vissa skivor således inte är representerade alls vilket är synd. Det är just längden på konserten som är det enda jag tänker kritisera. AMORPHIS står på scen och leverar med sådan inlevelse och precision i drygt en timme vilket är på tok för kort. Trots längden på konserten känner jag ändå en stor tillfredställelse när jag sitter på tåget tillbaka till Sverige, detta levde upp till alla förväntningar och mer därtill.

Setlist:

Silver Bride
Sky is Mine

Towards And Against
The Castaway
Song Of The Troubled One
Exile Of The Sons Of Uisliu
From The Heaven Of My Heart
The Smoke
Alone
Black Winter Day
House Of Sleep
My Kantele


Text, bild och video:
/Henrik Nygren


Lmna en kommentar till artikeln:
(Kommentarer som anses sttande, innehller personangrepp, reklam eller p annat stt inte fljer vra riktlinjer kommer att plockas bort.)
Namn: Thomas | Datum: 2010-11-14 02:34:31

Såg dem i Stockholm...2007 va det va? En sak man minns mest är ju ändå när han piskar golvet med håret...
Själv ska jag flyga ner till München och se dem 23:e(och Airbourne 22:a och Therion 25:e) :)

Till startsida »